Την κοινή πεποίθηση ότι η επίσκεψη θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος από το πρωί της Δευτέρας επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι μια επίσκεψη που καταγράφεται λίγα 24ωρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν περί υπόθαλψης «τρομοκρατών» στην Ελλάδα.
Υποδεχόμενος τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την «σταθερή πεποίθησή» του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να αποβούν προς όφελος και των δύο. «Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ακόμη.
Προσπαθώντας να δείξει χαλαρός και να κάνει πιο χαρούμενο το κλίμα απέναντι στον μάλλον σφιγμένο τούρκο ομόλογό του, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ακόμη ότι, καθώς και οι δύο είναι μηχανικοί «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πολύ θετικό και πολύ πραγματιστικό τρόπο καθώς οι σπουδές μας είναι θετικές».
«Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον και αυτό κάνουμε», τόνισε ακόμη και σημείωσε ότι «το προηγούμενο διάστημα και οι δύο χώρες μας περάσανε δυσκολίες, αλλά κανένας ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του άλλου».
Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με λογική και ψυχραιμία, υποστήριξε από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ που επικαλέστηκε μάλιστα μια τουρκική παροιμία: «οι γείτονες χρειαζόμαστε ακόμα και τη στάχτη από τα ξύλα που καίμε».
«Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα».
Οπως είπε ακόμη, «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση, οι παραλείψεις ή και οι παρερμηνείες δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε.
» Οι ευκαιρίες από τη συνεργασία είναι περισσότερες από ό,τι τα προβλήματα», επισήμανε τέλος ενώ πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις».
Τσίπρας: «Η Μεσόγειος να μείνει θάλασσα ειρήνης»
Στις δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί μετά τη λέξη της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης».
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας», έθεσε όμως και το ζήτημα των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων λέγοντας ότι η υλοποίηση της ατζέντας δεν είναι εφικτή λόγω των παραβιάσεων. «Αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που πιστεύω ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές», προσέθσε.
Σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται με πολλά περιθώρια βελτίωσης». Υπάρχει μια θετική ατζέντα «που επεκτείνεται και σε θέματα όπως η ενέργεια» και οι μεταφορές, όπως με την απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.
Χαρακτήρισε μάλιστα πεδίο στο οποίο οι δύο χώρες συνεργάστηκαν με θετικό πρόσημο το ζήτημα του Προσφυγικού και σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Για το Κυπριακό, ο έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία», λέγοντας ακόμη ότι «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα».
Γιλντιρίμ: Ζητά την έκδοση των «οκτώ»
Από την πλευρά του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπενθύμισε ότι πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος (της 15ης Ιουλίου) και ότι «η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας».
Ο τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε το θέμα της χρήσης των πηγών ενέργειας, που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα».
Για την κατάσταση στο Αιγαίο είπε ότι «η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων πρέπει να είναι αμοιβαία», ενώ προσέθεσε ότι οι δύο χώρες «πρέπει να είναι πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης».
«Τα ζητήματα μπορούν και μπορούν να επιλύονται βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφέρθηκε και στην περίπτωση των οκτώ αξιωματικών που πέρασαν στην Ελλάδα, για τους οποίους τα ελληνικά δικαστήρια αρνήθηκαν την έκδοση. «Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε λέγοντας ότι «οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν».
Στο ζήτημα του Προσφυγικού αναφέρθηκε και ο κ. Γιλντιρίμ λέγοντας ότι η χώρα του ενέτεινε τις προσπάθειες για τη μείωση των ροών, αλλά εξέφρασε την ελπίδα «να τηρηθούν και οι άλλες πτυχές της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με τη βοήθεια της Ελλάδας». Ηταν μια έμμεση αναφορά στο θέμα της βίζας που πρακτικά έχει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και την εκτεταμένη καταστολή που ακολούθησε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News