Με θετικό ρυθμό μεν αλλά με έντονα αναιμικά χαρακτηριστικά δε, κινήθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2017 η οικονομία σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, κατά το β΄τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στο α’ τρίμηνο του 2017 είχε καταγραφεί ανάπτυξη 0,4% σε επίπεδο έτους (δηλαδή από το α’ τρίμηνο του 2016) και 0,5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, που είναι προσαρμοσμένα σε εποχικό επίπεδο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο. Ο αναθεωρημένος στόχος για το 2017 είναι ανάπτυξη 1,8%, αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τον στόχο του 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός…
Η άνοδος στηρίχθηκε σε αύξηση κατά 3,3% της καταναλωτικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης. Παράλληλα, άνοδος 0,7% καταγράφηκε στην κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά – επιχειρήσεις). Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, αλλά η θετική τους επίδραση περιορίστηκε από την άνοδο των εισαγωγών.
H ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε ακόμη οριακά τις επιδόσεις του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και για το α’ τρίμηνο του έτους καθώς με βάση τα νεότερα στοιχεία, καταγράφηκε ανάπτυξη 0,5% σε τριμηναία βάση και 0,4% σε ετήσια.
Μαξίμου: «Δυναμική ανάκαμψη, η Ελλάδα έχει γύρισε σελίδα»
Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, το Γραφείο του Πρωθυπουργού επισημαίνει ότι «η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
» Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής.
» Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016.
» Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
» Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Σε υψηλό 9 ετών η μεταποίηση
Σε μια παράλληλη είδηση, υψηλό εννέα ετών κατέγραψε τον Αύγουστο ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Τον Αύγουστο έκλεισε στις 52,2 μονάδες, που είναι υψηλότερη τιμή από τις 50,5 μονάδες του Ιουλίου, ενώ αποτελεί την τρίτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και την εντονότερη από τον Αύγουστο του 2008.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News