469
Ο τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από την Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή για το Ραμαζάνι | REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν θα στείλει 1.000 στρατιώτες στο Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 13:07
Ο τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από την Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή για το Ραμαζάνι
|REUTERS/Murad Sezer

Ο Ερντογάν θα στείλει 1.000 στρατιώτες στο Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 13:07

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να υποστηρίξει μέχρι τέλους το Κατάρ κατά της ηγούμενης από τη Σαουδική Αραβία συμμαχίας που διαμορφώνεται εναντίον του τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο τούρκος πρόεδρος επέκρινε ανοικτά τις αραβικές χώρες που κλιμάκωσαν την «επίθεση» στο Κατάρ όταν έθεσαν 13 αιτήματα για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη χώρα· ανάμεσα στα αιτήματα βρίσκεται το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ. Η Αγκυρα απάντησε στέλνοντας ήδη 100 στρατιώτες στη βάση. Και τώρα, όπως ανέφεραν οι βρετανικοί Times, ετοιμάζεται να στείλει άλλους 1.000 στρατιώτες, εντός αυτής της εβδομάδας.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα και η Αίγυπτος που πρωτοστάτησαν στην επιβολή εμπάργκο στο Κατάρ, καταγγέλλοντάς ότι το εμιράτο «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», έθεσαν μία σειρά από αιτήματα για την άρση των κυρώσεων δίνοντας προθεσμία δέκα ημερών, δηλαδή μέχρι την άλλη Δευτέρα, 3 Ιουλίου. Εκτός από το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης, ζητούν τη διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, τον περιορισμό των σχέσεων του Κατάρ με το Ιράν μόνο στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών αλλά και τον περιορισμό των σχέσεων με τις εξτρεμιστικές ομάδες, όπως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Το Κατάρ απέρριψε άμεσα τη λίστα και σχολίασε ότι τα αιτήματα δεν είναι ούτε λογικά ούτε εφικτά. Και ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη σαφή στήριξή του στο Κατάρ την Κυριακή, σε δηλώσεις που έκανε από την Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή για το Ραμαζάνι: «Καλωσορίζουμε τη θέση του Κατάρ γιατί θεωρούμε ότι η λίστα με τα 13 σημεία παραβιάζει τον διεθνή κανονισμό», είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Είναι μία πολύ άσχημη προσέγγιση, θα αγωνιστούμε για να στηρίξουμε το Κατάρ», τόνισε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εκκλήσεις για το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και τόνισε ότι η χώρα του προσφέρθηκε να εγκαταστήσει μια στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία, μια από τις τέσσερις χώρες που εξέδωσαν το τελεσίγραφο προς το Κατάρ. «Μας ζητούν να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας από το Κατάρ ενώ ακόμα δεν μας έχουν απαντήσει και αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντί μας» υπογράμμισε.

Από τη στιγμή που επέβαλε το εμπάργκο στο Κατάρ, οι ΗΠΑ στηρίζουν -και προωθούν- τη Σαουδική Αραβία. Αλλωστε μόνος του ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σπεύσει να αναλάβει και μερίδιο της ευθύνης για το εμπάργκο, παραπέμποντας στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ριάντ, ενώ έχει κατηγορήσει και ο ίδιος το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Μία εξομάλυνση της ρητορικής θα βοηθήσει ώστε να πέσουν οι τόνοι», είπε ο ίδιος την Κυριακή.

Η συμμαχία ανάμεσα στην Τουρκία και το Κατάρ άρχισε όταν ξέσπασε η Αραβική Ανοιξη στον αραβικό κόσμο. Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν φράξιες που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ως συμβολισμό της συμμαχίας, η Αγκυρα άνοιξε τη στρατιωτική βάση στο Κατάρ -την πρώτη της στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή- τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...