Η νέα, όγδοη, γενιά των iPhone παρουσιάστηκε στο εσωτερικό ενός τεράστιου ιπτάμενου δίσκου που φέρει το όνομα Apple Park και αποτελεί, πλέον, την έδρα του καλιφορνέζικου κολοσσού της ψηφιακής τεχνολογίας. Πρόκειται για μια τεράστια κυκλική κατασκευή από ατσάλι, τσιμέντο και γυαλί η οποία εντυπωσιάζει κυρίως για τη διάμετρό της, ένα πραγματικά «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο» το οποίο, όμως, βρίσκεται επί της Γης και θα μπορούσε να μεταφέρει την Apple στο απώτερο διάστημα και της οικονομίας, καθώς η εταιρεία που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς το 1976 (μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ και τον Ρόναλντ Γουέιν) είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη «trillion dollar company» χάρη στην ωστική δύναμη των νέων iPhone 8.
Στο Apple Park, όπου σε λίγους μήνες θα εργάζονται περί τους 12.000 υπαλλήλους της εταιρείας, ξεχωρίζει, μεταξύ όλων των άλλων, το Steve Jobs Theater χωρητικότητας 1.000 ατόμων που σχεδιάστηκε (από τον Νόρμαν Φόστερ) και ανεγέρθηκε για την αποκάλυψη των νέων φουτουριστικών, πραγματικά, δημιουργημάτων όλων όσοι διαδέχθηκαν και συνεχίζουν το έργο αυτού του πρόωρα χαμένου προφήτη της ψηφιακής τεχνολογίας.
What it’s like inside the Steve Jobs Theater pic.twitter.com/XxbhxEICGT
— Raymond Wong ??? (@raywongy) September 12, 2017
Eφέτος, όμως, η παρουσίαση των νέων, κατεξοχήν «έξυπνων», κινητών συνέπεσε με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone και ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, και οι συνεργάτες του επέλεξαν να γιορτάσουν την επέτειο με την παρουσίαση ενός ολοκαίνουργιου μοντέλου.
Το επετειακό iPhone Χ ξεχωρίζει για πλήθος τεχνολογικών και σχεδιαστικών καινοτομιών όπως η οθόνη edge-to-edge OLED, η απουσία του κεντρικού κουμπιού, η μπαταρία σε σχήμα L που προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια και, φυσικά, η ασύρματη φόρτιση. Αλλά αυτό που καθιστά πραγματικά ξεχωριστό το νέο διαμάντι της Apple είναι η κατάργηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και αντικατάστασή του από το Face ID, ένα σύστημα αισθητήρων που σαρώνουν τρισδιάστατα και αναγνωρίζουν το πρόσωπο του εκάστοτε ιδιοκτήτη.
Οποιος είναι πρόθυμος να διαθέσει έως και περισσότερα από 1.300 ευρώ για να αποκτήσει το iPhone X θα μπορεί όχι μόνο να ξεκλειδώσει το κινητό του, απλά κοιτώντας το, αλλά ακόμα και να πραγματοποιήσει αγορές στο App Store. Το πρόσωπο, οπότε, μετατρέπεται σε password. Αυτό που ξεχωρίζει το Face ID από άλλες παρόμοιες τεχνολογίες είναι η τρισδιάστατη σάρωση, ιδιαίτερα σύνθετη, που καθιστά δύσκολη την παραβίαση της.
Τόσο δύσκολη που ακόμη και ο Κρεγκ Φεντερίγκι, αντιπρόεδρος του τμήματος λογισμικού σχεδιασμού της Apple κατά την παρουσίαση του αυτού του νέου επιτεύγματος της ψηφιακής τεχνολογίας δεν κατάφερε, τουλάχιστον στην αρχή, να ξεκλειδώσει το δικό του τηλέφωνο.
Πάντως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες (αναμένεται στην Ελλάδα τον Νοέμβριο) του iPhone Χ θα έχουν τη δυνατότητα να είναι περισσότερο εκφραστικοί στις επικοινωνίες τους, αποστέλλοντας τα αποκαλούμενα Animoji, κινούμενα emoji, δηλαδή, που προσαρμόζονται και υιοθετούν τις εκφράσεις του προσώπου.
«Σήμερα είδαμε ποια είναι η Apple του μέλλοντος. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (machine learning) και όλα όσα διαθέτει το iPhone X δείχνουν την πορεία που ακολουθεί η εταιρεία, προς ένα εργαλείο διαισθητικό αλλά πιο ισχυρό από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, γεγονός που δικαιολογεί την τιμή του. Πλέον το iPhone μπορεί να διαβάσει τον χρήστη ευρύτερα, μέσω περισσότερων εκφάνσεών του», εξήγησε στην La Repubblica η Καρολίνα Μιλανέζι, αναλύτρια στην εταιρεία ψηφιακών μελετών CreativeStrategies της Σίλικον Βάλεϊ. Σημαντικό ρόλο όσον αφορά αυτό το νέο άλμα της Apple προς το μέλλον διαδραματίζει και η αποκαλούμενη «επαυξημένη πραγματικότητα», τεχνολογία που επιτρέπει τη θέαση του πραγματικού κόσμου εμπλουτισμένου με ψηφιακά στοιχεία και σχετικές πληροφορίες, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο για τη χρήση πληθώρας νέων εφαρμογών.
Για ακόμη μια φορά η Apple απέδειξε ότι μέρος της επιτυχίας της οφείλεται και στην ικανότητά της να παίρνει ιδέες και τεχνολογίες ήδη υπάρχουσες, ενδεχομένως και άλλων εταιρειών τις οποίες ανταγωνίζεται, και να τις βελτιώνει. Απέδειξε, όμως, επίσης και για πολλοστή φορά πως όποτε η όποια επιθυμητή τεχνολογία δεν είναι διαθέσιμη, εκείνη μπορεί να την εφευρίσκει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News