Tο ABC για τους καρχαρίες των κοραλλιών / Οι Financial Times για τη «Χρυσή Πολιτεία» των ΗΠΑ / Tο Slate για τους δημοσιογράφους και τον Ντόναλντ Τραμπ / Και το Quartz....
  • ABC

    Καρχαρίες στη μάχη για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων

    Κρατούν υπό έλεγχο τους θηρευτές μεσαίου μεγέθους, προστατεύοντας έτσι τα μικρότερα ψάρια που συμβιώνουν μαζί με τα κοράλλια: είναι αυτή η πολύτιμη συμβολή των καρχαριών στην προσπάθεια των ανθρώπων για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων την οποία ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Επειτα από μια αποστολή διάρκειας τεσσάρων μηνών από το Κερνς – στη βορειοανατολική Αυστραλία – έως το Μπρουμ – στη δυτική ακτή της μακρινής ηπείρου – διαπίστωσαν πως οι κατεξοχήν θηρευτές των θαλασσών όλου του κόσμου διαδραματίζουν καίριο ρόλο όσον αφορά την προστασία των εύθραυστων και ολοένα και περισσότερο σε κίνδυνο κοραλλιογενών υφάλων, αναφέρει το αυστραλιανό ABC. Πάνω στο σκάφος «Παγγαία» ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών και του ινστιτούτου Uwa Oceans χρησιμοποίησαν κάμερες για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τη συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες των καρχαριών και των λοιπών μικρότερων ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους.

    «Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο ότι σε προστατευόμενες περιοχές με υγιείς πληθυσμούς καρχαριών, τα κοράλλια αναρρώνουν ταχύτερα και νοσούν σπανιότερα», προσδιόρισε η επικεφαλής καθηγήτρια της αποστολής. Οι Αυστραλοί επιστήμονες συνέλεξαν βιολογικά δεδομένα από συνολικά 600 ψάρια περισσότερων από 60 ειδών. Αλλά για να συμβάλλουν στην προστασία των κοραλλιών όλου του κόσμου, οι καρχαρίες πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Και για τον λόγο αυτό «καθώς η κυβέρνηση της Αυστραλίας επεκτείνει τις δράσεις της για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος από τους υφάλους στην ανοιχτή θάλασσα, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη συμπεριφορά αυτών των ζώων ώστε να γίνει κατανοητή και η αντίδρασή τους στα όποια νέα μέτρα προστασίας» επισήμανε η ειδικός από την Αυστραλία.  

    Ο ένας ζει χάρη στον άλλο. Φωτογραφία: Shutterstock/Vlad61
  • Financial Times

    Ηλιακή ενέργεια προς πώληση στην Καλιφόρνια

    Καλώς ή κακώς, αν κάνουν κάτι οι Αμερικανοί είναι να πρωτοπορούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της U.S. Energy Information Administration που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο ήλιος αλλά και οι άνεμοι συνεισέφεραν περισσότερο από 10% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Πρωταγωνίστρια αυτής της πράσινης επανάστασης είναι η Καλιφόρνια η οποία έχει βαλθεί έως το 2020 να παράγει το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν οι πολίτες της από ανανεώσιμες πηγές. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν επιβλήθηκε, αλλά επιλέχτηκε από τους ίδιους τους Καλιφορνέζους: με απώτερο σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Και αρκεί να σημειωθεί ότι την 11η του Μάρτη, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην αποκαλούμενη «Χρυσή Πολιτεία» προερχόταν από φωτοβολταϊκά πάρκα, για να πειστεί κανείς για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη αυτού του «καταπράσινου» στόχου.

    Η στρατηγική είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη αλλά υπάρχουν και προβλήματα, ιδιότυπα, μάλιστα, καθώς οι παραγωγοί πράσινης ενέργειας καταλήγουν είτε να πληρώνουν τους καταναλωτές για ν’ αγοράσουν την ενέργειά τους – εξαιτίας του πλεονάσματος που υπάρχει – είτε να αποσυνδέουν τις εγκαταστάσεις τους από το κεντρικό δίκτυο διανομής – εξηγούν οι Financial Times. Για ν΄απαλλαγούν από αυτό το πλεόνασμα πράσινης ενέργειας, οι διανομείς της Καλιφόρνιας έστησαν μια νέα αγορά, προσφέροντας σε άλλες επτά πολιτείες τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται από τα δικά τους δίκτυα. «Η ηλιακή ενέργεια είναι εξαιρετική αλλά σε κάποιο σημείο η παραγωγή στη μέση της ημέρας ξεπερνάει τη ζήτηση. Αυτοί που βρίσκονται εκτός της Καλιφόρνιας δηλώνουν πως εάν έχουμε πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας και κοστίζει λιγότερο θα την πάρουν αυτοί», προσδιόρισε στη βρετανική εφημερίδα ο διευθυντής ενός ηλιακού πάρκου. Η υπερπροσφορά στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα καθώς το όποιο πλεόνασμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί με τρόπο οικονομικό, σε αντίθεση με άλλα αγαθά όπως το σιτάρι ή το λάδι, με τους διαχειριστές του δικτύου να καλούνται διαρκώς να εναρμονίζουν την προσφορά με τη ζήτηση.

