522
Πανηγυρισμοί για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Γερμανία -αλλά όχι η Μέρκελ- ψήφισε τον γάμο των γκέι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 11:12
Πανηγυρισμοί για το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Γερμανία -αλλά όχι η Μέρκελ- ψήφισε τον γάμο των γκέι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2017, 11:12

Η γερμανική Βουλή -έστω και χωρίς την ψήφο της Ανγκελα Μέρκελ- ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων των ομοφυλοφίλων, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ζήτημα που απειλούσε να διχάσει τα κόμματα, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 393 βουλευτές, καταψήφισαν 226 ενώ απείχαν τέσσερις.

Την νομιμοποίηση των γάμων στήριζαν το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά· το CDU και η εκτός Βουλής σήμερα (αλλά σχεδόν σίγουρα εντός από τον Σεπτέμβριο) Εναλλακτική για τη Γερμανία ήταν αντίθετοι με το νομοσχέδιο.

Εκκρεμεί πλέον η υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο Στάινμαγερ (η Ανω Βουλή έχει ήδη δώσει την έγκρισή της) και η εφαρμογή μέσα στο 2017.

Οι αστικές ενώσεις είχαν νομιμοποιηθεί το 2001 και τα δικαιώματα των ζευγαριών δεν περιλάμβαναν την υιοθεσία, αν και η υιοθεσία από γκέι επιτρεπόταν μόνο για μεμονωμένα άτομα όχι ζευγάρια.

Η καγκελάριος Μέρκελ -κόρη πάστορα η ίδια- είχε διατυπώσει την αντίθεσή της με τον θεσμό του γάμου των ομοφυλοφίλων εδώ και πολλά χρόνια. «Για εμένα ο γάμος στον γερμανικό νόμο είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και, για αυτόν τον λόγο, δεν ψήφισα σήμερα υπέρ αυτού του νόμου», είπε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο νόμος όχι μόνο θα προωθήσει τον σεβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αλλά θα φέρει και περισσότερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Το ζήτημα άνοιξε προ ημερών έπειτα από δηλώσεις της καγκελαρίου, η οποία επισήμανε ότι θα αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του γάμου ότι η νομιμοποίηση θα ήταν προαπαιτούμενο σε τυχόν συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

2017-06-30T070534Z_231459296_RC1C380FA3F0_RTRMADP_3_GERMANY-GAYMARRIAGE
Η καγκελάριος Μέρκελ ενώ ψηφίζει για το νομοσχέδιο με την κόκκινη κάρτα του «όχι» στα χέρια (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Το Politico γράφει ότι μια «στιγμή Σουαμπόφσκι» για την καγκελάριο, ανακαλώντας την τυχαία δήλωση του ανατολικογερμανού υπουργού Γκίντερ Σουαμπόφσκι που άθελά του έδωσε το έναυσμα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Η δήλωσή της έγινε τη Δευτέρα σε εκδήλωση του lifestyle περιοδικού Brigitte, σε μια περισσότερο ανθρώπινη συζήτηση.

«Πότε θα μπορώ να λέω ότι ο φίλος μου θα είναι σύζυγός μου;» ρώτησε ένας άνδρας από το ακροατήριο.

Η απάντηση της καγκελαρίου ήταν ότι σκέφτεται να αλλάξει στάση για το ζήτημα, και αντί να το κάνει προεκλογικό ζήτημα, να το θέσει σαν «ζήτημα συνείδησης», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ψήφο των βουλευτών της κατά την κρίση τους.

Το SPD αντέδρασε άμεσα και την Τρίτη, με τη βοήθεια των Πρασίνων και της Αριστεράς, έφερε το νομοσχέδιο στην Βουλή. Την Τετάρτη πέρασε από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ο δρόμος για την ψήφιση από την ολομέλεια ήταν ανοιχτός.

«Είναι θλιβερό και εντελώς αχρείαστο που μια τέτοια απόφαση μετατράπηκε σε πολιτική αντιπαράθεση ακριβώς τη στιγμή που υπήρχε ρεαλιστικό ενδεχόμενο για μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαπεράσει τις κομματικές γραμμές», δήλωνε παρά ταύτα η καγκελάριος στο περιοδικό Wirtschaftswoche.

Στη Γερμανία εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό η Μέρκελ έκλεισε ένα μέτωπο που θα μπορούσε να της κοστίσει στο συντηρητικό ακροατήριο. «Διατηρώντας το “όχι” δεν είχε να κερδίσει τίποτα, αλλά πολλά να χάσει». Βλέπουν μάλιστα ότι, παρά κάποια απογοήτευση στο κόμμα της, η θετική ψήφος θα βοηθήσει το CDU στις επερχόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...