Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε στο Πεκίνο, στο περιθώριο του Belt and Road Forum, το οποίο οργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έθεσε στον τούρκο πρόεδρο τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο οποίος την υιοθέτησε. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές τι εννοούσε.
Η αινιγματική αυτή αναφορά του προέδρου της Τουρκίας στον έλληνα πρωθυπουργό προκάλεσε αίσθηση και διιστάμενες ερμηνείες.
Ας σημειωθεί ότι η αποστροφή Ερντογάν περί «πλήρους υλοποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης» ερμηνεύτηκε ως επαναφορά του αιτήματος της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου στο υψηλότατο επίπεδο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει ως ανυπόστατο τον τουρκικό ισχυρισμό.
Στη συνάντηση, που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) και κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Επιπλέον τέθηκε το μεταναστευτικό και το ζήτημα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας. Η Ενωση είχε υποσχεθεί την κατάργησης της βίζας στις αρχές του 2016, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ωστόσο λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος και του κύματος καταστολής που ακολούθησε, πολλές από τις διαδικασίες πάγωσαν ή ανεστάλησαν. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας.
Για το Κυπριακό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Από τον Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε ακόμη το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πηγή της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «είναι λάθος να μην εκδίδετε τους (οκτώ) τούρκους πρώην στρατιωτικούς που ενεπλάκησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου». Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, «η μη έκδοση των πρώην στρατιωτικών είναι πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, είναι λάθος».
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. pic.twitter.com/Rl1xll6udG
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 13, 2017
Εγινε ακόμη γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάτι που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων συναρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.
Αντιδράσεις από Γιώργο Κουμουτσάκο – Ανδρέα Λοβέρδο
Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter σχολίασε τις νέες δηλώσεις Ερντογάν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο Ερντοάν,προφανώς, αναφέρεται σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης όπως ο ίδιος την ερμηνεύει.
Δε μεταβάλλει καθόλου την τουρκική πολιτική.— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) May 13, 2017
«Ο Ερντογάν,προφανώς, αναφέρεται σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης όπως ο ίδιος την ερμηνεύει. Δε μεταβάλλει καθόλου την τουρκική πολιτική», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.
Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Η συνθήκη της Λωζάνης και ισχύει και εφαρμόζεται. Αδιαπραγμάτευτο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο.
«Ολα τα άλλα είναι τουρκικοί “ευσεβείς πόθοι” που δεν έχουν καμία αξία στο διεθνές πεδίο και που σήμερα εκφράστηκαν με θρασύτητα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του έλληνα πρωθυπουργού», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος.
Συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ
Οι οικονομικές -και όχι μόνο- σχέσεις της Ελλάδας και της Κίνας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ νωρίς το Σάββατο στο Πεκίνο.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σημαντικός κόμβος στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας και του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.
Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με αυτό της Ελλάδας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν περισσότερο. «Αυτή τη στιγμή, η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία της Κίνας και της Ελλάδας συνεχίζουν να λάμπουν με νέο δυναμισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση το Reuters επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κίνας προσέφερε ισχυρή υποστήριξη στον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Ακόμη, ο κινέζος πρόεδρος επισήμανε ότι η Κίνα και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά σε έναν σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό κόμβο και τμήμα-κλειδί του νέου Δρόμου του Μεταξιού, όπως ανέφερε σχετικά το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση»
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στον οποίο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τα «γερά θεμέλια» που έχουν αυτές.
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Li Keqiang. Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας είναι πολύ σημαντική καθώς βγαίνουμε από την κρίση. 1/2 pic.twitter.com/3HYR3Qx3SA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 13, 2017
Πέρα αυτών των συναντήσεων, ο κ. Τσίπρας θα είχε προγραμματισμένες επαφές με τον πρόεδρο της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, Γκου Σου, και τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, Τζουν Λι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News