Σημαντική αύξηση παρουσιάζει την περίοδο του καλοκαιριού ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποιημένα παιδιά στον τηλεφωνικό αριθμό 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.
«Τους καλοκαιρινούς μήνες δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις για κακοποιήσεις παιδιών. Μας έχει κάνει εντύπωση ο μεγάλος αριθμός, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, μέσα στις διακοπές. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που χρειάζεται να στηρίξουμε», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος, ενημερώνοντας πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι καταγγελίες αφορούσαν 750 παιδιά.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όταν ένα παιδί βασανίζεται και ξέρουμε ότι είναι στη διπλανή μας πόρτα, πρέπει να καταγγέλλουμε το περιστατικό, ειδάλλως μπορεί να συμμετέχουμε κι εμείς στην κακοποίηση του.
Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του Σπιτιού Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για όλα τα παιδιά που είναι σε κίνδυνο και έχουν την ανάγκη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας. Το Σπίτι Φροντίδας στη Νέα Ηρακλείτσα ξεκίνησε τη λειτουργία του και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή επτά παιδιά, ενώ αποτελείται από δύο οικήματα συνολικής έκτασης 120 τ.μ. και 150 τ.μ., με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 15 παιδιών, κορίτσια ηλικίας μέχρι 17 ετών και αγόρια ηλικίας μέχρι 10 ετών.
Το Σπίτι στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 16 επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, παιδαγωγών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αναφορικά εξάλλου με το μικρό αγόρι που βρέθηκε να περιπλανάται μόνο του στις 5 Ιουλίου, στον περιβάλλοντα χώρο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αχιλλείου Λάρισας και φιλοξενείται από το «Χαμόγελο του Παιδιού», ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν το έχει αναζητήσει ακόμη κάποιος συγγενής, παρά τις σχετικές προσπάθειες. Το παιδί, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν αρχικά τρομαγμένο, αλλά τώρα -είπε ο κ. Γιαννόπουλος- έχει ηρεμήσει.
❗ PLS RT #Δημοσιοποίηση Αναζητούνται γονείς & συγγενείς του αγοριού. Καλέστε 2410683171 & 2410683184. Περισσότερα: https://t.co/EUMYDg867L pic.twitter.com/Q3V9bdyAQ4
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) August 17, 2017
Από τις αρχές του 2017 το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας του Χαμόγελου του Παιδιού διαχειρίστηκε 12 καταγγελίες που αφορούσαν 27 παιδιά, θύματα κακοποίησης. Από αυτές 7 αφορούσαν το νομό Μαγνησίας, 3 το νομό Λάρισας και 2 το νομό Καρδίτσας. Σε ποσοστό 44% πρόκειται για παιδιά ως 6 ετών. Ποσοστό 41% αντιστοιχεί σε παιδιά από 7 ως 12 ετών, ενώ το 15% ήταν παιδιά ηλικίας 13-18 χρόνων.
«Οι μορφές κακοποίησης στα περιστατικά αυτά αφορούσαν σωματική κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη και ψυχολογική κακοποίηση. Σε όλες τις περιπτώσεις θύτες ήταν είτε η μητέρα είτε και οι δύο γονείς. Το παρήγορο είναι ότι υπήρξαν οι καταγγελίες και φτάσαμε έγκαιρα στα παιδιά», σημείωσε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο συντονιστής του Χαμόγελου του Παιδιού στη Θεσσαλία Γρηγόρης Λιογγαρίδης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News