Η Science of US για μια Κυριακή που κρατάει έναν ολόκληρο μήνα / To ΒΒC για τον κίνδυνο να μετατραπεί ένα πετρελαιοφόρο σε όπλο μαζικής καταστροφής / Ο Guardian για τη μαρτυρία ενός θύματος που συγκλονίζει / Και το Balkan Insight…
  • BBC

    Τρομοκρατία/ Επόμενος στόχος κρουαζιερόπλοια και γκαζάδικα

    Όταν χτυπάει ο τρόμος η φαντασία πετάει. Φανταστείτε λοιπόν έναν στρατό από χάκερ να προσπαθεί να χακάρει μεγάλα εμπορικά πλοία για να μετατρέψει αυτούς τους κολοσσούς των θαλασσών σε όπλα μαζικής καταστροφής. Φανταστείτε, αντί για ένα φορτηγάκι, να προσπαθήσουν οι τζιχαντιστές να ρίξουν πάνω σε ένα λιμάνι ένα πετρελαιοφόρο γεμάτο εύφλεκτο υλικό.

    Είναι όσο ακούγεται σενάριο του Χόλιγουντ για ταινία καταστροφής; Όχι και τόσο, λένε στο BBC οι ειδικοί. Πρόσφατα εντοπίστηκε ένας ιός ο οποίος είχε προσβάλει την ηλεκτρονική αλληλογραφία μιας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρίας. Ο εντοπισμός του οδήγησε στην ανακάλυψη ενός συστηματικού χακαρίσματος του λειτουργικού με το οποίο μεταφέρονταν διάφορα ποσά σε οφσόρ λογαριασμούς. «Παρακολουθώντας και νοθεύοντας τα μέιλ μας –εξηγούν από την NotPetya- κατάφεραν να μας κλέψουν εκατομμύρια δολάρια».

    Το συμβάν αυτό ήταν αρκετό για να χτυπήσει συναγερμός στις μεγάλες εταιρίες που έσπευσαν να απευθυνθούν στους ειδικούς του κυβερνοπολέμου. Κι αυτοί διαπίστωσαν ότι μεγάλες εταιρίες όπως η Maersk είχαν απώλειες έως και 300 εκατομμύρια δολάρια. Κι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί η παραβίαση των πληροφοριακών συστημάτων μιας εταιρίας μεταφορών μπορεί να επιτρέψει στους κακούς της ιστορίας να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

    Και ποια μπορεί να είναι η απάντηση; Μα ένας στρατός από «καλούς» χάκερ.

    Φωτό: Μοιάζει από ταινία, αλλά μπορεί και να μην είναι. Πηγή: Fidra Films/Twitter
  • Science of US

    Γιατί νιώθουμε μια παράξενη θλίψη τον Αύγουστο;

    Είναι ο Αύγουστος μόνο παραλίες, διακοπές και διασκέδαση; Οχι πάντα και όχι μόνο: ο Αύγουστος προκαλεί σε πολλούς κάτι σαν θλίψη και στρες, συναισθήματα που φαινομενικά είναι ανεξήγητα μια τέτοια εποχή. Μπορούμε να μιλήσουμε για εποχική διαταραχή, όπως το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Για να διαγνωστεί ως τέτοιο, λέει στην επιθεώρηση Science of US ο ψυχίατρος Στίβεν Φερνάρντο, απαιτούνται δυο συνεχείς εβδομάδες μιας τέτοιας διάθεσης: μιας αυγουστιάτικης κατάθλιψης που ο αμερικανός ψυχίατρος αποκαλεί «August Blues» και περιγράφει ως ένα είδος κυριακάτικης θλίψης που όμως διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα ενόψει μιας γιγάντιας και ασήκωτης Δευτέρας.

    Είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που σε καταλαμβάνει είτε αγαπάς το καλοκαίρι και το βλέπεις να φεύγει με πόνο είτε το σιχαίνεσαι επειδή δεν αντέχεις τους αργούς ρυθμούς του. Αυτός ο «υπαρξισμός του Αυγούστου» δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και ηλικίες. Και ως καταθλιπτικό συναίσθημα είναι πιο αγχώδες σε αντίθεση με εκείνο του χειμώνα το οποίο περιγράφεται ως πιο «κατατονικό». Και η θεραπεία; Να θυμάστε, μας συμβουλεύουν οι ειδικοί,  ότι ο Αύγουστος είναι ένας μεταβατικός μήνας, αλλά κι ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήνουμε να μας παρασύρουν οι βραδείς του ρυθμοί. Με άλλα λόγια, να τον απολαμβάνουμε. Εντάξει, μια κουβέντα είναι αυτή.

