Ο εντοπισμός ενός βαλλιστικού πυραύλου, πιθανόν μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μεταφέρεται στις ακτές της Βόρειας Κορέας συντηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή και δείχνει ότι η Πιονγιάνγκ -για την ώρα τουλάχιστον- αδιαφορεί για τις κινήσεις της Δύσης. Η οποία πλέον δεν αποκλείει μια θερμή αντιπαράθεση.
Η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει, έγραψε την Τρίτη ότι το καθεστώς του Κιμ Γινγκ-Ουν μετέφερε έναν πιθανόν διηπειρωτικό πύραυλο προς τις δυτικές ακτές της χώρας, στον χώρο όπου συνήθως γίνονται οι εκτοξεύσεις.
Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες Δευτέρα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες από την πλευρά της Νότιας Κορέας ότι επίκειται νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.
Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών, προειδοποιώντας την Πιονγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ, η αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι με τις πράξεις της, όπως την πυρηνική δοκιμή, «παρακαλεί για πόλεμο».
Προειδοποίησε ακόμη ότι η υπομονή των ΗΠΑ «δεν είναι απεριόριστη», εξηγώντας ακόμη ότι η χώρα της θα καταθέσει σχέδιο για νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Πιθανότατα θα πρόκειται για εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ήδη ασθενική βορειοκορεατική οικονομία.
«Ο πόλεμος δεν είναι κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ, δεν τον θέλουμε τώρα, αλλά η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα, ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας περιορίστηκε να ζητήσει διπλωματική επίλυση, για την οποία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει η Ελβετία.
Το BBC σημειώνει ότι η θέση της Κίνας είναι δύσκολη. Είναι το μοναδικό μεγάλο πολιτικό και οικονομικό στήριγμα της Πιόνγιανγκ, αλλά είναι σαφές ότι δυσανασχετεί με τον απείθαρχο και απρόβλεπτο γείτονά της.
Μακροπρόθεσμα, η κατάρρευση της Βόρειας Κορέας μετά από έναν πόλεμο θα οδηγήσει και σε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων στα εδάφη της, αλλά και σε μια ενοποιημένη Κορέα υπό την αμερικανική επιρροή ακριβώς δίπλα στην Κίνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News