Παρενέργειες προκαλεί η υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» η οποία πρωταγωνίστησε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγής και η οποία μπαίνει στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά υποθέσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας ο προφυλακισμένος πρώην πρόεδρος Ανδρέας Μαρτίνης.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης επεσήμανε ότι «υπάρχει μια δυστοκία στην αποστολή εγγράφων από το «Ντυνάν».
Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «πολύ κρίσιμο και πιθανόν καταλυτικό ρόλο για την ορθή εκτίμηση της υπόθεσης έχει ένα “τριμερές σύμφωνο με ρήτρα εμπιστευτικότητας”», το οποίο «υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Υγείας που, κατά τη διατύπωση, εκπροσωπήθηκε από τον τότε υπουργό κ. Αδωνη Γεωργιάδη, της Τράπεζας Πειραιώς, που εν τέλει έγινε μέσω της θυγατρικής της ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου και του νοσοκομείου ΝΤΥΝΑΝ».
Για το συγκεκριμένο «μνημόνιο κατανόησης» υπάρχει η καταγγελία του Ανδρέα Μαρτίνη, που περιέχεται σε ανακριτική πράξη, ότι περιγράφει ρητά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να εκποιηθεί το νοσοκομείο και ότι με αυτό προσυμφωνείται η διενέργεια του πλειστηριασμού του 26ης Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου ο οποίος κατέστη δυνατός με μια σειρά ενεργειών που επακολούθησαν.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας άρχισε την τοποθέτησή του από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγής» που παρουσιάζει το μνημόνιο που υπεγράφη για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» μεταξύ της εταιρείας «Ημιθέα» και υπουργείου Υγείας επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη.
«Επρόκειτο για μνημόνιο μεταξύ συγκεκριμένου τραπεζίτη και υπουργού», επεσήμανε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι ο τότε υπουργός Υγείας «δεν είχε κανένα δικαίωμα να ζητά τις παραιτήσεις μελών του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν και την αντικατάσταση με άλλους, λέγοντας ότι του το ζήτησε συγκεκριμένος τραπεζίτης, λειτουργώντας όχι σαν υπουργός αλλά ως υπάλληλος συγκεκριμένου τραπεζίτη».
Το πρωτοσέλιδο και δημοσίευμα της Αυγής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη. Με τίτλο «Ακρως εμπιστευτικόν το ξεπούλημα του “Ντυνάν”» η εφημερίδα αναφέρεται σε «έγγραφο-φωτιά για Αδωνι Γεωργιάδη» και «μυστικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του τότε προέδρου του “Ερρίκος Ντυνάν” Ανδρέα Μαρτίνη, της Τράπεζας Πειραιώς και του τότε υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη».
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το μυστικό μνημόνιο κατανόησης με την υπογραφή Γεωργιάδη, που δεν πρωτοκολλήθηκε ποτέ και αφορούσε την πώληση του «Ντυνάν» σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρεται στη δικογραφία που έχει σχηματίσει ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριανός. Το συγκεκριμένο έγγραφο φέρεται να μην έχει πρωτοκολληθεί και η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία θα πρέπει να το αναζητήσει είτε από τον κ. Γεωργιάδη είτε από τους άλλους συνυπογράφοντες.
Στη δικογραφία για το νοσοκομείο Ντυνάν, που σημειωτέον δεν ήταν κρατικό αλλά ανήκε στον Ερυθρό Σταυρό, αναφέρεται ότι υπάρχει τριμερές σύμφωνο με ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχει συνταχθεί στις 28 Μαρτίου 2014. Το σύμφωνο φέρεται να υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αγόρασε το «Ντυνάν» μέσω θυγατρικής της.
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης έγκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο ότι το σύμφωνο όχι μόνο έχει ρήτρα εμπιστευτικότητας αλλά, σύμφωνα με παλιότερο έγγραφο του ΔΣ του νοσοκομείου, φέρεται να μην πρωτοκολλήθηκε με απαίτηση του κ. Γεωργιάδη.
Η αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία δεν έχει πρωτοκολληθεί και ότι αυτό είναι θέμα του νοσοκομείου.
«Η παρακμή αυτής της ιστορικής εφημερίδας δείχνει την παρακμή της πάλαι ποτέ Ανανεωτικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως γίνεται να είναι “μυστικό” ένα μνημόνιο που τότε το παρουσίαζε ο Τύπος και βάσει εκείνου, οι εργαζόμενοι του “Ερρίκος Ντυνάν” πληρώθηκαν μετά από δύο χρόνια; Αυτό μόνο η Αυγή το ξέρει», τόνισε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οσον αφορά στην ρήτρα εμπιστευτικότητας, εξήγησε ότι αυτό ζητήθηκε από την τράπεζα επειδή ορθώς «θεωρήθηκε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Τράπεζας Πειραιώς η οποία δεν ήθελε να γνωρίζουν οι ανταγωνιστές της τους όρους». Μάλιστα παρέπεμψε στην αντίστοιχη «συμφωνία που έκανε ο (υπουργός Επικρατείας) κ. Φλαμπουράρης μεταξύ Μαρινόπουλου και τραπεζών, όταν πάλι μπήκε ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεν δημοσιεύτηκε το σχετικό μνημόνιο».
Και κατέληξε με μία προειδοποίηση: «Οταν θα τελειώσει η συζήτηση του “Ερρίκος Ντυνάν”, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα βάλω έναν έναν on camera τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μου ζητήσουν συγνώμη».
Αλήθειες και ψέματα για το «Ερρίκος Ντυνάν»: Δείτε εδώ πρόσφατη έρευνα του protagon
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News