Το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης και τόνισε ότι δεν θεωρεί τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά «ναυάγιο ή αποτυχία». Εκεί, όπως είπε, τέθηκε -επιτέλους- το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας σε επίπεδο διαπραγματευτικής διαδικασίας για πρώτη φορά για το Κυπριακό, όπως και το γεγονός ότι εκεί υπογραμμίσθηκε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος.
Το Κυπριακό εξακολουθεί να υπάρχει διότι εξακολουθεί να υπάρχει κατοχή εδάφους κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και κατοχικά στρατεύματα ανέφερε και κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχόμενων στην Κύπρο από την Τουρκία υπογράμμισε ότι η προσάρτηση είναι η χειρότερη λύση για την Αγκυρα.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ προειδοποιώντας ότι αν κάνει πρακτικά βήματα πέραν των φραστικών λεονταρισμών αυτό θα έχει μεγαλύτερο κόστος.
«Η Αθήνα θα στηρίξει την Λευκωσία και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα υπερασπιστούν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα μιας ευρωπαϊκής χώρας», εξήγησε.
Ο κ. Κοτζιάς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντέ, τον χαρακτήρισε λομπίστα και αποκάλυψε πως όταν ερχόταν στην Αθήνα για συνομιλίες περνούσε πρώτα από την τουρκική πρεσβεία, συναντούσε και συνομιλούσε με διαφόρους επιχειρηματίες αλλά και δημοσιογράφους στα βόρεια προάστια που είχαν αντίθετες με τις δικές του θέσεις για το Κυπριακό.
Ο Αϊντέ έπαιρνε μεροληπτικές θέσεις, όμως είναι μεγάλο λάθος να τον ταυτίσει κανείς με τον ΟΗΕ, υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, που προέκυψε την Τρίτη στη Βουλή -στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό- ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα έχει συνομιλίες με τον Μ. Νίμιτς στις Βρυξέλλες προσθέτοντας πως θα χειρισθεί το θέμα, όπως τόνισε και στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ίδια προσοχή, την ίδια εθνική ευθύνη και την ίδια επιστημονική τεκμηρίωση.
«Θα διαπραγματευτούμε το θέμα του ονόματος με την ΠΓΔΜ όπως κάναμε και με το Κυπριακό», πρόσθεσε, «και όλοι αποδέχθηκαν ότι κάναμε μια εξαιρετική διαπραγμάτευση και περάσαμε μια καινούργια ατζέντα και βάλαμε το Κυπριακό στα πραγματικά του πλαίσια».
Αρνούμενος να τοποθετηθεί δημοσίως πριν από μια σοβαρή διαπραγμάτευση επ’ αυτού, αναφέρθηκε στο ζήτημα της πΓΔΜ και τον αλυτρωτισμό για τον οποίο, όπως είπε «δεν πρέπει να αφήσουμε να περπατάει στα Βαλκάνια όπως και γενικά τους εθνικισμούς στην περιοχή. Αυτά θέλουν μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα», κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News