Πριν από ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2016, ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ακόμη υπουργός στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, ένα κεντρώο στέλεχος που ένοιωθε μάλλον άβολα στο πλαίσιο του Σοσιαλιστικού κόμματος που ήταν σε δημοσκοπική πτώση διαρκείας.
Σήμερα είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας και, αν όλα πάνε όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα είναι απόλυτος κυρίαρχος όλου του πολιτικού σκηνικού.
Το κόμμα του Μακρόν εμφανίζεται πρώτο σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες της χώρας για τις εκλογές της 11ης Ιουνίου και είναι σε καλό δρόμο για μια καθαρή νίκη και άνετη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου.
Το πρώτο δείγμα δίνει ίσως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ψήφο των Γάλλων του εξωτερικού, με το La République En Marche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν να προηγείται σε 10 από τις 11 περιφέρειες, γράφει ο Guardian.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, κατάφερε να εκλέξει κεντρώο υποψήφιο από τον πρώτο γύρο μετά από κυριαρχία των δεξιών. Μικρό προβάδισμα διατηρεί και στην 8η εκλογική περιφέρεια αποδήμων, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.
Ο νέος πρόεδρος στο διάστημα από την εκλογή του ως την συγκρότηση της νέας Βουλής αποφεύγει τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες λόγω του «νεκρού χρόνου» ως τη νέα Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει το κύμα της «Μακρον-μανίας» που σάρωσε τη χώρα.
Αυτή η μανία θα αποφέρει στο κόμμα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η οποία μπορεί να είναι από άνετη έως και ιστορική.
Το REM χρειάζεται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά οι προβολές δείχνουν το κόμμα να ξεπερνά τις 300 έδρες και ενδεχομένως μάλιστα να φτάσει ακόμη ψηλότερα.
Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε νέα πρόσωπα, κάποια από τα οποία μπορεί να μην έχουν πείρα στην πολιτική, αλλά έχουν θετικό «όνομα» στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Μεταξύ τους είναι ένας μαθηματικός και ένας πρώην πιλότος, αλλά και συνταξιούχοι. «Ας δώσουμε μιαν ευκαιρία στον νέο πρόεδρο», είναι το μήνυμα που λίγο ως πολύ μεταφέρουν οι υποψήφιοι.
Η άνετη πλειοψηφία είναι επαρκής αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο σχεδιάζει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πρώτη προτεραιότητα θα είναι τα εργασιακά, δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μια επιλογή που φαίνεται εύλογη – το πολιτικό κεφάλαιο είναι απαραίτητο αν θέλει να προχωρήσει ο Μακρόν στις αλλαγές σε ένα ζήτημα που μπορεί να διχάσει τους Γάλλους ή να τους στρέψει κατά του προέδρου.
Ένα άλλο ερώτημα είναι πως θα αποτυπωθεί στην Εθνοσυνέλευση η παρουσία του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.
Σήμερα κατέχει μόλις δύο έδρες, στοχεύει όμως στην κατάκτηση 15 εδρών που θα δώσουν στο κόμμα τη δυνατότητα να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και παρουσία στο προεδρείο. Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι θα τα καταφέρει, τουλάχιστον στο εύρος που θα ήθελε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News