1383
Στην παρουσίαση του προγράμματος Youth Empowered | Coca Cola Τρία Έψιλον

Το πρόγραμμα που θέλει να αλλάξει το επαγγελματικό μέλλον των νέων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 15:10
Στην παρουσίαση του προγράμματος Youth Empowered
|Coca Cola Τρία Έψιλον

Το πρόγραμμα που θέλει να αλλάξει το επαγγελματικό μέλλον των νέων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 15:10

Η Μαρία με τα σγουρά καστανά μαλλιά ήταν από τις πρώτες κοπέλες που έφτασαν στο κτίριο «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Ιουνίου. Εκεί την περίμεναν έμπειροι επαγγελματίες – μέντορες από διάφορους τομείς. Σκοπός τους, να την καλωσορίσουν σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση και να την ενημερώσουν για ένα καινούριο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Η Μαρία που θα ήθελε να αποκτήσει εμπειρίες και να εργαστεί στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού
Η Μαρία που θα ήθελε να αποκτήσει εμπειρίες και να εργαστεί στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού

Πτυχιούχος οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης, έμαθε για την παρουσίαση του προγράμματος από την ιστοσελίδα kariera.gr στην οποία πρόσφατα είχε αναζητήσει μια θέση εργασίας. Σκέφτηκε λοιπόν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να την ενδιέφερε. Μετά την βόλτα της και τις συζητήσεις της με αρκετούς ανθρώπους της αγοράς, ήταν πλέον σίγουρη. Φόρεσε το φωτεινό της χαμόγελο και στάθηκε απέναντί μας: «Θα ήθελα πολύ να δουλέψω στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Ειδικά μετά την συζήτησή μου με τους μέντορες, νοιώθω ότι πράγματι πρέπει να το κυνηγήσω. Τώρα γράφτηκα στην πλατφόρμα τους προγράμματος και είμαι έτοιμη να ξεκινήσω».

Η χαμογελαστή Μαρία ήταν μόνο ένα από τα δεκάδες άτομα που ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Youth Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον που έχει σαν βασικό μήνυμα το: «Εμπνεύσου, Διεκδίκησε, Πέτυχε». Οι νέοι έμεναν για αρκετή ώρα μιλώντας με τους ανθρώπους του προγράμματος και αποχωρούσαν ενθουσιασμένοι. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Γνωριμία με τους μέντορες
Οι νέοι συνομιλούν με τους μέντορες

Από το πρωί της Τετάρτης, δεκάδες άνθρωποι με καρτελάκια της Coca-Cola Τρία Εψιλον καλωσόριζαν στον όμορφο και δροσερό χώρο της εκδήλωσης τους δημοσιογράφους. Ολα ήταν έτοιμα για την πρώτη παρουσίαση ενός προγράμματος που απευθύνεται σε νέους 18 έως 30 ετών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Στόχος του προγράμματος, να βοηθήσει νέους ανθρώπους να αναπτύξουν προσωπικές επαγγελματικές δεξιότητες, να τους καθοδηγήσει με τη βοήθεια έμπειρων στελεχών της αγοράς και να τους δώσει δυνατότητες δικτύωσης.

Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο αφού στοχεύει να δώσει σε περίπου 20.000 νέους που θα συμμετάσχουν σε αυτό μέχρι το 2020, τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και δεν προϋποθέτει πτυχίο ή εξειδίκευση. Μέσω πενθήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και παράλληλα, διαδικτυακά, μέσω μίας πρωτοποριακής πλατφόρμας e-learning, το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες:

  • Εκπαίδευση πάνω σε βασικές προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, απαραίτητες για τη σημερινή αγορά εργασίας
  • Επαγγελματική καθοδήγηση από έμπειρα στελέχη της αγοράς και της Coca-Cola Τρία Έψιλον, που συμμετέχουν σε ρόλο μέντορα
  • Δυνατότητες δικτύωσης με εταιρείες και ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν μελλοντικά ευκαιρίες απασχόλησης.

Η παρουσίαση του προγράμματος είχε ξεκινήσει ενώ οι ομιλητές ενημέρωναν τους δημοσιογράφους ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος θυμίζει περισσότερο διαδικτυακό παιχνίδι. Εκεί οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δημιουργήσουν το προσωπικό τους προφίλ, να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της διαδικτυακής κοινότητας, να έρθουν σε επαφή με τους μέντορες του προγράμματος και φυσικά να  συμμετέχουν σε οργανωμένα σεμινάρια και συνεδρίες μαζί τους.

Παρουσιάση Youth Empowred - Διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Αγγελική Πατρούμπα
Παρουσίαση του Youth Empowred. Στο πόντιουμ η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Αγγελική Πατρούμπα

«Η γενιά αυτή είναι το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε. Ως εταιρεία, σταθερά εδώ και χρόνια υποστηρίζαμε την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εξέλιξη των νέων της χώρας μας. Σήμερα, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, μέσα από μια συμμετοχική προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους νέους να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της εποχής και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Αγγελική Πατρούμπα. «Μας τιμά και μας εμπνέει η εθελοντική συμμετοχή των εταιριών και των ατόμων που μοιράζονται το ίδιο όραμα και συμμετέχουν στο Youth Empowered , αποδεικνύοντας στην πράξη ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

FoteiniGaitanli
H Φωτεινή Γαϊτανλή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του kariera.gr

Φωτεινή Γαϊτανλή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του kariera.gr σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ως kariera.gr, το μεγαλύτερο site για την εργασία στην Ελλάδα, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Coca-Cola Τρία Έψιλον σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα Youth Empowered που έρχεται να βοηθήσει τους νέους, που πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, για να κάνουν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Είναι ευθύνη και επιδίωξη όλων μας να ενισχύσουμε την προσπάθεια των νέων ώστε να ενδυναμωθούν μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει το πρόγραμμα Youth Empowered δηλαδή ανάπτυξης γνώσεων και δεξιοτήτων, hands-on εκπαίδευσης σε Physical trainings και πολλών ευκαιριών δικτύωσης».

