308
Ο Γιάννης Σερβετάς κοιτά με αηδία τη θάλασσα του Θερμαϊκού... | Facebook

Ο Σερβετάς κάνει μία ευχή για να καθαρίσει ο Θερμαϊκός! [video]

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 12:13
Ο Γιάννης Σερβετάς κοιτά με αηδία τη θάλασσα του Θερμαϊκού...
|Facebook

Ο Σερβετάς κάνει μία ευχή για να καθαρίσει ο Θερμαϊκός! [video]

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 12:13

Μία βόλτα με τον Γιάννη Σερβετά ο οποίος υπόσχεται τα πιο χρήσιμα 55 δευτερόλεπτα της ζωής μας. Ο κωμικός και παρουσιαστής της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» μάς δείχνει πώς μοιάζει -και μυρίζει- η παραλιακή της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες.

Μέσα από το βίντεο «μυρίζουμε» μαζί του αυτή την… υπέροχη μπόχα που αναδύεται από την αναβράζουσα καφετιά θάλασσα, δηλαδή από τις τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτόν που έχουν επικαλύψει για μία ακόμη χρονιά τη θάλασσα του Θερμαϊκού.

«Σαν ζωντανό είναι!», λέει ο κωμικός –στην πραγματικότητα είναι «μία κρέμα νεκρού υλικού από τα πρωτόζωα του πλαγκτού που κατανάλωσαν το φυτοπλαγκτόν», όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο η καθηγήτρια Βοτανικής του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα.

Αλλά δεν πειράζει. Ως πολίτης της Θεσσαλονίκης, ο Σερβετάς δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Στρίβει με την πλάτη στην καφετιά θάλασσα, κλείνει τα μάτια, πετάει ένα κέρμα (20λεπτο), σφίγγεται και κάνει την ευχή! Δεν πέτυχε. Αύριο, ξανά, με 50λεπτο…

Η εικόνα και έντονη δυσοσμία προκαλείται από την αποσύνθεση των φυκιών που γίνεται σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου, εξαιτίας της ποσότητάς τους και των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε 55 δευτερόλεπτα όλη αλήθεια για το φυτοπλαγκτόν και η προσπάθεια μου να καθαρίσω τον Βρωμαϊκό εεεεε συγνώμη τον Θερμαϊκό μόνος μου. ΥΓ. Θα είναι τα πιό χρήσιμα 55" της ζωής σας.

Geplaatst door Γιάννης Σερβετάς – Giannis Servetas (official) op Donderdag 29 juni 2017

«Είναι πρωτοφανής η ποσότητα φέτος, εκτιμώ ότι θα πάρει ικανό χρονικό διάστημα για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημάνω, ότι είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενους ρυθμούς έντασης» τόνισε ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος.

Μάλιστα, όσο θα συνεχίζεται η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών, η δυσάρεστη οσμή θα εντείνεται. Και δεν είναι μόνο η εικόνα και η δυσοσμία, η οποία ειδικά την τελευταία εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη δυσοσμία των συσσωρευμένων σκουπιδιών στους δρόμους εγκλώβιζαν τους κατοίκους σε μία ανυπόφορη ατμόσφαιρα. «Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκού και αν από την έλλειψη οξυγόνου δούμε ακόμα και νεκρά ψάρια, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση διότι εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν», σχολίασε ο καθηγητής. Ας κάνουμε μία ευχή…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...