O Εμανουέλ Μακρόν κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες. Είναι η πρώτη του Σύνοδος Κορυφής μετά την εκλογή του στην προεδρία. Και τη συνοδεύει με μια βαρυσήμαντη συνέντευξη που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, στη γερμανική Süddeutsche Zeitung, στον βρετανικό Guardian, στην ισπανική El Pais, στη βελγική Le Soir και στην ιταλική Corriere della Sera.
O 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας επιμένει στο δόγμα «περισσότερη Ευρώπη». Στέλνει ένα μήνυμα στο Βερολίνο: «Εύχομαι να επιστρέψουμε στο πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε μεταξύ του Φρανσουά Μιτεράν και του Χέλμουτ Κολ», λέει αναφερόμενος στη δυσπιστία που αναπτύχθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια λόγω των κακών επιδόσεων της γαλλικής οικονομίας.
Και ένα δεύτερο μήνυμα σε Βαρσοβία και Βουδαπέστη: «Κάποιοι ανατολικοευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν με κυνισμό την ΕΕ, η οποία τους χρησιμεύει μόνο για να λαμβάνουν χρήματα, χωρίς όμως να σέβονται τις αξίες της. Η Ευρώπη δεν είναι σούπερ μάρκετ, είναι η μοίρα μας» δηλώνει χωρίς πάντως να κατονομάσει την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Ο Μακρόν πάντως αποφεύγει να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα αν πιστεύει ακόμα πως η Ευρωζώνη οδηγείται στην αυτοκαταστροφή χωρίς μεταφορά κεφαλαίων από τις ισχυρές χώρες στις πιο αδύναμες, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην SZ ως υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας. Δηλώνει ότι περιμένει πρώτα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και κάνει πάντως λόγο για «εμβάθυνση της Ευρωζώνης με έναν κοινό προϋπολογισμό και μια δημοκρατική διακυβέρνηση».
«Αν δεν το πράξουμε, εξασθενίζουμε την Ευρωζώνη. Θα πρέπει να δομήσουμε ένα πυλώνα ευθύνης και ένα πυλώνα αλληλεγγύης. Έχω την αίσθηση ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε αυτό» τονίζει.
Ο Μακρόν υπογραμμίζει ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να ηγηθούν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό κράτος ώστε η Ευρώπη να κερδίσει ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης. «Σε όλες τις χώρες, οι μικρομεσαίοι έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν. Πρέπει να προωθήσουμε μια Ευρώπη που οδεύει σε μια οικονομική και κοινωνική ευημερία».
Ο ίδιος στέκεται στη γαλλογερμανική συνεργασία η οποία τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ισότιμη εξαιτίας των προβλημάτων της γαλλικής οικονομίας. Παραδέχεται ότι η Γερμανία είχε κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από 15 χρόνια. «Γι’ αυτό και ζήτησα από την κυβέρνηση να δεσμευτεί στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη Γαλλία. Κρίνεται η αξιοπιστία μας, η αποτελεσματικότητά μας και εν τέλει η ισχύ μας», λέει.
Οπως είναι λογικό, ο Guardian δίνει περισσότερη έμφαση στα όσα λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας για το Brexit. O Μακρόν υπόσχεται συνεργασία με τη μετά-Brexit Βρετανία στους τομείς της άμυνας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, καθώς όπως λέει οι δύο χώρες έχουν «κοινές μοίρες». «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν γνωρίζουν σύνορα» λέει.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του για το αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Μακρόν δηλώνει: «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι τη στιγμή που θα την περάσεις. Δεν θα πω εγώ ότι έκλεισε. Αλλά από τη στιγμή που τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα και ένας συγκεκριμένος στόχος, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις πίσω, δεν μπορούμε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας».
Ο Τραμπ και το κλίμα
Αναφορικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μακρόν στέκεται στο θέμα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και ελπίζει ότι θα τον πείσει να αλλάξει τελικά γνώμη.
«Κατ’ αρχάς, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ηγέτης που έχει εκλεγεί από τον αμερικανικό λαό. Η δυσκολία σήμερα είναι ότι δεν έχει ακόμα διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο της εξωτερικής του πολιτικής, με συνέπεια οι πολιτικές του να είναι απρόβλεπτες και να προκαλεί αναστάτωση στον υπόλοιπο κόσμο. Στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας έχει την ίδια επιθυμία για αποτελεσματικότητα όπως εγώ. Ασφαλώς δεν συμφωνώ με κάποιες επιλογές του, με πρώτη απ’ όλες τη στάση του για το κλίμα. Ωστόσο ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού. Προτείνω το χέρι μου στον Ντόναλντ Τραμπ και ελπίζω να αλλάξει άποψη. Διότι όλα είναι αλληλένδετα: δεν μπορείς να πολεμήσεις αποτελεσματικά ενάντια στην τρομοκρατία και να μην δεσμεύεσαι για το κλίμα» δηλώνει ο γάλλος ηγέτης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News