    Πάνελ παραγωγής ενέργειας στα γραφεία της Google, μια από τις πιο «πράσινες εταιρείες της Καλιφόρνιας. Φωτογραφία: REUTERS/Kimberly White/File Photo
  • Slate

    Συνομιλώντας με τον Ντόναλντ Τραμπ

    «Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι δεν ξέρει τι κάνει όταν δίνει συνεντεύξεις, Γνωρίζει ακριβώς τι κάνει, γνωρίζει ακριβώς τι λέει και πώς αυτό θα ερμηνευτεί», δηλώνει ξεκάθαρα στο Slate o Πίτερ Μπέικερ μιλώντας για τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στο Slate, ο επικεφαλής ανταποκριτής των Τάιμς της Νέας Υόρκης στον Λευκό Οίκο αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της συγκλονιστικής εμπειρίας μιας συνομιλίας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Πριν από λίγες ημέρες ο ανεκδιήγητος Ντόναλντ παρουσίασε τις όποιες απόψεις του σε τρεις δημοσιογράφους της νεοϋορκέζικης εφημερίδας στο πλαίσιο  μιας συνέντευξης κατά την οποία ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε ιδιαίτερα λάβρος εναντίον του Τζεφ Σέσιονς, υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και κατά του πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. «Με τους άλλους προέδρους υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα απαντήσουν, σωστά; Ότι θα σου κλείσουν το στόμα λέγοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν το όποιο ζήτημα ή πως δεν θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους […] Αν ισχύει κάτι όσον αφορά τις συνεντεύξεις του προέδρου Τραμπ είναι ότι δεν το κάνει αυτό. Δεν παραμένει προσηλωμένος στο σενάριο», επισημαίνει εξαρχής ο αμερικανός δημοσιογράφος. Προσδιορίζει αμέσως, ωστόσο, ότι ο Ντόναλντ «τείνει να περνάει γρήγορα από θέμα σε θέμα ή από σκέψη σε σκέψη και η προσπάθεια τού να εστιάσει κανείς σ’ ένα συγκεκριμένο ερώτημα αποτελεί μια πραγματική πρόκληση».

    Οσον αφορά το καυτό θέμα των τελευταίων μηνών – το αποκαλούμενο RussianScandal δηλαδή – ο Μπέικερ ο οποίος υπήρξε για μια τετραετία ανταποκριτής των New York Times στη Ρωσία υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση (του Βλαντίμιρ Πούτιν) μέσω μεσαζόντων, μέσω σκοτεινών χαρακτήρων, παίζει συνεχώς παιχνίδια και φτάνει στα όρια, ψάχνοντας για πλεονεκτήματα εδώ κι εκεί. Είμαι πολύ δεκτικός όσον αφορά το ενδεχόμενο οι προθέσεις της Ρωσίας (στις ΗΠΑ) να ήταν σοβαρές, επειδή είδαμε πως λειτουργεί η κυβέρνησή της», κατέληξε ο Μπέικερ.

    Ασυνάρτητος μόνον κατ’ επίφαση αποδεικνύεται πως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Φωτογραφία: REUTERS/Jonathan Ernst
  • Quartz

    Τα κορίτσια-χάκερ μιας παραγκούπολης

    Στην παραγκούπολη του Νταράβι στο Μουμπάι (Βομβάη έως το 1995) της Ινδίας, ζουν και εργάζονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Μέσω των όποιων δραστηριοτήτων τους, βυρσοδέψες, υφαντές και παραγωγοί σαπουνιών τροφοδοτούν έναν κύκλο εργασιών που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά έτος. Αλλά «τα μυρμήγκια που εργάζονται στο περιθώριο δεν έχουν χρόνο για να πεθάνουν από την πείνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Quartz. Εκεί, ωστόσο, σε μια από τις πιο φτωχές παραγκουπόλεις του κόσμου (όπου ο Ντάνι Μπόιλ γύρισε το Slumdog Millionaire) τα μικρά παιδιά ή μάλλον τα μικρά κορίτσια, περνούν τις ημέρες τους φτιάχνοντας εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά.

    «Κάποια κορίτσια, έφτασαν στο σημείο να δημιουργήσουν υπηρεσίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η έλλειψη νερού και η απουσία εκπαίδευσης», χάρη στο project «Dharavi Diary». Η εφαρμογή «Women Fight Back», για παράδειγμα, παρέχει την δυνατότητα αποστολής μιας ειδοποίησης, με γεωγραφικό προσδιορισμό, σε περίπτωση του όποιου κινδύνου. Το  «Clean and Green» εστιάζει στο κατά πόσο οι υπηρεσίες του δήμου κάνουν σωστά τη δουλειά τους όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων ενώ το «Paani» ενημερώνει το καθένα από τα χιλιάδες κορίτσια της πιο διάσημης παραγκούπολης στον κόσμο για το πότε είναι η σειρά τους να πάνε να πάρουν νερό από τα πηγάδια, ούτως ώστε να εξοικονομούν χρόνο για την εκπαίδευσή τους. Καθημερινά, περισσότερα από 200 παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 8 έως 21 ετών, μετά το σχολείο, εισέρχονται στον εντυπωσιακό – ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν στη διάθεσή τους νερό –  κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και του Διαδικτύου.

    «Πενία τέχνας κατεργάζεται» σε μια από τις πιο φτωχές παραγκουπόλεις του κόσμου. Φωτογραφία: Shutterstock/bodom



text
  • Οι Αζέροι λένε ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροπλάνο. Ε, και; Θα γίνει κάτι;


    26 Δεκεμβρίου 2024, 15:34