Η υπεράσπιση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο του.. «θεσμού» των καταλήψεων, ως μέσο αντίδρασης των φοιτητών στο χώρο των πανεπιστημίων, έφερε στη μνήμη μία από τις μελανότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία των ΑΕΙ της χώρας: τα θλιβερά επεισόδια τον Ιούλιο του 2013 κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν ομάδα «διαμαρτυρόμενων» φοιτητών επιχείρησε να εισβάλει στην αίθουσα της συνεδρίασης και στη συνέχεια εγκλώβισε τα μέλη του συμβουλίου (μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του συμβουλίου Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθηγητής στο περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, MIT) στην είσοδο του πανεπιστημίου κλειδώνοντας (!) τις πόρτες.
Σε συμπαράσταση των «αγανακτισμένων φοιτητών» -όταν κλήθηκε η αστυνομία για να «απελευθερώσει» τα μέλη του συμβουλίου- είχαν σπεύσει τότε ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος μαζί με τον τότε συνοδοιπόρο του στον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν προσαγωγές! Η παρουσία των δύο πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε ως αριστερή «νομιμοποίηση» των τραμπουκισμών κατά φημισμένων πανεπιστημιακών.
Σε αυτού του είδους τις «διαμαρτυρίες» προφανώς αναφέρθηκε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, με το οποίο και καταργούνται τα «μισητά» για το ΣΥΡΙΖΑ συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων – «ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά», όπως άλλωστε υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
«Προσπαθούσαν με στυλιάρια να σπάσουν την πόρτα. Οταν τα μέλη του Συμβουλίου πήγαν να φύγουν από την άλλη πόρτα και αφού είχαμε καλέσει την Αστυνομία, μας κλείδωσαν στην είσοδο του πανεπιστημίου. Εκεί ένα μέλος της ομάδας, που δήλωσε μεταπτυχιακός φοιτητής, με απείλησε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ξέρω πού μένεις. Θα δεις τι έχεις να πάθεις”», διηγείται η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, η οποία δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2015, υπέβαλε την παραίτησή της από το συμβούλιο διοίκησης μαζί με τον κ. Μπερτσιμά.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μπερτσιμάς εξέφραζε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τα συμβούλια διοίκησης είχαν εξελιχθεί σε διακοσμητικά όργανα με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς έκανε δηλώσεις για “ρετσινιά της αριστείας” και τα Σ.Ι. ήταν υπό κατάργηση σε νομοσχέδιο που τελικά δεν κατατέθηκε», ανέφερε ο κ. Μπερτσιμάς στην επιστολή παραίτησής του και ακολούθως επικαλούταν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την οποία υποβαθμιζόταν περαιτέρω ο ρόλος των συμβουλίων. «Ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τα Σ.Ι., είναι οι δεσμεύσεις που έχει λάβει λόγω του Μνημονίου», έλεγε τότε ο καθηγητής του ΜΙΤ και τελικά δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή νόμο για την κατάργησή τους.
Μεταξύ των πιο έντονων αντιδράσεων για την απίστευτη τοποθέτηση Τσακαλώτου την Τρίτη στη Βουλή ήταν αυτή της κυρίας Κιντή η οποία σε ανάρτησή της στο facebook υπενθύμισε την παρουσία του υπουργού στα επεισόδια του 2013 στο ΕΚΠΑ. «Είχε έρθει να συμπαρασταθεί στους ‘δεσμοφύλακες που κρατούσαν ομήρους τα μέλη του Συμβολίου του ΕΚΠΑ … Θα πρέπει να ντρέπεται», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχόλιό της με αφορμή όσα είπε στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Τσακαλώτος ως βουλευτής το 2013 είχε έρθει να συμπαρασταθεί στους τραμπούκους που έσπαγαν πόρτες και κρατούσαν ομήρους…
Geplaatst door Vasso Kindi op Dinsdag 1 augustus 2017
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News