265
Ανδρας στην Τιχουάνα του Μεξικού κοιτάζει -μέσα από τον φράχτη που υπάρχει σήμερα- προς τη μεριά των ΗΠΑ | EPA/Alejandro Zepeda

Δοκιμές σε… μακέτες για το πόσο απόρθητο θα είναι το «τείχος Τραμπ» με το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 11:55
Ανδρας στην Τιχουάνα του Μεξικού κοιτάζει -μέσα από τον φράχτη που υπάρχει σήμερα- προς τη μεριά των ΗΠΑ
|EPA/Alejandro Zepeda

Δοκιμές σε… μακέτες για το πόσο απόρθητο θα είναι το «τείχος Τραμπ» με το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 11:55

Οπως οι διαφημιστικές εταιρείες ετοιμάζουν δοκιμαστικά για μια νέα καμπάνια, έτσι και η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ αποφάσισε να αναθέσει σε τέσσερις εταιρείες να κατασκευάσουν πρωτότυπα του τείχους που θα εγκατασταθεί στα σύνορα με το Μεξικό.

Είναι μία από τις κεντρικές υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά ο Ντόναλντ Τραμπ, την οποία έχει μεταθέσει προς το μέλλον όταν αντιλήφθηκε το κόστος που θα έχει στην αμερικανική οικονομία.

Τα συμβόλαια είναι της τάξης των 500.000 δολαρίων και δόθηκαν σε τέσσερις κατασκευαστικές που δεν είχαν πείρα στην κατασκευή τειχών. Άλλα τέσσερα συμβόλαια θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για σχέδια τείχους που δεν θα είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο.

Το BBC αναφέρει ότι πάνω από 200 εταιρείες είχαν υποβάλλει σχέδια.

Τα κομμάτια θα έχουν μήκος εννέα μέτρα και αντίστοιχο ύψος και θα χρησιμεύσουν για να γίνουν δοκιμές για το πόσο… απόρθητο θα είναι το τελικό προϊόν.

Αν κρίνουμε από τις αναφορές της συνοριοφυλακής, θα ελεγχθεί και η «αισθητική (εννοούν μάλλον την όψη), το πόσο εφικτό είναι να το διασχίσει κανένας, πόσο ανθεκτικά στην καταστροφή» από μικρά εργαλεία και όχι από εκρηκτικά ή βολές με βλήματα.

Τα κομμάτια θα έχουν πρόβλεψη για καλωδίωση και την τοποθέτηση αισθητήρων και καμερών.

Το τείχος, αν και όταν ολοκληρωθεί στο πλήρες μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια – πολύ πιθανόν μέχρι και 20 δισ. δολάρια. Αν και πολλά τμήματα έχουν σήμερα φράχτες ή άλλα εμπόδια, η υπόσχεση από τον Τραμπ μιλούσε για ένα συνεχόμενο τείχος με μήκος πάνω από 2.500 χιλιόμετρα.

Το Μεξικό έχει εκφράσει τη σφοδρή αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατασκευής του τείχους, πόσο μάλιστα στην ανάληψη εκ μέρους των εξόδων κατασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...