Ο γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, οι πρώην πρωθυπουργοί της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, ο ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο και πολλές άλλες προσωπικότητες του πολιτισμού και της πολιτικής από όλη την Ευρώπη συνυπογράφουν ένα κείμενο με την ευκαιρία της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και καλλιτέχνες που συνυπογράφουν το κείμενο πιστεύουν ότι οι θετικές για τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εκλογές σε Ουγγαρία, Αυστρία και Ολλανδία και η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ενός ένθερμου ευρωπαϊστή, «αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία για επανίδρυση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Γι’ αυτόν τον λόγο ανοίγουμε ένα ευρύ πανευρωπαϊκό διάλογο με στόχο να εμπλέξουμε όλους τους πολίτες στη συγγραφή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ηδη από πέρυσι είχαν κάνει έκκληση για μία νέα πορεία προς μία καινούργια «ευρωπαϊκή αναγέννηση». «Καλέσαμε τους συμπολίτες μας, τους ηγέτες και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης από όλος τις γενιές να κινητοποιηθούν σε όλα τα επίπεδα κατά της πρόκλησης του εσωστρεφούς εθνικισμού και υπέρ της προώθησης ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτικού πνεύματος» αναφέρουν.
«Τους καλούσαμε να ενωθούν για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανεφεύρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να θέσουμε τον πολίτη στο κέντρο του σχεδίου. Η στιγμή για αυτή την αλλαγή έφτασε: Να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία δύναμη πολιτική, δημοκρατική, βιομηχανική, πολιτιστική, οικολογική και κοινωνική ικανή να υπερασπιστεί της αξίες των συμπολιτών μας, μία δύναμη που θα είναι βασικός παίκτης της παγκοσμιοποίησης και όχι πια παθητικός και μαλθακός θεατής» αναφέρεται στο κείμενο.
«Το σοκ της αρνητικής έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, η διεθνής συγκυρία με την απρόσμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η σκλήρυνση της ρωσικής στάσης έκαναν πιο σαφή την αίσθηση της επείγουσας ανάγκης δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου. Πώς θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά προκλήσεις κατά πολύ απαιτητικότερες από τα εθνικά επίπεδα και πώς θα δώσουμε νέα ζωτικότητα στις δημοκρατίες μας;» αναρωτιούνται οι ευρωπαϊστές συγγραφείς του κειμένου.«Το Ευρωβαρόμετρο και οι έρευνες της κοινής γνώμης τους τελευταίους εννέα μήνες έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό σχέδιο επανέρχεται και μάλιστα σε βαθμό χωρίς προηγούμενο, ειδικά από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης. Οπως ανέδειξαν και την πεποίθηση των πολιτών ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα δράσης της σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και να θέσει κανόνες στα επί μέρους πεδία της παγκοσμιοποίησης: στο εμπόριο, στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην κοινωνική πολιτική».
Το σοκ της αρνητικής έκβασης του βρετανικού δημοψηφίσματος, η διεθνής συγκυρία με την απρόσμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η σκλήρυνση της ρωσικής στάσης έκαναν πιο σαφή την αίσθηση της επείγουσας ανάγκης δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού μετώπου
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή θεωρούν οι συντάκτες του κειμένου: «Πολιτικοί και πολίτες αντί να αντιπαραθέτουν εθνική υπερηφάνεια και ευρωπαϊκές φιλοδοξίες δεν φοβούνται πια να πουν ότι οι δύο έννοιες συνυπάρχουν και ενδυναμώνουν η μία την άλλη. Η αποτυχία του αντιευρωπαϊκού δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία, οι νίκες των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων σε Αυστρία και Ολλανδία και τώρα η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία είναι απόδειξη ότι το πολιτικό και ιστορικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό».
Οι δυνάμεις που επιδιώκουν τον θρυμματισμό των κοινωνιών είναι ενεργές. Γι’ αυτό οι συγγραφείς της διακήρυξης κρίνουν απαραίτητο να ενισχυθεί η δυναμική της ανάπτυξης κατά των ανισοτήτων «με στόχο να εφεύρουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του μέλλοντος». Προειδοποιούν ότι χωρίς μία τέτοια προσπάθεια η συνοχή των ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ θα τεθεί σε κίνδυνο. Και με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης (την Τρίτη 9 Μαΐου προς τιμήν της παρουσίασης από τον Ρομπέρ Σουμάν το 1950 του σχεδίου οικονομικής συνεργασίας που αποτελεί την απαρχή της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης) ανοίγουν μία ευρεία συζήτηση στις Βρυξέλλες.
Οι επιφανείς Ευρωπαίοι καλούν τους πολιτικούς να θέσουν τις βάσεις του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου – λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών – πάνω στους εξής πυλώνες: δημοκρατία, παιδεία και πολιτισμός, κοινωνική πολιτική, βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομία και βιομηχανία, νόμισμα, ασφάλεια, άμυνα και εξωτερική πολιτική.
Προτείνουν επίσης στους πολιτικούς να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν τη διαβουλευτική και συμμετοχική δημοκρατία μέσω της δημιουργίας μίας νέας συμμετοχικής διαδικασίας από το ερχόμενο Φθινόπωρο. Στόχος είναι να εμπλακούν οι πολίτες ώστε να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τα πολιτικά σχέδια της ΕΕ. Τέλος καλούν όλους τους Ευρωπαίους που πιστεύουν ότι «πρέπει να εφεύρουμε μαζί το μέλλον μας» να ενωθούν μαζί τους και να τους ενισχύσουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News