Κοντά στην επικύρωση μία εκλογικής νίκης με έναν προσωπικό και πολιτικό θρίαμβο είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Οι Γάλλοι, ενδεχομένως κάπως απρόθυμα όπως έδειξε και η μεγάλη αποχή της περασμένης Κυριακής, προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Οι προβολές των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου έδειχναν ότι το La République en Marche (LREM) του Μακρόν, μαζί με το συμμαχικό κεντρώο κίνημα MoDem του Φρανσουά Μπαϊρού, θα κατακτήσουν με άνεση την πλειοψηφία των εδρών της Εθνοσυνέλευσης.
Είναι πιθανό ότι θα εξασφαλίσουν πάνω από 400 έδρες από τις 577 της Εθνοσυνέλευσης, δίνοντας στον Μακρόν την πολιτική ευχέρεια να προσχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.
Ωστόσο, αυτήν την ευρεία πλειοψηφία του LREM, που λίγο απέχει από το να θεωρηθεί μονοπωλιακή διαχείριση της εξουσίας, επιδιώκουν να περιορίσουν τα άλλα κόμματα, τα οποία καλούν τους ψηφοφόρους τους να προσέλθουν στις κάλπες και να τα στηρίξουν.
Στις 90-95 έδρες αναμένεται να βρεθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς, ενώ η εκλογή αναμένεται να πάρει διαστάσεις συντριβής για τους Σοσιαλιστές που αναμένεται να εξασφαλίσουν 25-35 έδρες.
Το Εθνικό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει μόλις 1-6 έδρες ενώ αβέβαιο θα είναι το αποτέλεσμα για την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν.
Στον δεύτερο γύρο αναμετρώνται για την έδρα οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου, αλλά και κάθε υποψήφιος συγκέντρωσε πάνω από το 12,5% των ψήφων. Ολες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.
Στις μάχες που έχουν ενδιαφέρον το BBC καταγράφει, μεταξύ άλλων, αυτήν ανάμεσα στην πρώην ταυρομάχο Μαρί Σαρά από το LREM και τον Ζιλμπέρ Κολάρ, υποψήφιο του Εθνικού Μετώπου. Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς φαίνεται ότι θα κερδίσει την έδρα στην Εσόν, παρά το ότι απορρίφθηκε από το LREM στο οποίο αυτοπροτάθηκε, αλλά και από τους Σοσιαλιστές.
Τις έδρες που διεκδικούν εκτιμάται ότι θα κερδίσουν η Μαρίν Λεπέν στο Πα-ντε-Καλέ στα βόρεια και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν στη Μασσαλία.
Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι οι υπουργοί του που δεν θα καταφέρουν να εκλεγούν πρέπει να υποβάλλουν παραίτηση.
Οι προσδοκίες για το «νέο σωτήρα»
Ο Μακρόν επέλεξε να κατέβει στις εκλογές με πληθώρα υποψηφίων χωρίς πολιτική πείρα. Οι μισοί είναι «πρωτάρηδες» στην πολιτική, αν και με θετική συμβολή στις κοινότητες όπου ζουν και εκλέγονται. Μεταξύ τους είναι η Μαρί Σαρά και ο μαθηματικός Σεντρίκ Βιλέν.
Τα σχέδια του Μακρόν περιλαμβάνουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο τομέα της εργασίας, ένα από τα θέματα ταμπού για την γαλλική πολιτική σκηνή, το οποίο κατά καιρούς λίγο ως πολύ «καίει» κάθε κυβέρνηση που το αγγίζει.
Η οικονομία και το Δημόσιο είναι επίσης στους στόχους του νέου προέδρου, επιδιώκοντας να κάνει τη Γαλλία ένα ευέλικτο «start-up nation» στα πρότυπα άλλων μικρότερων.
Ο νέος πρόεδρος έχει επίσης αφήσει να διαφανεί μια διαφορετική προσέγγιση στα ευρωπαϊκά. Χάρη στην ευρεία νίκη στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν τουλάχιστον για το ορατό μέλλον θα έχει την ισχύ και το κύρος να πιέσει προς την κατεύθυνση του περιορισμού της επιρροής των Βρυξελλών και υπέρ μιας περισσότερο ευρωπαϊκής Ενωσης σε πείσμα των δυνάμεων του λαϊκισμού.
Σε αυτά θα έχει και τη στήριξη του Βερολίνου – η Ανγκελα Μέρκελ είχε εξάλλου ταχτεί με σαφήνεια υπέρ του πριν ακόμη από τις εκλογές.
Μια εικόνα των προσδοκιών για τον Μακρόν δίνει το τελευταίο εξώφυλλο του Economist. Ο Μεσσίας-Μακρόν χρίζεται -έστω με ερωτηματικό- «σωτήρας της Ευρώπης» και περπατά χαμογελαστός πάνω στα νερά. Στα ίδια νερά βυθίζεται η Τερέζα Μέι, με μόνο τις χαρακτηριστικές γόβες να προεξέχουν…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News