864
Πρωί Τρίτης στο Τόκιο. Περαστικοί μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης στην οποία περιγράφεται η τροχιά του βορειοκορεατικού πυραύλου. | REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Παγκόσμιος συναγερμός – ο Κιμ πάτησε το «κουμπί»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 02:46
Πρωί Τρίτης στο Τόκιο. Περαστικοί μπροστά σε οθόνη τηλεόρασης στην οποία περιγράφεται η τροχιά του βορειοκορεατικού πυραύλου.
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Παγκόσμιος συναγερμός – ο Κιμ πάτησε το «κουμπί»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 02:46

Δύο εβδομάδες ηρεμίας ήταν, φαίνεται, πολλές στην κορεατική χερσόνησο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα  Τρίτης, στην Απω Ανατολή) η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία.

Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο η ιαπωνική όσο και η νοτιοκορεατική κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που κλιμακώνει δραματικά την κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η Ιαπωνία είναι παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει τη Β. Κορέα με «φωτιά και οργή» αν τολμήσει να πλήξει έδαφός της. Είναι πλέον θέμα ερμηνείας της Ουάσιγκτον κατά πόσο ο Κιμ «πάτησε το κουμπί», εκτίμησαν αναλυτές, προεξοφλώντας έναν νέο γύρο έντασης. Και όλα αυτά μολονότι το τελευταίο διάστημα είχε επικρατήσει σχετική ηρεμία μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ πριν από δύο εβδομάδες να παγώσει τα σχέδια πυραυλικής δοκιμής με στόχο την περιοχή κοντά στη νήσο Γκουάμ που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα πάντως με αμερικανούς αξιωματούχους ο βορειοκορεατικός πύραυλος διήνυσε 2.700 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση της Β. Κορέας από το Γκουάμ είναι 3.356 χιλιόμετρα.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Χοκαΐντο.

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων από την πτήση δείχνει συγκεκριμένα ότι ο πύραυλος διήνυσε 2.700 χιλιόμετρα και ότι έφτασε σε μέγιστο ύψος 550 χιλιομέτρων, αρκετά πιο χαμηλά από άλλες δοκιμές που έφταναν πάνω από τα 3.000 χιλιόμετρα. Κατέπεσε σε απόσταση 1.180 χιλιομέτρων από τις ιαπωνικές ακτές.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις και σε πολλές περιοχές ήχησε ο συναγερμός. Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η Πιονγιάνγκ εκτοξεύει πύραυλο προς την Ιαπωνία, οι άλλες δύο είχαν καταγραφεί το 1998 και το 2009.

2017-08-28T232503Z_1989876323_RC1CE3DF3CD0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-JAPAN
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε στις πρώτες του δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την εκτόξευση του πυραύλου (Reuters)

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε από την Πιονγιάνγκ τον περασμένο Μάιο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είπαν και αυτές ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ λίγο πριν τις 06.00 της 29ης Αυγούστου.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αποκλιμακωθεί μετά από πολλές εβδομάδες κατά τις οποίες η Πιονγιάνγκ είχε προχωρήσει σε 14 πυραυλικές δοκιμές – οι δύο τελευταίες διηπειρωτικού πυραύλου με βεληνεκές ικανό να πλήξει αμερικανικό έδαφος.

Παράλληλα, υπάρχουν υποψίες ότι η χώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκτη πυρηνική δοκιμή. Το μεγάλο ερώτημα που για την ώρα μένει ανοιχτό είναι αν η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει αρκετά στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων ώστε να φέρει πύραυλός της ατομική βόμβα, οπότε η απειλή που συνιστά για την ευρύτερη περιοχή αναβαθμιστεί σημαντικά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει«άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».

Τραμπ: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές

Στην πρώτη του επίσημη αντίδραση για την ενέργεια της Πιονγιάνγκ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφής για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, διαμηνύοντας πως πλέον «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

«Ο κόσμος έλαβε δυνατά και καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βορείου Κορέας: το καθεστώς έδειξε την περιφρόνησή του για τις γειτονικές χώρες, για όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τους βασικούς κανόνες μίας αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο.

«Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες από την πλευρά της Βορείου Κορέας το μόνο που κάνουν, είναι να επιδεινώνουν τη διεθνή απομόνωση του καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου». Πλέον, καταλήγει η ανακοίνωση, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Συνομιλία Αμπε – Τραμπ

Ο Αμπε είχε 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο , κατά την οποία οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν «να αυξήσουν την πίεση προς τη Βόρεια Κορέα».

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα. «Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση της έντασης (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής  Ανω Βουλής, Κονσταντίν Κόσατσεφ, η τελευταία ενέργεια της Πιονγιάνγκ δείχνει ότι μόνο παραπλανητική δεν ήταν η απειλή της ότι θα ρίξει τέσσερις πυραύλους κοντά στο νησί Γκουάμ.

«Δυστυχώς η Πιονγκγιάνγκ απέδειξε ότι οι απειλές της εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουάμ δεν είναι παραπλανητικές», τόνισε ο Κόσατσεφ και εκτίμησε πως η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η απόφαση που υιοθέτησε στις αρχές Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, δεν έχει πετύχει τον στόχο της.

«Η προκλητική αυτή εκτόξευση επιβεβαιώνει “το αδιέξοδο” γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του μήνα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», σημείωσε ο Κόσατσεφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...