Μια σύλληψη στη Χαλκιδική έβαλε τέλος στη διεθνή αναζήτηση των υπευθύνων πίσω από μια εγκληματική οργάνωση η οποία φέρεται να νομιμοποίησε μέσω «ξεπλύματος» παράνομα έσοδα, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων, μέσω ανταλλαγής bitcoin.
Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας έπεσε την Τρίτη ένας 38χρονος Ρώσος, ο Αλεξάντερ Βίνικ, όπως τον κατονομάζουν ξένα μέσα, καταζητούμενος από τις διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης.
Ο 38χρονος συνελήφθη στη Χαλκιδική, όπου φέρεται να έκανε διακοπές τις τελευταίες μέρες.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, αστυνομικοί των υποδιευθύνσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος και εγκληματολογικών ερευνών Βορείου Ελλάδος κατάσχεσαν δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δύο τάμπλετ, πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένα ρούτερ, μία φωτογραφική μηχανή και τέσσερις πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο άνδρας από το 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ που τελέστηκαν διαδικτυακά, όπως μεταξύ άλλων, «λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος», «συνομωσία για διάπραξη νομιμοποίησης παράνομων εσόδων» και «ξέπλυμα χρήματος».
Η διευκόλυνση που παρείχε ο ιστότοπος ήταν απλή στη λογική της. Κυβερνοεγκληματίες που έκλεβαν bitcoin από τα θύματά τους ή που τους εκβίαζαν ζητώντας bitcoin, τα μετέφεραν στον ιστότοπο, ο οποίος μετέτρεπε το ψηφιακό νόμισμα σε πραγματικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών που κατείχαν εταιρείες-βιτρίνα.
Το ύψος του ποσού που «ξεπλύθηκε» υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4 δισ. δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων bitcoins και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατ. του ίδιου ψηφιακού νομίσματος. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα του ψηφιακού νομίσματος καθώς συνολικά αυτή τη στιγμή «κυκλοφορούν» γύρω στα 16,5 εκατ. bitcoin.
Το ψηφιακό νόμισμα που κυκλοφορεί από τις αρχές του 2009 χρησιμοποιείται ευρέως για πληθώρα νόμιμων χρήσεων, αλλά και παρανόμων (ναρκωτικά και όπλα, μεταξύ άλλων).
Από το 2009 ως τις αρχές του 2013 η ισοτιμία του bitcoin με το δολάριο ήταν κάτω από τα 15 δολάρια ανά bitcoin. Ως το τέλος εκείνης της χρονιάς είχε φτάσει τα 1.000 δολάρια. Εκτοτε κινούνταν μεταξύ 500 και 1.000 δολαρίων. Στις αρχές του 2017 ήταν γύρω στα 900 δολάρια ανά bitcoin αλλά τους τελευταίους μήνες κινείται ξέφρενα και πλέον έχει φτάσει τα 2.500 δολάρια!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News