476
Το 2008 με την αγαπημένη του κιθάρα στο σπίτι του στο Μαλιμπού | REUTERS/Phil McCarten/File Photo

Γκλεν Κάμπελ, αποχαιρετισμός στον αστραφτερό καουμπόι

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 07:32
Το 2008 με την αγαπημένη του κιθάρα στο σπίτι του στο Μαλιμπού
|REUTERS/Phil McCarten/File Photo

Γκλεν Κάμπελ, αποχαιρετισμός στον αστραφτερό καουμπόι

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 07:32

Στην Ελλάδα τον γνώριζαν λίγοι, αλλά στις ΗΠΑ η επιρροή του στα μουσικά πράγματα υπήρξε κομβική. Ο Γκλεν Κάμπελ ήταν αυτός που κατάφερε να παντρέψει την κάντρι με την ποπ και να τραγουδήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 60s και των 70s. To βράδυ της Τρίτης, ο Κάμπελ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ύστερα «από μία μακρά και θαρραλέα μάχη» με το Αλτσχάιμερ, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο θρυλικός τραγουδιστής και κιθαρίστας από το Αρκανσο είχε ανακοινώσει το 2011 ότι διαγνώστηκε με τη νόσο.

Ο Κάμπελ δεν ήταν σαν τους μουσικούς που μεσουρανούσαν στα 60s, επηρεασμένοι από τη βρετανική εισβολή των Beatles και έπειτα των Rolling Stones. Ηταν η «καθαρή» εικόνα μιας συντηρητικής Αμερικής: καλοχτενισμένος πάντα, γλυκομίλητος, με το κοστούμι του και με την αγαπημένη του κιθάρα στο χέρι. Αυτήν την κιθάρα της οποίας τις χορδές έμαθε μόνος να τις μετατρέπει σε μελωδίες.

Ηταν μια κλασική καλή ιστορία της αμερικανικής υπαίθρου και μια επιτομή του αμερικανικού ονείρου. Γεννημένος σε μια πάμφτωχη οικογένεια του Αρκανσο, ξεκίνησε ως αυτοδίδακτο παιδί-θαύμα και έπειτα μετακόμισε στο Λος Αντζελες για να αναγνωριστεί πρώτα ως καταπληκτικός κιθαρίστας και έπειτα ως μια από τις καλύτερες φωνές ενός μουσικού είδους που πάντα είχε απήχηση σε ένα τεράστιο κοινό στις ΗΠΑ. Την εποχή που μία Αμερική γοητευόταν από τους σκοτεινούς Τζίμι Χέντριξ και Τζιμ Μόρισον, υπήρχε μια άλλη που γοητευόταν από τον αστραφτερό καουμπόι με την κιθάρα και τη γλυκερή φωνή.

Ως κιθαρίστας ο Κάμπελ συνόδευσε αμέτρητες επιτυχίες, μεταξύ άλλων το θρυλικό «Viva Las Vegas» του Ελβις Πρίσλεϊ και το περίφημο «Strangers in the Night» του Φρανκ Σινάτρα. Επειτα επεδίωξε να κάνει καριέρα με τα δικά του τραγούδια και το 1967 βρήκε τελικά τον ξεχωριστό του ήχο «κάντρι – ποπ», δημιουργώντας και αυτός ένα από τα σάουντρακ της δεκαετίας του 1960.

To 1967 σημείωσε την πρώτη του επιτυχία ερμηνεύοντας το «By The Time I Get To Phoenix» το οποίο έφτασε στο Νο3 των charts.

Ακολούθησε το 1968 η επιτυχία του «Wichita Lineman», το οποίο έφθασε επίσης ως το Νο3. Το 2010 το Rolling Stone κατέταξε το «Wichita Lineman» στην 195η θέση ανάμεσα στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Παράλληλα με μια καριέρα στο σινεμά και στην τηλεόραση (από το 1969 ως το 1972 διατηρούσε το δικό του σόου «The Glen Campbell Goodtime Hour»), ο Κάμπελ συνέχισε το τραγούδι και μια ακόμα κορύφωση της καριέρας του σημειώθηκε το 1975, όταν το τραγούδι «Rhinestone Cowboy» βρέθηκε στην κορυφή των charts σε όλο τον κόσμο.

Στην καριέρα του κατάφερε να πωλήσει 45 εκατομμύρια δίσκους. H είδηση του θανάτου του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στο Λος Αντζελες και πολλοί έσπευσαν στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ για να αφήσουν ένα λουλούδι εκεί όπου υπάρχει το αστέρι του Γκλεν Κάμπελ.

2017-08-09T035348Z_57602202_RC147BB66260_RTRMADP_3_PEOPLE-GLEN-CAMPBELL
Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) ένα αυτοσχέδιο μνημείο για τον Γκλεν Κάμπελ στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ (Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...