462
Ο κωμικός την ώρα της εκπομπής όπου εξέφρασε τη γνώμη του για τον Θεό και τον κόσμο που δημιούργησε | YouTube

Υπό αστυνομική έρευνα ο Στίβεν Φράι γιατί είπε τον Θεό «μανιακό»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2017, 16:57
Ο κωμικός την ώρα της εκπομπής όπου εξέφρασε τη γνώμη του για τον Θεό και τον κόσμο που δημιούργησε
|YouTube

Υπό αστυνομική έρευνα ο Στίβεν Φράι γιατί είπε τον Θεό «μανιακό»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2017, 16:57

«Αν πράγματι αυτός ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, τότε είναι προφανές ότι ο Θεός είναι ένας μανιακός, εντελώς εγωιστής. Κι εμείς πρέπει να περνάμε τις ζωές μας στα γόνατα, ευχαριστώντας τον για αυτήν τη ζωή. Ποιος θεός θα το έκανε αυτό;».

Αυτή είναι η πιο ειλικρινής απάντηση που μπορούσε να δώσει ο Στίβεν Φράι όταν κλήθηκε να αποκαλύψει τι θα έλεγε στον Θεό αν είχε την ευκαιρία να του μιλήσει. Και τώρα, δύο χρόνια αργότερα, ο 59χρονος κωμικός βρίσκεται στο στόχαστρο της ιρλανδικής αστυνομίας!

Ο ίδιος γνώριζε τότε ότι οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει σούσουρο στο Twitter. Μάλιστα όπως είχε πει, επισημαίνοντας ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν ευσεβή, τον είχε ευχαριστήσει ιδιαιτέρως το ντιμπέιτ που άνοιξε στο Διαδίκτυο. Αλλά δεν φανταζόταν ότι δύο χρόνια αργότερα θα άνοιγε μία υπόθεση εναντίον του! Απ’ ότι φαίνεται λίγες ημέρες μετά την τηλεοπτική εκπομπή, ένας τηλεθεατής κατέθεσε αναφορά στην τοπική Αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι ο ηθοποιός είχε διαπράξει βλασφημία και ότι υπό τον Νόμο περί Συκοφαντικής Δυσφήμησης (2009) ο ίδιος πρέπει να τιμωρηθεί. Και δύο χρόνια αργότερα, η Αστυνομία άρχισε τις έρευνες για να εξετάσει κατά πόσο οι δηλώσεις που έκανε ο Φράι συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Ολα άρχισαν όταν κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής εκπομπής «The Meaning of Life», ο ηθοποιός κλήθηκε να πει -στον αέρα- τι θα έλεγε στον Θεό αν του δινόταν η ευκαιρία, στις πύλες του παραδείσου. «Θα έλεγα: ‘καρκίνος του οστού σε παιδιά, γιατί; Πώς τολμάς να δημιουργείς έναν κόσμο όπου υπάρχει τόση μιζέρια η οποία δεν προκαλείται από εμάς τους ίδιους;’», απάντησε ο κωμικός.

Συγκρατημένος, με ήρεμο τόνο συνέχισε: «Είναι σατανικό, εξαιρετικά σατανικό. Γιατί να σέβομαι έναν καπριτσιόζο, ύπουλο, ηλίθιο θεό που δημιουργεί έναν κόσμο γεμάτο αδικία και πόνο;»

par
Η έκφραση του παρουσιαστή Γκέι Μπριν όταν ο Φράι αποκαλεί τον Θεό έναν «μανιακό»

Μάλιστα επεσήμανε ότι θα δεχόταν ευκολότερα τους 12 έλληνες θεούς –γιατί «δεν παρουσίαζαν τους εαυτούς τους ως σοφούς και αγαθούς, δεν προσποιούνταν ότι δεν είναι άνθρωποι». Αλλά όχι τον Θεό που έχει δημιουργήσει αυτόν τον κόσμο, όπου υπάρχουν έντομα που τρώνε τα μάτια μωρών. «Από τη στιγμή που τον εξορίσεις (τον θεό), η ζωή σου γίνεται πιο απλή, πιο αγνή, κατά τη γνώμη μου», είχε καταλήξει ο ίδιος.

Αμεσα ο τηλεθεατής κατέθεσε αναφορά σε αστυνομικό τμήμα του Ενις καταγγέλλοντας τις δηλώσεις του Φράι. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν προσβλήθηκε προσωπικά, αλλά ότι έκανε το καθήκον του ως πολίτης, καταγγέλλοντας σχόλια που σύμφωνα με τον νόμο συνιστούν βλασφημία και τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 25.000 ευρώ.

Ο επίμαχος νόμος «απαγορεύει σε ανθρώπους να δημοσιεύουν ή να εκφράζουν υλικό που είναι εξαιρετικά προσβλητικό σχετικά με ζητήματα που θεωρούνται ιερά, αναστατώνοντας έναν σημαντικό αριθμό πιστών αυτής της θρησκείας». Αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της ιρλανδικής Independent, από τότε που εισήχθη ο νόμος, το 2009, δεν έχει φτάσει καμία υπόθεση στα δικαστήρια. Ενας Θεός ξέρει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...