Ενώ η Μάνη φλεγόταν για τρίτη ημέρα και αφού οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είχαν φθάσει στο σημείο να επιτεθούν στον πολιτικό τους προϊστάμενο, αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, λέγοντάς του ότι οι φωτιές «δεν σβήνονται με επικοινωνιακούς τρόπους», ο Πρωθυπουργός είπε να επισκεφτεί την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.
Επικοινωνιακό; Ασφαλώς. Τι άλλο να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να συνδράμει στις προσπάθειες των πυροσβεστών; Να πάρει καναντέρ και να αρχίσει την κατάσβεση; Πιλότος σε αυτήν την κυβέρνηση είναι μόνο ο Πάνος Καμμένος.
Ετσι, ο κ. Τσίπρας είπε τα αναμενόμενα. Εξέφρασε, όπως μας ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «την ολόπλευρη συμπαράσταση της κυβέρνησης και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, που με ηρωισμό, αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια συμμετέχουν στο έργο της αεροπυρόσβεσης».
Ο Πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι «παρά τις μειωμένες δαπάνες λόγω κρίσης, έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ουσιαστικά βήματα για να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας απέναντι στις πυρκαγιές».
Οπως συνηθίζει, ο Πρωθυπουργός ήταν άμεσος στην ομιλία του προς τα στελέχη της 112 Πτέρυγας Μάχης: «Δεν χρειάζεται να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, η δημοσιονομική προσαρμογή, οι στερήσεις, η λιτότητα των προηγούμενων χρόνων -να πούμε τα πράγματα καθαρά- μείωσε τις δαπάνες που η πολιτεία προβλέπει στον προϋπολογισμό της, μείωσε παντού, μείωσε και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Θέλω να πω όμως ότι έγιναν κάποια ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε με αυτές τις περιορισμένες δαπάνες να μπορέσουμε να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας».
Τόνισε όμως ότι τα πτητικά μέσα που διαθέτει η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, είναι αρκετά και υπενθύμισε τις τραγωδίες που σημειώθηκαν στην Πορτογαλία και την Ισπανία. «Γίναμε μάρτυρες πριν από 15 μέρες μιας καταστροφικής εξέλιξης φυσικών φαινομένων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μιας τραγωδίας με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, που στη μία από τις δύο περιπτώσεις οφειλόταν σε ένα εξαιρετικά σπάνιο φυσικό φαινόμενο, το οποίο το συναντήσαμε πέρυσι στη Θάσο. Μια ξερή καταιγίδα, όπου κεραυνοί δημιουργούσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς μέσα σε δασικές περιοχές. Βεβαίως υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, οι εμπρησμοί, είτε οι εμπρησμοί από δόλο. Βεβαίως και οι φωτιές που δημιουργούνται από την αμέλεια του ανθρώπινου παράγοντα» διαπίστωσε ο κ. Τσίπρας, o οποίος συνοδευόταν από τον κ. Τόσκα και τον αρχηγό ΓΕΑ Χρήστο Χριστοδούλου.
Κικίλιας: «Θα φτάσουμε Αύγουστο και τα ελικόπτερα δεν θα έχουν ακόμη πιάσει δουλειά»
Ωστόσο -και παρά τα ευχολόγια του Πρωθυπουργού- η κατάσταση δεν είναι καλή. Πολλοί υπέδειξαν ότι αυτή η επίσκεψη στην Ελευσίνα έπρεπε να είχε γίνει καιρό. Και από τη ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας έσπευσε να καυτηριάσει την παρουσία του κ. Τσίπρα στην 112 Πτέρυγα Μάχης. «Αυτά γίνονται στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και όχι τώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα» είπε με μια δόση αντιπολιτευτικής υπερβολής ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας διαμαρτυρήθηκε: «Θα φτάσουμε αρχές Αύγουστου και τα ελικόπτερα δεν θα έχουν ακόμη πιάσει δουλειά. Οκτώ Ιούνιου έκανα ερώτηση, κι απάντηση ακόμα δεν έχω πάρει… Είναι εκτεθειμένοι οι κύριοι. Μέτρα δεν λαμβάνονται ντάλα καλοκαίρι, αλλά προ της αντιπυρικής περιόδου» τόνισε.
Η φωτιά έφτασε στη θάλασσα
Από τη Μάνη εξάλλου, οι σκηνές που περιγράφηκαν ήταν αυτές μιας απόλυτης καταστροφής και οι διαμαρτυρίες για την ολιγωρία της Πυροσβεστικής δραματικές.
«Είναι μια τραγωδία αυτό που ζούμε» είπε ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης, για να συμπληρώσει: «Ο Κότρωνας καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα, αν δεν είχαμε τη θάλασσα η φωτιά δεν θα σταματούσε και θα καιγόντουσαν κι άλλα χωριά. Δυστυχώς κάηκαν σπίτια μέσα στο χωριό διότι η Πυροσβεστική δεν ήταν εκεί. Η Πυροσβεστική έπρεπε από την αρχή να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους να τους σώσει τα σπίτια αλλά ήταν ένας απλός θεατής και πιστέψτε με δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό που λέω. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και για αυτό καήκαμε. Είναι τραγωδία για μια περιοχή όπου οι άνθρωποί της προσπαθούσαν να ζήσουν από τις ελιές και τα ζώα τους. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα. Δυστυχώς η Πυροσβεστική δεν έκανε καθόλου καλή εκτίμηση και παρόλο που χτες μας διαβεβαίωναν ότι η φωτιά ελέγχεται, η κατάληξη ήταν να γίνει αναζωπύρωση με τεράστια καταστροφή.
» Ο κόσμος έκλαιγε και φώναζε. Δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει και οι ηλικιωμένοι φώναζαν ότι θέλουν να καούν μαζί με το σπίτι τους. Έδωσα μεγάλη μάχη να τους διώξω από το σημείο. Ήταν απελπισμένοι οι άνθρωποι. Μπήκα εγώ ο ίδιος μέσα στα σπίτια τους και αναγκάστηκα να πιέσω οικογένειες με τα παιδιά τους να τα εγκαταλείψουν όλα και να πάμε όλοι κοντά στη θάλασσα να σωθούμε. Δέχτηκαν φοβερή ψυχολογική πίεση από εμάς για να φύγουν γιατί έπρεπε να προστατέψουμε τους ανθρώπους. Ζήτησα να φέρουν ελικόπτερα Σινούκ να πάρουν τον κόσμο από τη παραλία αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Γυναίκες, άντρες, παιδιά εγκλωβίστηκαν στην παραλία, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τα παιδιά είχαν δύσπνοια από τους καπνούς. Δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των ηλικιωμένων που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν από την παραλία το χωριό τους να καίγεται. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τραγωδία, η φωτιά δεν έχει σβήσει αλλά δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο για να κάψει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News