742
Η οικογένεια Μσελέκου στη Νότια Αφρική αποτελείται από έναν σύζυγο και τις τέσσερις συζύγους του. Μέχρι στιγμής | ΥοuTube

Αυτό είναι… Survivor: Ενας άντρας, τέσσερις γυναίκες 

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 09:01
Η οικογένεια Μσελέκου στη Νότια Αφρική αποτελείται από έναν σύζυγο και τις τέσσερις συζύγους του. Μέχρι στιγμής
|ΥοuTube

Αυτό είναι… Survivor: Ενας άντρας, τέσσερις γυναίκες 

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 09:01

Ερωτας και Πολυγαμία.  Αυτό σημαίνει ο τίτλος «Uthando Nes’thembu», ενός νέου ριάλιτι σόου, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Μούζα Μσελέκου, ένας 43χρονος επιχειρηματίας από το πεδίο του real estate στη Νότια Αφρική, οι τέσσερις σύζυγοί του και τα δέκα παιδιά τους.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 19 Μαΐου και από εκείνη την ημέρα, γράφει το BBC, είναι σταθερά το κορυφαίο θέμα του twitter στη Νότιο Αφρική. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν με τα tweets τους στη δημόσια συζήτηση που έχει αρχίσει για τη θέση που μπορεί να έχει αυτός ο παραδοσιακός θεσμός στη σύγχρονη κοινωνία.

Το ριάλιτι γυρίζεται στο αγρόκτημα των Μσελέκου κοντά στο Ντέρμπαν, στη νότια ακτή του ΚουαΖούλου-Νατάλ. Η κάθε μία από τις τέσσερις κυρίες Μσελέκου έχει το δικό της σπίτι αλλά μοιράζονται το κτήμα.

«Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για τον πολυγαμικό τρόπο ζωής είναι ότι πρόκειται για μια κουλτούρα που επιδιώκει να καταπιέσει τις γυναίκες», δήλωσε ο Μούζα Μσελέκου στο BBC Trending Radio, «Και ένας από τους λόγους που θέλαμε να κάνουμε το ριάλιτι, είναι για να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να δουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Θέλω να δείξω στους άντρες ότι μπορείς να έχεις μια πολυγαμική σχέση και ταυτόχρονα να είσαι καλός σύζυγος».

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι μαζί του. Ενώ πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το σόου, ορισμένοι θεωρούν ότι στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος ζωής είναι περιοριστικός. Πολλοί tweeters, κυρίως γυναίκες, ασχολήθηκαν με ένα επεισόδιο όπου ο Μσελέκου επέμενε σε απαγόρευση εξόδου για τις συζύγους του μετά τις 5 η ώρα το απόγευμα. Οι κυρίες του πρέπει επίσης να ζητήσουν την άδειά του εάν θέλουν να βγουν έξω με τους φίλους τους ή να πιουν αλκοόλ.

_96320591_tweet1

_96320593_tweet2«Πιστεύω ότι σε κάθε σπίτι, ειδικά εμείς ως Νοτιοαφρικανοί το πιστεύουμε, ο σύζυγός σας είναι ο θεός σας», λέει στο BBC Trending η Τομπάιλ Μσελέκου, η τέταρτη σύζυγος του Μούζα, «οπότε δεν μπορείς απλά να κάνεις ό,τι θέλεις, εκτός αν εκείνος σου δώσει την ευλογία του

Ο Μούζα προσθέτει, εξάλλου ότι και σε εκείνον έχουν επιβληθεί περιορισμοί. Πρέπει να είναι στο σπίτι μια ώρα νωρίτερα από τις συζύγους του, «έτσι μπορώ να προετοιμαστώ για όλες τους!», λέει.

Η Τομπάιλ και ο Μούζα είναι παντρεμένοι εδώ και εννέα χρόνια. Όταν τον συνάντησε, εκείνος είχε, ήδη, δύο συζύγους, οπότε ήξερε σε τι σχέση έμπαινε. Οι παππούδες της είχαν επίσης πολυγαμικές οικογένειες. Η Τομπάιλ υποστηρίζει, ακόμη, ότι οι τέσσερις σύζυγοι είναι σαν αδελφές μεταξύ τους και βασίζονται η μία στην άλλη για συμβουλές και βοήθεια.

Το ριάλιτι διερευνά το πώς οι τέσσερις κυρίες Μσελέκου εξισορροπούν τα πράγματα σε σχέση με την καθημερινή τους ρουτίνα και την καριέρα τους (εργάζονται σε επιχειρήσεις και σε θέσεις κυβερνητικές), τις οικιακές δεσμεύσεις και τις γονικές τους υποχρεώσεις, δείχνει ακόμη και τις εντάσεις που προκύπτουν στην οικογένεια.

«Η μεγαλύτερη πηγή σύγκρουσης ανάμεσά μας είναι ο χρόνος», λέει η Τομπάιλ, «Όταν πρόκειται να βγούμε όλες μαζί, μπορεί να είναι εκνευριστικό κάποιες να είναι έτοιμες και να πρέπει να περιμένουν μία από τις άλλες συζύγους».

Ο χρόνος απασχολεί πάρα πολύ και τον Μούζα: «Προσπαθώ να είμαι σίγουρος ότι μοιράζω τον χρόνο μου εξίσου ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά μου», λέει.

family_Mselekou
Τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της οικογένειας Μσελέκου και είναι ευτυχισμένα, λέει ο πατέρας τους [photo:mzansimagic.dstv.com/show/uthando-nesthembu]
 Στη Νότια Αφρική, η πολυγαμία -αν και δεν υιοθετείται από την πλειονότητα των ανθρώπων- δεν είναι παράνομη ούτε επιβάλλεται από κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των Ζουλού, μάλιστα και ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, που είναι Ζουλού, έχει τρεις συζύγους.

Ο Ντέλα Ντσανγκάσε, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal, λέει ότι οι πολυγαμικές ενώσεις στη Νότια Αφρική άρχισαν να εξαφανίζονται τον 19ο αιώνα, όταν οι λευκοί ιεραπόστολοι κήρυτταν ότι όσοι ήθελαν να ασπαστούν τον Χριστιανισμό θα έπρεπε να πάρουν διαζύγιο από τις «επιπλέον» συζύγους.

Οι Βρετανοί αποικιοκράτες, εξάλλου, προώθησαν περαιτέρω την μονογαμία επιβάλλοντας «φόρους για κάθε σύζυγο και κατανομή της γης με ανεπαρκή χώρο για πολυγαμικές οικογενειακές μονάδες», λέει ο Νοτιοαφρικανός επιστήμονας.

Αλλά πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει η πολυγαμία και για τα δύο μέρη; Ο Μούζα Μσελέκου θα ήταν σύμφωνος αν μία από τις συζύγους του ήθελε άλλον ένα σύζυγο; «Σε καμία περίπτωση», λέει γελώντας, «θα πέθαινα!»

Η Τομπάιλ συμπληρώνει ότι η στάση του συζύγου της δεν την ενοχλεί. «Επιλέξαμε αυτή τη ζωή. Επιλέξαμε μόνο αυτόν». Υπάρχει άραγε χώρος και για πέμπτη σύζυγο; «Εξετάζουμε το θέμα στο ριάλιτι», απαντάει ο Μούζα, οπότε αν σας ενδιαφέρει συντονιστείτε.

Aλλοι τόποι, άλλες αξίες, άλλες παραδόσεις. Μη σάς μπαίνουν ιδέες στο μυαλό. Πέρα από όλα τα άλλα σκεφτείτε τον ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...