Μία ακόμα αιχμή για την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων τούρκων αντικαθεστωτικών από τον Εβρο προσέθεσε ο Νίκος Φίλης, ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «μυστηριώδεις» όπως τις χαρακτήρισε επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Eβρο από μασκοφόρους, για τις οποίες όπως δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο και γίνεται έρευνα από το Συνήγορο του Πολίτη.
O κ. Φίλης είναι μεταξύ των 25 κυβερνητικών βουλευτών που πρόσφατα κατέθεσαν ερώτηση προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εξωτερικών για τα όσα καταγγέλλονται. Τώρα εμφανίζεται βέβαιος για τα περιστατικά, διαψεύδοντας κατ’ ουσίαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες διαβεβαίωνε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις». Αν δεν το κάνει η κυβέρνηση τότε ποιος μεταφέρει τούρκους αντικαθεστωτικούς στην αγκαλιά του Ταγίπ Ερντογάν; Μπορεί να συμβαίνει αυτό εν αγνοία των ελληνικών Αρχών; Και ποιος ελέγχει την ασφάλεια εντός της χώρας αν όχι η ελληνική κυβέρνηση;
Mια πρώτη αντίδραση στα όσα παραδέχτηκε ο κ. Φίλης για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων ήρθε από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος κάλεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να τα πει στους υπουργούς του.
Ξαφνικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ομολογούν ότι στέλνουμε πίσω Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Στους υπουργούς σας να το πείτε κ.Φίλη, εμείς φωνάζουμε καιρό.
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) June 20, 2017
Ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι το Ποτάμι από τις αρχές Ιουνίου έχει κάνει τη σχετική καταγγελία, ενώ στις 8 Ιουνίου κατέθεσε πλήρη φάκελλο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις επαναπροωθήσεις.
«Δεν είμαι μέρος μιας βεντέτας»
Βέβαια ο κ. Φίλης δεν μίλησε μόνο για τους τούρκους αντικαθεστωτικούς και τις βίαιες επαναπροωθήσεις τους προς την τουρκική πλευρά των συνόρων. «Δεν είμαι μέρος μιας βεντέτας» διαβεβαίωσε αναφορικά με τις εσωκομματικές διενέξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην υπουργός όμως παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ασκεί μία πολιτική που στον πυρήνα της έχει νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα.
Κληθείς να σχολιάσει πρότερες δηλώσεις του κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είπε ότι, «είναι μία μορφή κριτικής και αυτοκριτικής» και εξήγησε ότι «αυτά που έχω πει δεν τα λέω ως τρίτος, αλλά ως μέρος της προσπάθειας για να πάει η χώρα μπροστά».
Σχετικά με τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανάφερε πως, «θα πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά»…
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προχθές ψηφίστηκαν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, το αν τα αντέχει η κοινωνία, θα φανεί από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη εφαρμογή των αντίμετρων», σχολίασε και υπογράμμισε πως «το σημαντικό είναι πώς προχωρούμε βήμα – βήμα για την έξοδο από την κρίση».
«Προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, πρόοδος χωρίς πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε για το γεγονός ότι παρά την κριτική που ασκεί, ψήφισε τα μέτρα. Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει άλλα μέτρα, στην περίπτωση που έρθουν στη Βουλή, απάντησε πως «δεν θα κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς», και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει άλλα μέτρα.
«Υλοποιούμε το πρόγραμμα με καταναγκασμούς, δεν το υιοθετούμε, δεν μπορούμε να το υιοθετήσουμε», δήλωσε αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, είπε πως «η τακτική των δανειστών είναι να ξανανοίγουν θέματα».
Τόνισε πως για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση για την οικονομία της χώρας, «προϋπόθεση είναι απομείωση του χρέους». Παραδέχτηκε πως, «η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη, πιθανά δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης».
«Ο λαός να βγει στους δρόμους»
«Πρέπει να περάσουμε από τις συμπληγάδες της λιτότητας», είπε αποδεχόμενος ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εμπεριέχει στοιχεία λιτότητας και για την έξοδο από αυτήν την κατάσταση, εκτίμησε ότι, «χρειάζεται καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική και κινητοποίηση του κόσμου», διευκρινίζοντας το δεύτερο σκέλος της απάντησής του, είπε:
«Οχι από την τηλεόραση, αλλά διεκδικώντας αυτά που θέλουν. Αν ο κόσμος έχει προβλήματα, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγει ο κόσμος στο δρόμο και όχι να τα αναθέσει σε κάθε κυβέρνηση να του τα λύσει. Σημασία έχει ο πολίτης να μην επαναπαύεται».
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε πως, «ο πολίτης θα καταλάβει ότι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κορμό της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ είναι αναγκαστικό στοιχείο. Κορμός της κεντροαριστεράς της Ελλάδας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε με νόημα σε μια ακόμη δήλωση που μοιάζει να απευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε δεν έχουν ξεχαστεί οι θέσεις που είχε διατυπώσει τον περασμένο Φεβρουάριο: «ο συγγενέστερος σύμμαχός μας -έστω και αν βρωμάει- είναι το ΠΑΣΟΚ».
«Πρόκληση να δώσουμε χρήματα για όπλα»
Ο κ. Φίλης προσπάθησε να προσπεράσει και το ζήτημα της αποπομπής του από την κυβέρνηση το περασμένο φθινόπωρο, αλλά και πάλι άφησε υπονοούμενα. «Οι εντυπώσεις είναι εντυπώσεις, ας πάμε μπροστά τώρα», σχολίασε για την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι, δεν θέλει να επανέλθει σε «εκείνες της μέρες». Για τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο, διευκρίνισε πως δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με την τότε κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο ή τις φερόμενες από την Εκκλησία αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι, «υπάρχουν κι άλλα, από μη δημόσιες δυνάμεις», για να συμπληρώσει: «πάμε μπροστά, έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο».
Ο κ. Φίλης είπε ότι πρεσβεύει τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» και ήρθε η ώρα μετά από δύο χρόνια η κυβέρνηση να κάνει την κοινωνική στροφή.
Επετέθη εν νέου στον υπουργό Αμυνας, χαρακτηρίζοντας την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απλώς αναγκαστική για να υπάρξει κυβέρνηση. Προσέθεσε ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν ξαναμίλησε για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων μετά την σφοδρή κριτική που του άσκησε ο ίδιος. «Είχε διατυπώσει μια ιδέα για εξοπλιστικά, την οποία δεν την επανέλαβε. Θα ήταν πρόκληση να δώσουμε χρήματα για όπλα» είπε ο κ. Φίλης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News