Ενα χρόνο παρά τέσσερις ημέρες από την ιστορική, αλλά και μοιραία, ημέρα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 με το οποίο η Βρετανία αποφάσισε την έξοδό της από την ΕΕ, αρχίζουν σήμερα Δευτέρα οι συνομιλίες των δύο πλευρών.
Η πρώτη επαφή, με τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις από την πλευρά του Λονδίνου και τον Μισέλ Μπαρνιέ από την πλευρά των Βρυξελλών, θα γίνει στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Κομισιόν.
Ο Ντέιβις θα ζητήσει «μια συμφωνία μοναδική στην ιστορία», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς θα περιέχει. Προβλέπει πάντως μια «βαθιά και ειδική συνεργασία». «Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά από την αρχή αυτών των συνομιλιών ότι η Βρετανία θα παραμείνει δεσμευμένος εταίρος και σύμμαχος των φίλων μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», υπογράμμισε ακόμη.
Στην ατζέντα της πρώτης διερευνητικής ημέρας -για την ακρίβεια στο μενού, καθώς η διαδικασία θα αρχίσει με ένα γεύμα- είναι το καθεστώς που θα διέπει τους Βρετανούς στην ΕΕ, το νομοσχέδιο με το οποίο η Βρετανία θα πάρει το διαζύγιό της από την Ενωση και το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο πλευρών.
Για να κρατηθούν κάπως τα προσχήματα και μην αρχίσει η διαδικασία με σύγκρουση, όπως γράφουν οι Financial Times, ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η πρόταση της ΕΕ για τα τρία εκατομμύρια των πολιτών της που ζουν στη Βρετανία θα κατατεθεί αργότερα μέσα στον μήνα.
Σε επόμενο στάδιο των συνομιλιών θα τεθεί το ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών και ειδικότερα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που επιθυμεί η Βρετανία.
Οι πρώτες εβδομάδες -αν όχι μήνες- δεν αναμένεται να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα, γιατί προέχει η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης για τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, το κύριο βάρος των συνομιλιών θα το σηκώσουν ομάδες των 4-6 ατόμων που θα κληθούν να διευθετήσουν τα τεχνικά ζητήματα της εξόδου.
Η μοναδικότητα της διαδικασίας και η περιπλοκότητα κάνουν το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαρχής θέσει η ΕΕ, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2018, εξαιρετικά στενό.
Οι FT σημειώνουν ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη η Τερέζα Μέι θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει στους άλλους 27 ηγέτες της θέσεις της για το πώς θα κινηθεί η διαδικασία.
Το πρωτόκολλο πρέπει βέβαια να τηρηθεί. Μόλις ολοκληρωθεί η παρουσίαση θα αποχωρήσει για να διασκεφθούν μόνοι οι 27, χωρίς τη Βρετανία. Αυτό, όμως, θα είναι η πραγματικότητα για την ΕΕ και τη Βρετανία μέχρι την οριστική αποχώρηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News