628
Ο Ντόνλαντ Τραμπ ενώ απευθύνεται στους ηγέτες των ισλαμικών χωρών | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ ζητά τη συνεργασία των ισλαμικών χωρών κατά του εξτρεμισμού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2017, 14:57
Ο Ντόνλαντ Τραμπ ενώ απευθύνεται στους ηγέτες των ισλαμικών χωρών
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ ζητά τη συνεργασία των ισλαμικών χωρών κατά του εξτρεμισμού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2017, 14:57

Ο αγώνας κατά του εξτρεμισμού δεν είναι ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες αλλά μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον ηγετών χωρών του κόλπου στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη στο ακροατήριό του ότι «δεν είμαι εδώ για να σαν πω πώς θα ζήσετε, τι θα κάνετε ή ποιοι να είστε». Αντίθετα, προσθέτει «προσφέρω συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Είναι, όπως σημειώνει το BBC, σχόλια που διαφέρουν από όσα υποστήριζε προεκλογικά για τους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ, όταν έλεγε ότι θα φτιάξει μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία τους ή όταν κατηγορούσε άλλους πολιτικούς γιατί δεν χρησιμοποιούν την φράση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία».

Και βέβαια, έρχεται μετά την απαγόρευση εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες (όχι την Σαουδική Αραβία πάντως) για λόγους ασφαλείας.

Ο Τραμπ, επιστρατεύοντας καθαρά συναισθηματικά αν όχι μεταφυσικά επιχειρήματα, είπε ακόμη ότι «η βαρβαρότητα δεν φέρνει καμία απολύτως δόξα και η πίστη στο κακό δεν φέρνει καθόλου την αξιοπρέπεια».

Απευθυνόμενος στους εξτρεμιστές είπε ότι «αν επιλέξετε το μονοπάτι του τρόμου, η ζωή σας θα είναι άδεια, σύντομη και η ψυχή σας καταδικασμένη».

Αλλά από την άλλη πλευρά ζήτησε από τις χώρες της Μέσης Ανατολής να εργαστούν περισσότερο συστηματικά για την εξάλειψη του εξτρεμισμού και να μην βασίζονται στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISΙS. Τα έθνη αυτά, όπως εξήγησε, πρέπει να αποφασίσουν «τι μέλλον θέλουν για τα ίδια, για τις χώρες τους και για παιδιά τους».

Είναι μια αλλαγή στάσης προς το ρεαλιστικότερο ή άλλη μία από τις αντιφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ; Η πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ  να ζητήσει τη συνεργασία των μουσουλμανικών χωρών για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, τον οποίο είχε υποσχεθεί να εξαλείψει και μέσα στις ΗΠΑ, εκ πρώτης όψεως ξενίζει.

Ωστόσο αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει από τη Σαουδική Αραβία, μία από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, και προνομιακή αποδέκτρια πάσης φύσεως βοήθειας, παρά τις φωνές που καταλογίζουν στο Ριάντ έμμεσο αλλά σημαντικό ρόλο στην γέννηση αυτού του φανατισμού.

Αν μάλιστα υπάρχει μια λεπτομέρεια που μπορεί να φωτίσει καλύτερα από άλλες την αντίφαση που εμπεριέχει αυτό το ταξίδι, είναι αυτή που αφορά τον λόγο και τον συντάκτη του. Το CNN αναφέρει ότι βασικός λογογράφος είναι ο Στέφεν Μίλερ, ένας από τους ανθρώπους που συνέταξε το αντιμεταναστευτικό (και ουσιαστικά αντιμουσουλμανικό) διάταγμα, που έφερε τόση αναστάτωση στις πρώτες κιόλας ημέρες θητείας του νέου προέδρου.

Το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του ταξιδιού, είχε υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία συνολικού ύψους 350 δισ. δολαρίων (είναι σχεδόν δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας). Μέρος των συμφωνιών περιλαμβάνει και την πώληση όπλων στο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, τα οποία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιρροής του Ιράν, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν το κατέστησε αυτό σαφές στην ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής: «Οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Ιράν είναι επικεφαλής της διεθνούς τρομοκρατίας», ξεκαθάρισε.

Μίλησε μάλιστα για την υποχρέωση της χώρας του «ενώπιον του θεού και του λαού μας και ολόκληρου του κόσμου να είμαστε ενωμένοι στην μάχη απέναντι στις δυνάμεις του κακού και του εξτρεμισμού όπου και αν βρίσκονται».

Οι οικοδεσπότες του Τραμπ έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι από τις συμφωνίες και πολλούς λόγους να μην αντιμετωπίσουν με καχυποψία όσα έχει να τους πει ο πρόεδρος των ΗΠΑ – τουλάχιστον όχι από την αρχή.

Περισσότεροι πονοκέφαλοι περιμένουν εξάλλου τον Τραμπ στα επόμενα στάδια του ταξιδιού, όπως αυτό στο Ισραήλ, όπου θα βρεθεί την Δευτέρα και την Τρίτη.

Ελάχιστες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις  ότι μετέφερε εμμέσως στους Ρώσους άκρως απόρρητη πληροφορία για την ISIS που είχε εμπιστευτεί στην Ουάσινγκτον το Ισραήλ, οι σχέσεις των χωρών επιφανειακά και μόνο είναι καλές. Η ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών «βράζει» για αυτήν την διαρροή, που μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά φέρνει καχυποψία και επιφυλακτικότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...