Ο Δημήτρης Καλογεράς, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΜΕΛ, μίλησε για τη συμμετοχή των μελών του ΚΕΜΕΛ στο πρόγραμμα, σε ρόλο μέντορα: «Ως μέλος του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος είμαι ευτυχής που η πρωτοβουλία της Coca-Cola Τρία Έψιλον, απευθύνεται σε νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους αλλά και την εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα. Οι στόχοι του ΚΕΜΕΛ συμπίπτουν με αυτούς του προγράμματος και τα μέλη μας, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο των επιχειρήσεων, συμμετέχουν μαζικά και αφιλοκερδώς ως μέντορες με σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και εμπειρία στους νέους που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα».

18922763_10154493617227073_1055274966252627921_o
Οι νέοι αποχωρούσαν με ένα δώρο από το πρόγραμμα

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος, οι μέντορες πήραν τις θέσεις τους και άνοιξαν τα iPad με τα οποία θα ενημέρωναν τους ενδιαφερόμενους για την πλατφόρμα. Εκεί συναντήσαμε και την Μίρκα Νεμφάκου, υπεύθυνη για το ανθρώπινο δυναμικό σε πολλούς τομείς της εταιρείας Coca-Cola Τρία Έψιλον αλλά και μέντορα του νέου προγράμματος. «Εγώ πρέπει να σου πω ότι το λατρεύω αυτό το πρόγραμμα» μας είπε η κυρία Νεμφάκου, συμπληρώνοντας: «μου δίνει μια ευκαιρία να προσφέρω τις γνώσεις μου και τις δεξιότητές μου. Επίσης είναι καθοριστικό για εμένα που θα επικεντρωθώ στους νέους που εξάλλου είναι το μέλλον».

H Μύρκα Νεμφάκου από το Ανθρώπινο Δυναμικό της Coca-Cola Τρία Έψιλον
H Μίρκα Νεμφάκου από το Ανθρώπινο Δυναμικό της Coca-Cola Τρία Έψιλον

«Πού θα επικεντρώσετε τις συμβουλές σας στους ενδιαφερόμενους;» ρωτήσαμε την κυρία Νεμφάκου. «Ως μέντορας θα περιγράψω στους νέους, τρόπους δικτύωσης στην αγορά, θα τους πω πως θα βρουν οι ίδιοι τι θέλουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον αλλά και πώς να ανακαλύψουν που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Γενικά θέλω να τους περιγράψω τους κανόνες του παιχνιδιού».

Δίπλα στην κυρία Νεμφάκου, καθόταν η Φωτεινή Γαϊτανλή που θα συμμετέχει και αυτή στο πρόγραμμα ως μέντορας. «Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι θα δώσουμε σε αυτούς τους νέους μια ευκαιρία να εκτεθούν σε ένα πραγματικό περιβάλλον» μας είπε. «Σε ότι αφορά εμένα, θα ήθελα νέοι άνθρωποι να μου μιλήσουν για να μάθουν τι ικανότητες θα πρέπει να έχουν για να ασχοληθούν με το μάρκετινγκ». Η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του kariera.gr μας περιέγραψε τις βασικές διαφορές αυτού του σεμιναρίου από τις ακαδημαϊκές σπουδές. Η σημαντικότερη σύμφωνα με την ίδια είναι οι συμβουλές που θα πάρουν οι νέοι από ανθρώπους της δουλειάς, συμβουλές δοκιμασμένες που βρίσκουν εφαρμογή στις πραγματικές συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Παρουσίαση Youth Empowered II
Γνωριμία με τους μέντορες

Οι νέοι άρχισαν να φτάνουν λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι. Αφού άφηναν το όνομά τους στην γραμματεία, περνούσαν για να συναντήσουν τους μέντορες. Μετακινούνταν γρήγορα ενώ έμεναν περισσότερη ώρα σε αυτούς που τους μιλούσαν για ένα αντικείμενο που τους ενδιέφερε. Από τους πρώτους που ολοκλήρωσαν την ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα ήταν η 19χρονη Ευαγγελία. Σπουδάζει οικονομικά στην ΑΣΣΟΕ και έχει βάλει στόχο να φτιάξει μία start up. Γι’ αυτό θέλησε να λάβει μέρος και στο πρόγραμμα Youth Empowered. «Το πρόγραμμα πιστεύω θα μου δώσει την ευκαιρία να αναπτύξω αρκετές δεξιότητες, κυρίως ως προς την επικοινωνία. Είχα την ευκαιρία να προσεγγίσω αρκετούς μέντορες για να τους κάνω ερωτήσεις για το επαγγελματικό μου μέλλον» μας ανέφερε.

Η Ευαγγελία λοιπόν, έχει βάλει σκοπό να φτιάξει μία start up για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η Μαρία θα ήθελε να βρει μια δουλειά όπως αυτή που κάνουν οι μέντορες του προγράμματος. Δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες παιδιά που ενώ βρίσκονται εκτός εργασιακού περιβάλλοντος, δίνουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους να αναπτύξει δεξιότητες και να δοκιμαστεί σε πραγματικό περιβάλλον. Και που ξέρεις, ίσως μια μέρα, αρκετοί από αυτούς τους νέους γίνουν οι ίδιοι μέντορες, έτοιμοι να χαρίσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην επόμενη γενιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...