    Φωτό: Και η ώρα δεν περνά (ή τις Κυριακές από παιδί τις σιχαινόμουνα). Πηγή: Shutterstock

     

  • The Guardian

    Εξομολογήσεις/ «Ηθελα εκείνος ο καθολικός ιερέας να είχε μιλήσει»

    Την επομένη της διαμάχης ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και τις αρχές της Αυστραλίας που ζητούν από τους ιερείς να παραβιάζουν το απόρρητο της εξομολόγησης όταν ο αμαρτωλός αποκαλύπτει σεξουαλικά εγκλήματα, ο Guardian φιλοξένησε τη μαρτυρία της συγγραφέως Μέρι Ρόουζ ΜακΚόλ: «Όταν ήμουν 16 χρονών πήγα να εξομολογηθώ. Και ήθελα ο ιερέας να πει σε κάποιον αυτά που του είχα αποκαλύψει» γράφει αποκαλύπτοντας στη συνέχεια και τον λόγο που είχε αποφασίσει να εξομολογηθεί: «Εκείνη την ημέρα, η καθολική δασκάλα μου και ο άντρας της με είχαν βιάσει. Πήγα να μιλήσω σε έναν ιερέα γιατί αυτό με συμβούλευσαν να κάνω οι βιαστές μου όταν είδαν πόσο είχα τρομοκρατηθεί».

    Βοήθεια δεν βρήκε καμία από την ιερέα πέρα από την άφεση των αμαρτιών που της έδωσε – των δικών της; «Εκείνος ο εξομολογητής δεν είπε σε κανέναν αυτά που του είπα. Ηθελα να κάνει κάτι, να μιλούσε στο σχολείο μου, στους γονείς μου, την αστυνομία. Αυτό που συνέβη τότε είχε επιπτώσεις σε όλη μου τη ζωή. Ημουν ένα παιδί με ένα μωρό στην κοιλιά. Εκείνος ο ιερέας με εγκατέλειψε». Αλλά σήμερα που η Εκκλησία της Αυστραλίας εναντιώνεται στην άρση του απορρήτου της εξομολόγησης, η αυστραλιανή συγγραφέας εξεγείρεται: «Η Καθολική Εκκλησία δεν είναι πάνω από τον νόμο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον αρχιεπίσκοπο και τους συναδέλφους του να κρίνουν τι μπορεί να γνωστοποιηθεί και τι όχι».

    Δεν χωράει συζήτηση, το απόρρητο πρέπει να καταργηθεί. Στο όνομα των 4.444 θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας.

    Φωτό: Μόνο εκεί δεν έχουν αυτιά  οι τοίχοι. Πηγή: Shuttestock
  • Balkan Insight

    Σκάνδαλα/ Σεξουαλική κακοποίηση και στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

    Προς το παρόν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ο επίσκοπος της Ορθόδοξης της Εκκλησίας της Ρουμανίας που κατηγορείται ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά έναν νεαρό διάκο. Αν πάντως αποδειχθεί η κατηγορία, θα είναι η πρώτη φορά που μια Ορθόδοξη Εκκλησία θα βρεθεί στη δύσκολη θέση που βρίσκεται ήδη η Καθολική Εκκλησία στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

    Ο επίσκοπος, γράφει το Balkan Insight, λέγεται Κορνέλιου Μπιρλαντενάου και το βασικό αποδεικτικό υλικό των πράξεών του είναι μια σειρά από βίντεο που όπου εικονίζεται σε ερωτικές περιπτύξεις με έναν διάκο που σήμερα είναι ιερέας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, την περασμένη εβδομάδα οι ρουμανικές αρχές συνέλαβαν τρεις ιερείς επειδή προσπαθούσαν να εκβιάσουν τον Μπιρλαντενάου. Και σαν να μην έφτανε ούτε αυτό, η υπόθεση Μπιρλαντενάου δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στο οποίο εμπλέκεται η τοπική Εκκλησία: Κάπου στην Τρανσυλβανία ένας ιερέας πιάστηκε στα πράσα ενώ προσπαθούσε να πείσει έναν 17χρονο να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του.

    Κάτι θυμίζουν όλα αυτά. Όπως κάτι θυμίζει και η άκρα μυστικότητα με την οποία η Ιερά Σύνοδος επιχειρεί να εξετάσει τα κρούσματα: κάνει σαν να αφορούν μόνο την ίδια και όχι τον υπόλοιπο κόσμο.

    Φωτό: Απέξω ωραίο φαίνεται το ρουμανικό Πατριαρχείο. Αλλά μέσα; Πηγή: Balkan Insight/ Carpathianland/Flikr



text
  • O Τραμπ θα μάθει στις 10 Ιανουαρίου την ποινή του για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς. Και στις 20 θα δώσει χάρη στον εαυτό του


    4 Ιανουαρίου 2025, 01:30