652
Ο ροκάς Κρις Κορνέλ, που έφυγε σε ηλικία 52 ετών, επί σκηνής στη Βραζιλία το 2014 | Buda Mendes/Getty Images/Ideal Image

Πέρασε η εποχή του «έντιμου» Κρις Κορνέλ – πέθανε ξαφνικά στα 52 του

Ο ροκάς Κρις Κορνέλ, που έφυγε σε ηλικία 52 ετών, επί σκηνής στη Βραζιλία το 2014
|Buda Mendes/Getty Images/Ideal Image

Πέρασε η εποχή του «έντιμου» Κρις Κορνέλ – πέθανε ξαφνικά στα 52 του

Το σήμα κατατεθέν της μουσικής καριέρας του Κρις Κορνέλ ήταν το «Black Hole Sun». Το έγραψε σε 15 λεπτά. Εγραφε λέξεις μόνο και μόνο για τις λέξεις. Δεν ήταν σίγουρος ότι καταλάβαινε τι έγραφε, απλώς σχεδίαζε σουρεαλιστικές εικόνες με στίχους. Αλλά ήταν σίγουρος ότι οι υπόλοιποι του Soundgarden θα το απέρριπταν. Το δέχθηκαν, το κομμάτι βραβεύτηκε με Grammy και το άλμπουμ «Superunknown» (1994) εκτοξεύθηκε στις κατατάξεις του Billboard. Και ακόμη το σιγοτραγουδάμε σήμερα.

«Είναι περίεργο γιατί συνήθως τα χιτ προβάλλουν ένα σαφές νόημα, μία ταυτοποιήσιμη ιδέα, ενώ αυτό το κομμάτι δεν έχει τίποτα από τα δύο», είχε πει.

Κι όμως είχε έναν πολύ προφητικό στίχο: «Times are gone for honest men» («πέρασαν οι εποχές των έντιμων ανδρών»). Α, ναι. Τον είχαν ξαναρωτήσει πώς προέκυψε ο στίχος. «Είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να δημιουργήσει τη δική του ζωή και τη δική του ελευθερία. Αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, θα οδηγήσει σε ολοένα και περισσότερους απογοητευμένους ανθρώπους που θα γίνονται ανειλικρινείς (ανέντιμοι) και εξαγριωμένοι».

«Πάντα αισθανόμουν την ανάγκη να προσελκύω την προσοχή σε ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους με μία ηλίθια κιθάρα και τίποτε άλλο», είχε πει. «Το φοβόμουν, και αυτό δεν με έκανε να αισθάνομαι πολύ καλά. Γιατί να θέλω να κάνω κάτι που με τρομάζει; Επίσης με έκανε να αναρωτιέμαι, πόσο πραγματικός μουσικός ήμουν αν δεν μπορούσα να διασκεδάσω ένα κοινό με μόνο μία κιθάρα;».

Αυτός ο έντιμος μουσικός πέθανε αιφνιδιαστικά, σε ηλικία μόλις 52 ετών, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, το βράδυ της Τετάρτης. Μόλις λίγες ώρες πριν βρισκόταν επί σκηνής, σε συναυλία στο Ντιτρόιτ. Η σύζυγός του, η ελληνίδα Βίκυ Καραγιάννη ζήτησε από έναν γνωστό τους να δει τον άνδρα της, ο οποίος τελικά βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου…

Ο Κορνέλ έζησε σε δύο εποχές. Την εποχή κατά την οποία οι νεαροί μουσικοί κυνηγούσαν ή απέφευγαν, για διάφορους λόγους, τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και την εποχή των social media και του Spotify. Το τελευταίο του σινγκλ, το «The Promise», κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο στο iTunes με μία επισήμανση ότι όλα τα έσοδα θα δοθούν στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee), καθώς ο μουσικός είχε αναπτύξει έντονες δραστηριότητες φιλανθρωπίας τα τελευταία χρόνια.

2017-05-18T080618Z_1986229948_RC19D57AA490_RTRMADP_3_PEOPLE-CHRISCORNELL
Ο Κορνέλ με τα μέλη των Soundgarden, Ματ Κάμερον, Κιμ Θαγίλ και Μπεν Σέπαρντ, στην πρεμιέρα της ταινίας «Marvel’s The Avengers» στο Χόλιγουντ το 2012 (REUTERS/Danny Moloshok/File Photo)

Ο Κορνέλ υπήρξε κεντρική φιγούρα -με καταπληκτική φωνή τεσσάρων οκτάδων- στην εναλλακτική γκραντζ ροκ σκηνή του Σιάτλ τη δεκαετία του ‘80. Το 1984 ίδρυσε τους Soundgarden, μαζί με τον κιθαρίστα Ματ Κάμερον και τον μπασίστα Χίρο Γιαμαμότο, το 1984. Μαζί με τους Green River -που θα χωρίζονταν στους Pearl Jam και τους Mudhoney- οι Soundgarden σηματοδότησαν το κίνημα των χαρντ ροκ μαλλιάδων που θα επικρατούσαν στην εκρηκτική μουσική σκηνή του Σιάτλ, το 1980.

Το ροκ συγκρότημα διαλύθηκε το 1997. Αργότερα ήρθαν οι Audioslave, όπου ο Κορνέλ συνάντησε μέλη των Rage Against the Machine και μαζί έβγαλαν τρεις δίσκους σε έξι χρόνια. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών, ύστερα από ένα διάλειμμα πολλών χρόνων, οι Soundgarden επανενώθηκαν για έναν (τελευταίο) δίσκο, το «King Animal Demos», το 2013.

Αλλά όλο αυτό το διάστημα ο Κορνέλ είχε βρει τον εαυτό του στη σόλο καριέρα και την ακουστική κιθάρα. «Κατά κάποιον τρόπο, έβγαζε νόημα (η ακουστική) για τα 30 χρόνια που γράφω μουσική. Ολες οι διαφορετικές μπάντες και τα πρότζεκτ ήταν πολύμορφα και σε ηλεκτρική μορφή. Ηθελα να τα ενώσω όλα μαζί σε μία ακουστική περφόρμανς και νομίζω είναι η πρώτη φορά που όλα βγάζουν νόημα», είχε πει.

Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του ιατροδικαστή του Ντιτρόιτ, ο ηγέτης των Soundgarden και Audioslave έβαλε μόνος του τέλος στη ζωή του, καθώς απαγχονίστηκε στο μπάνιο του δωματίου του. Δύο εφημερίδες του Ντιτρόιτ επικαλούνται πηγές της Αστυνομίας και αναφέρουν ότι ο Κορνέλ βρέθηκε με ένα φουλάρι γύρω από τον λαιμό του. Την πληροφορία αυτή δεν επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το  Associated Press. Σύμφωνα με τον Independent, η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση αναμένεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...