Στην προσωπική του μάχη για τη διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης το 2015 και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν αναφέρεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο politico.eu.
Εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
«Την περίοδο εκείνη πολέμησα σκληρά για την διατήρηση της σταθερότητας της ευρωζώνης ιδίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά, με το Politico να σημειώνει ότι η μάχη υπέρ της παραμονής της Ελλάδας έγινε ενάντια στις επιθυμίες του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τονίζει ότι «εάν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί».
Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Γιουνκερ επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι γείτονάς μας και δεν μπορούμε απλώς να την αφήσουμε να περάσει στη λήθη».
Αν και δεν είναι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχεται ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Δεν είναι η ΕΕ που θέλει να ενωθεί με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία που θέλει να ενωθεί με την ΕΕ», υπενθυμίζει.
Για το Brexit, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι αφιερώνει περισσότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα και δεν στοιχηματίζει σε ανατροπή. «Η υπόθεση εργασίας που κάνω είναι ότι θα συμβεί το Brexit», λέει.
Το μισάωρο την εβδομάδα για το Brexit δεν φαίνεται πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά εξηγεί ότι έχει εμπιστοσύνη στην διαπραγμάτευση του Μισέλ Μπερνιέ, ο οποίος έχει οριστεί από την Ενωση για να φέρει σε πέρας ένα περίπλοκο έργο.
Από την άλλη πλευρά, σχετικά με την Πολωνία και την Ουγγαρία, αναφέρει ότι έχει καλή σχέση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Oρμπάν, αλλά δεν είπε τίποτα για την πολωνή πρωθυπουργό Μπεάντα Σίντλο.
Τέλος, σε μια πιο ανθρώπινη πλευρά, αποκαλύπτει ποια βιβλία θα πάρει μαζί του για τις καλοκαιρινές διακοπές: ένα του τούρκου νομπελίστα Ορχαν Παμούκ («πολύ δύσκολο στο διάβασμα»), ένα αστυνομικό με Κλίντον, Τραμπ και Μπους και ένα ιστορικό για το 1913, τη χρονιά πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν βγάζω από το μυαλό μου τη σκέψη ότι μπορεί να ξαναγίνει» λέει για τον πόλεμο, «αλλά επειδή υπάρχει η ΕΕ δεν χρειάζεται να γίνει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News