Επτά τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκαν ανάμεσα στις 500 πρώτες θέσεις του κόσμου, στην τελευταία Ακαδημαϊκή Παγκόσμια Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, γνωστή και ως λίστα της Σαγκάη. Την καλύτερη επίδοση κατέγραψαν η Οδοντιατρική σχολή και το τμήμα της Φυσικής που αναδείχθηκαν στα 100 καλύτερα τμήματα πανεπιστημίων του κόσμου!
Κι άλλα ευχάριστα νέα για το ΕΚΠΑ: Στον Πίνακα Διεθνούς Κατάταξης Πανεπιστημίων του Webometrics, δηλαδή τον πίνακα που κατατάσσει ανάλογα με ετεροαναφορές βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ περίπου 5.000 πανεπιστημίων με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη!
Και; Τι ακριβώς είναι οι ετεροαναφορές; Ποια πανεπιστήμια συμμετέχουν σε αυτές τις έρευνες; Πώς αξιολογούνται τα πανεπιστήμια που αναδεικνύονται στη λίστα Σαγκάη;
Κάθε τόσο δημοσιεύονται έρευνες, λίστες και κατατάξεις. Φυσικά κερδίζουν την προσοχή μας όταν αναδεικνύεται σε αυτές ένα ελληνικό ίδρυμα. Κάποιοι πανηγυρίζουμε και αποθεώνουμε την ελληνική παιδεία που αντέχει και κάνει θαύματα στις συνθήκες των τελευταίων οκτώ χρόνων. Αλλοι υπονομεύουμε την έρευνα που σίγουρα μας «παραπλανεί» για την πραγματική υπόσταση της ελληνικής παιδείας. Και κάθε φορά που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για ένα ελληνικό πανεπιστήμιο απογοητευόμαστε. Συχνά μάλιστα η υποχώρηση ενός ιδρύματος σε χαμηλότερες θέσεις είτε αποδίδεται ανοικτά στις σημαντικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο έργο του Πανεπιστημίου είτε στις γενικότερες παθογένειες του τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας…
Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε. Απλώς σχολιάζουμε. Αλλωστε τι μπορούμε να καταλάβουμε για μία μελέτη που αξιολογεί πανεπιστήμια του κόσμου αν δεν καταλαβαίνουμε ποια κριτήρια και ποια μεθοδολογία χρησιμοποιεί; Και, τελικά, πόση σημασία (πρέπει) δίνουμε σε έρευνες οι οποίες δεν έχουμε ιδέα πώς ακριβώς διεξάγονται;
Με αφορμή τις δύο νέες επιτυχίες του, το ΕΚΠΑ παρουσιάζει τη μεθοδολογία των συγκεκριμένων ερευνών ερευνών, τα ακαδημαϊκά κριτήρια και τους δείκτες που χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν πίνακες κατάταξης καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα πανεπιστήμιο για να συμπεριληφθεί σε μία έρευνα. Δεν είναι όσο εύκολο νομίζετε…
Δείτε εδώ την ανάλυση του ΕΚΠΑ .
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News