Η Ευρωπαϊκή Eνωση θα απαιτήσει πολύ σύντομα από τη βρετανική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος των συνόρων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ιρλανδία, υποδεικνύουν έγγραφα τα οποία διέρρευσαν και δημοσίευσε η εφημερίδα Guardian. Αυτή ήταν η τελευταία εξέλιξη μετά τον βομβαρδισμό αποκαλύψεων από την εφημερίδα για τα σχέδια της Τερέζα Μέι να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο πολιτών (εργαζομένων και υποψήφιων σπουδαστών, μεταξύ άλλων) στη Βρετανία μετά το Brexit.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, θα ζητήσει από το Λονδίνο να επεξεργαστεί και να προτείνει «λύσεις» ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών, αυστηρά φρουρούμενων συνόρων με την Ιρλανδία, ανέφερε η εφημερίδα, εστιάζοντας σε ένα μικρό πρόβλημα που ενδέχεται όμως να αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας στην πορεία των διαπραγματεύσεων του Λονδίνου με την ΕΕ.
Το ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της μεθορίου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μέρος μόνο ενός συνολικού ζητήματος για το πώς σκοπεύει να κλείσει τα σύνορά της η Βρετανία στους πολίτες και τους εργαζόμενους από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο το πώς θα γίνει αυτό και ενώ ως τώρα οι πολίτες της Ιρλανδίας μπαινοβγαίνουν χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία και το αντίστροφο είναι ένα κρίσιμο και ιδιαίτερα πολιτικά φορτισμένο θέμα.
Η είδηση για το βορειοιρλανδικό ζήτημα και τις απαιτήσεις των Βρυξελλών ξυπνά και μνήμες από την αιματηρή και πολυετή αντιπαράθεση μεταξύ ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών στην περιοχή – η ελεύθερη διάβαση έχει λειτουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες ως βαλβίδα αποσυμπίεσης των όποιων εντάσεων.
Αυτή η είδηση καταγράφεται ακριβώς μετά την αποκάλυψη επίσης από τον Guardian για τα σχέδια του Λονδίνου και της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στη μετανάστευση για τους εργαζόμενους από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, εξαιρουμένων μόνο των πλέον εξειδικευμένων.
Τα σχέδια αυτά περιγράφονται σε ανεπίσημο κυβερνητικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας και ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις εντός κι εκτός Βρετανίας.
Ενα ακανθώδες ζήτημα είναι πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η Βρετανία τους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στον Guardian, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στους υποψήφιους σπουδαστές από την ΕΕ μετά το Brexit. Τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι του υπ. Εσωτερικών ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι για την ακαδημαϊκή ικανότητα, τη γνώση αγγλικής γλώσσας καθώς και να αποδεικνύει ο υποψήφιος σπουδαστής ότι διαθέτει τα χρήματα για τα δίδακτρα προκειμένου να του δοθεί άδεια παραμονής στη Βρετανία.
«Η κυβέρνηση ασφαλώς καλωσορίζει πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν επιθυμεί να περιορίσει την πρόσβασή τους. Ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σπουδές δεν παρακάμπτουν τους νέους κανόνες στην εργασία» αναφέρει το έγγραφο που έχει ημερομηνία Αύγουστος 2017. «Ως εκ τούτου», συνεχίζει το εμπιστευτικό έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, «θα χρειαστεί να εισάγουμε ορισμένους περιορισμούς ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι φοιτητές όντως ενδιαφέρονται να σπουδάσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους σπουδαστές που προέρχονται από μη κράτη-μέλη της ΕΕ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News