Μπορεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, να θεωρεί ότι τα ζητήματα ασφάλειας στην καθημερινότητα φοιτητών λύνονται «από μέσα» και να θεωρεί ότι αυτό που απουσιάζει είναι ένα «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών», αλλά απ’ ότι φαίνεται, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει άλλη άποψη.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις καταγγελίες που εξέφρασαν με επιστολή τους 471 για την πραβατικότητα και τη βία στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Λάμπρος Τσόγκας ζητά να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.
Οπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, θα σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους προς τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο κάμπους του Πανεπιστημίου «η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα» για όσους περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής.
«Από τα πιο απλά περιστατικά -όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος- έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του Πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Την ίδια ώρα, πυρά δέχεται από πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επειδή… υποστήριξε τους φοιτητές και διαφώνησε με τον υπουργό Παιδείας.
«Δεν είναι η απουσία ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος κ. υπουργέ, είναι η απουσία ρωμαλέου κράτους», είχε πει ο ίδιος αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Γαβρόγλου. «Ή για να το πω διαφορετικά, ένα Κράτος Δικαίου που διστάζει να παρέμβει προληπτικά στο χώρο του Πανεπιστημίου, θεωρώντας ότι έτσι κολακεύει την συνείδηση μιας μικρής μειοψηφίας, αλλά σίγουρα της παρανομίας».
Η απάντηση ήρθε από πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ που καταλόγισαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, «διολίσθηση σε αντιδραστική ρητορική».
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υιοθετώντας απόλυτα το δόγμα “νόμος και τάξη” προσεγγίζει επιφανειακά και ατελέσφορα ένα υπαρκτό, διαχρονικό και σύνθετο πρόβλημα, αυτό της νεανικής παραβατικότητας, που δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο και τον εγγύς χώρο έξω από αυτό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», τονίζουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News