1218
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε έτοιμο το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα. Και όπως αποκαλύπτεται αυτό το σχέδιο παρά λίγο να εφαρμοστεί | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/KΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ΝΔ ξαναζητά Εξεταστική για το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 08:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/07/2017 17:00
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε έτοιμο το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα. Και όπως αποκαλύπτεται αυτό το σχέδιο παρά λίγο να εφαρμοστεί
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/KΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ΝΔ ξαναζητά Εξεταστική για το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 08:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/07/2017 17:00

Λεπτομέρειες των σχεδίων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος το 2015 -μετά το περιβόητο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου εκείνης της χρονιάς- έφερε προ ημερών στο φως ο τότε σύμβουλός του Γκλεν Κιμ σε εκδήλωση του κόμματος του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο.

Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» στο φύλλο της Τετάρτης (5 Ιουλίου 2017), η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημόσιους υπαλλήλους: θα εκδίδονταν κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για εξόφληση πληρωμών στις ΔΟΥ.

Εφόσον το σύστημα είχε επιτυχία, θα επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τον Γκλεν Κιμ, ο οποίος παραμένει σύμβουλος και του νυν υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν υπήρχε χρόνος.

Οπως επισημαίνει η «Καθημερινή», το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα που επεξεργαζόταν ο κ. Βαρουφάκης δεν έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, όμως, το νέο στοιχείο είναι ότι παρ’ ολίγον το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί.

Είχε συζητηθεί με τις τράπεζες

Γράφει χαρακτηριστικά η Ελένη Βαρβιτσιώτη στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της:

«Παρότι το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο κ. Βαρουφάκης δεν αποτελεί καινούργια πληροφορία, σήμερα αυτό που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα είναι ότι παρ’ ολίγον αυτό το σχέδιο να εφαρμοστεί, οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την ακριβή λειτουργία του, αλλά και ότι είχε συζητηθεί και με εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου».

Σύμφωνα με την «Κ», ο Γκλεν Κιμ αναφέρει ότι ζητήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του να βρει τον τρόπο που θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο «δημοσιονομικό νόμισμα» στην Ελλάδα. Παρότι ο ίδιος στην ομιλία του δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εργάστηκε πάνω σε αυτό σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει σε μαγνητοσκοπημένο διάλογο με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds τον Ιούλιο του 2015 ότι «ο Πρωθυπουργός προτού γίνει Πρωθυπουργός και προτού κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο, μου έδωσε το πράσινο φως να εκπονήσω ένα Plan Β».

Η ομάδα του Γκλεν Κιμ αντιμετώπισε από την αρχή κάποια βασικά προβλήματα, όπως ότι η ελληνική οικονομία εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε «υιοθετήσει την αρχιτεκτονική μιας κρατικής μηχανής που δεν ήταν δική της, ενώ η διοικητική ικανότητα ήταν πολύ χαμηλή», λέει ο Γκλεν Κιμ νυν σύμβουλος του Ευκλ. Τσακαλώτου. Συγχρόνως, ο κ. Κιμ τονίζει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είχε οικονομικές γνώσεις, η χρήση του e-banking ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ η χρήση των πιστωτικών καρτών ήταν περιορισμένη.

«Σαν κουπόνι σίτισης»

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Γκλεν Κιμ κλήθηκε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για το κατά πόσον ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουν αφορούσε την ακριβή μορφή που θα έπαιρνε αυτό το παράλληλο νόμισμα. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», λέει Γκλεν Κιμ και το περιγράφει σαν «κουπόνι σίτισης» (!), το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση…

Αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα» που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε – αρχικά θα ήταν μόνο για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών.

Αλλο ερώτημα ήταν κατά πόσον η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος ήταν νομικά εφικτή με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927 που απαγορεύει στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε από την ομάδα του Γκλεν Κιμ που αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ετσι, τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιάζονταν ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημόσιους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους. Το 10% αποφασίστηκε, όπως λέει ο Γκλεν Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά κουπόνια». Με αυτό το 10% θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξάνονταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για τη χρήση των κουπονιών, ο Κιμ αναφέρει πως αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος. Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν «πιλοτικό και όχι μόνιμο», λέει ο κ. Κιμ με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε, μη αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες που θα είχε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία η εμφάνιση ενός δεύτερου νομίσματος.

ΝΔ: Επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

«Δύο χρόνια μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, ο κ. Γκλεν Κιμ -σύμβουλος τότε του κ. Βαρουφάκη και σήμερα του κ. Τσακαλώτου- αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα σχέδια κυκλοφορίας “κουπονιών”, αντί του ευρώ. Δίνει έτσι νέες διαστάσεις στο έγκλημα που μεθόδευε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου», αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Δικαιώνεται, έτσι, άλλη μια φορά, η θέση της ΝΔ ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετης λιτότητας για τους πολίτες», τονίζει η ΝΔ.

«Η ΝΔ επαναλαμβάνει ότι Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα αυτό θα γίνει, όσο και αν δεν τη θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Οι Ελληνες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια. Και θα τη μάθουν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποια η άποψη Τσακαλώτου;

Παράλληλα, ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας με ερώτησή του προς τον κ. Τσακαλώτο ζητεί να μάθει τις απόψεις του σημερινού υπουργείου Οικονομικά για τα όσα αποκάλυψε ο σύμβουλός του.

Επισυνάπτοντας δύο παλαιότερες του ερωτήσεις, που ο κ. Τσακαλώτος έχει αρνηθεί να απαντήσει, ο κ. Δήμας ζήτησε από τον τπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει κατά πόσο γνώριζε τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα, τι γνώμη είχε για το σχέδιο κυκλοφορίας κουπονιών αντί ευρώ και αν είχε επίσημα εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Τα ερωτήματα αυτά μάλιστα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην Ερώτηση, ο κ. Τσακαλώτος είχε θεσμικό ρόλο εκείνη την περίοδο ως Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια ως Συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης

Επιπλέον, ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για το ρόλο του Γκλεν Κιμ στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού κράτους με τους διεθνείς θεσμούς το α’ εξάμηνο του 2015, ποια είναι η θέση που κατέχει σήμερα ο Γκλεν Κιμ και με ποιες αρμοδιότητες αλλά και το ύψος των αμοιβών του από το ελληνικό κράτος από το 2015 μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε με άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, τονίζοντας ότι πίστευε κι ακόμη πιστεύει ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και καταγγέλλοντας το «επίσημο όργανο της τρόικα εσωτερικού»…

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων ζητά η ΔΗΣΥ

Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) αντέδρασε, με επιστολή που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο ίδιος ζητεί την άμεση συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί από τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη και τον σύμβουλό τους Γκλεν Κιμ, σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για «παράλληλο νόμισμα» το 2015.

«Είναι ξεκάθαρο πως η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέσα από φήμες, δημοσιεύματα, ομιλίες, αρθρογραφίες κλπ. Το ζήτημα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον επισημότερο και τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, μέσα στο Κοινοβούλιο», τόνισε ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...