Ως ένα δυσεπίλυτο ζήτημα αναδεικνύεται η πολυσυζητημένη πια ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για την Κεντροαριστερά. Οπως έγινε γνωστό η επιτροπή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου που εποπτεύει τις διαδικασίες, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση και ζήτησε προθεσμία μερικών ακόμα ημερών προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές. Και δεν μπόρεσε όχι μόνο λόγω της υφιστάμενης διαφωνίας, αλλά εξαιτίας της σφοδρότητας της αντιπαράθεσης με αλληλοκατηγορίες και αιχμές που κάθε άλλο παρά ένα καλό κλίμα για να υπάρξει μια ομόφωνη απόφαση περιγράφουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», η πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής το βράδυ της Πέμπτης κύλησε μέσα σε κλίμα έντονης καχυποψίας. Ως ειδικός σύμβουλος με εμπειρία στην ηλεκτρονική συγκέντρωση και μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων, εκλήθη ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος παρουσίασε στην επιτροπή το σύστημα Ζευς. Ομως -όπως σημειώνεται- δεν κατάφερε να πείσει όλες τις πλευρές.
Το ζήτημα πλέον είναι ξεκάθαρο. Από τη μία υπάρχει ο έντονος -και μόνο ως έναν βαθμό δικαιολογημένος- σκεπτικισμός από το ΠΑΣΟΚ (βλέπε Φώφη Γεννηματά αλλά και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος). Και από την άλλη η επιθυμία των υποψηφίων που δεν έχουν εξασφαλισμένο ότι ένας ισχυρός κομματικός μηχανισμός θα τους στηρίζει (εν προκειμένω ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού, ο οποίος ήδη ξεκίνησε τη συλλογή ηλεκτρονικών στοιχείων των υποστηρικτών του).
Το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά μένει σταθερό στην άποψη πως η εξ αποστάσεως ψηφοφορία μπορεί να γίνει μόνο με φυσική ταυτοποίηση των ψηφοφόρων και την παραλαβή προσωπικών κωδικών πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Ωστόσο αυτή η ενδιάμεση λύση, δεν έχει πολλούς υποστηρικτές μέσα στην επιτροπή Αλιβιζάτου, καθώς η προαπαιτούμενη φυσική ταυτοποίηση «ακυρώνει» την ίδια την ιδέα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.
Υπέρ της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για όλους τους ψηφοφόρους – εντός κι εκτός της χώρας- είναι ο κ. Καμίνης ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει αναφέρει πως «η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ζήτημα δημοκρατίας». Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετούνται και ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Ραγκούσης, αλλά και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Μανιάτης, τουλάχιστον δημοσίως.
- Διαβάστε: Γιατί η ουσία δεν είναι η e-ψηφοφορία…
Κατά το ρεπορτάζ, από το ΠΑΣΟΚ επισήμως εκφράζονται προβληματισμοί σχετικά με το αν και κατά πόσο το αδιάβλητο και η μυστικότητα μπορούν να κατοχυρωθούν στην περίπτωση της ηλεκτρονικής και εξ’ αποστάσεως ψηφοφορίας, την οποία υποστηρίζει και εγγυάται κ. Δρυμιώτης.
Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή» διατυπώθηκε και το εξής ερώτημα από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ: «Γιατί να μη μπορεί έτσι να πάνε 5.000 ψηφοφόροι της ΝΔ για να ψηφίσουν για κάποιον υποψήφιο;». Αυτό βέβαια μπόρεσε εύκολα να απαντηθεί: διότι 5.000 Νεοδημοκράτες ή Συριζαίοι ή και Χρυσαυγίτες μπορούν αν να πάνε να ψηφίσουν και χωρίς την υποτιθέμενη άνεση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να ψηφίσουν δηλαδή κανονικά με φυσική παρουσία.
Οταν όμως ο Δημήτρης Ρέππας επιστράτευσε το ερώτημα «αν μπορεί να ψηφίσει ο εγγονός αντί του παππού και της γιαγιάς», η απάντηση τότε ήταν: «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Σύμφωνα με τα «Νέα», οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που ο κ. Αλιβιζάτος ζήτησε μερικές μέρες προθεσμία, περιμένοντας πλέον την τελική πρόταση της μοναδικής εταιρείας που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για την οργάνωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εκπρόσωποι άλλων υποψηφίων έκαναν λόγο για «θέατρο του παραλόγου» εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου χαρακτήρισαν από «άγνοια» έως και «προφάσεις» (!) τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν. Οχι ακριβώς μια ωραία ατμόσφαιρα για να γεννηθεί κάτι νέο και μεγάλο.
Σε άλλο θέμα, αυτό των ντιμπέιτ, η Χαριλάου Τρικούπη έχει καταθέσει πρόταση για δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις με διαδικτυακή κάλυψη, μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι υποψήφιοι θεωρούν τα δύο ντιμπέιτ λίγα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News