Μάχη με το χρόνο δίνουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων που με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ξανά τις έρευνες στα ερείπια του φονικού σεισμού των 7,1 Ρίχτερ στο κεντρικό Μεξικό. Στη μάχη ρίχτηκαν και οι θρυλικοί «Τopos» («Τυφλοπόντικες), η ηρωική ομάδα διασωστών, η οποία έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για την αυταπάρνηση των μελών της που δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν όσουν είχαν ανάγκη σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Οι «Topos» σχηματίστηκαν ως ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από εθελοντές, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Πόλη του Μεξικού το 1985. Ξεκίνησαν ως ομάδα διάσωσης που παρείχε ad-hoc βοήθεια σε περιοχές που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Σήμερα, και μετά από μία σειρά επεμβάσεων από την Αϊτή και το Νεπάλ μέχρι τις Φιλιππίνες και το Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, υπάγονται στα Ηνωμένα Έθνη και συμμετέχουν σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα αντιμετώπισης καταστροφών.
Στην Πόλη του Μεξικού, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί περισσότεροι από 50 επιζώντες, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 237. Με τι πιθανότητες για επιζώντες να μειώνονται όσο περνούν οι ώρες, αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης όπως αυτή σε σχολείο που κατέρρευσε στην Πόλη του Μεξικού. Μέλη των σωστικών συνεργείων υπό την καθοδήγηση του Πολεμικού Ναυτικού κατάφεραν να επικοινωνήσουν με ένα 12χρονο κορίτσι αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να την ανασύρουν από τα χαλάσματα.
Στην αρχή είδαν ένα χέρι να προεξέχει από τα ερείπια και το κορίτσι κούνησε τα δάχτυλά της όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη ζωντανή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Televisa. Μετά όμως από 15 ώρες προσπάθειας, ο ναύαρχος Χοσέ Λουίς Βεργκάρα ενημέρωσε πως οι διασώστες δεν μπορούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται. «Υπάρχει ένα κορίτσι που είναι ζωντανό εκεί, είμαστε σχεδόν σίγουροι γι΄αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς να φθάσουμε κοντά της», δήλωσε ο Βεργκάρα στο Televisa.
Άλλα έντεκα παιδιά διασώθηκαν στο σχολείο Enrique Rebsamen, όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας από έξι έως 15 ετών, άλλοι 21 μαθητές του σχολείου όμως και τέσσερις ενήλικες δεν τα κατάφεραν.
Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, εθελοντές και πολίτες βοηθούν τα σωστικά συνεργεία με σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας. Την ίδια ώρα τουλάχιστον εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής δεσμεύθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης ή να προσφέρουν τεχνική βοήθεια, με συνεργεία από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ να βρίσκονται ήδη επιτόπου, ενώ βοήθεια στέλνουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News