374
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρόσφατη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο | REUTERS/Kamil Krzaczynski

Ο Ομπάμα θα πάρει 400.000 ευρώ για μία ομιλία στη Γουόλ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 20:26
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρόσφατη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο
|REUTERS/Kamil Krzaczynski

Ο Ομπάμα θα πάρει 400.000 ευρώ για μία ομιλία στη Γουόλ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 20:26

Λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ο Στίβεν Κολμπέρ είχε καλέσει στην εκπομπή του τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για ένα δοκιμαστικό interview. «Σε λίγο θα ψάχνετε για δουλειά, έτσι δεν είναι;», είχε πει ο σατιρικός παρουσιαστής. Αηδίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν χρειάζεται καμία θέση εργασίας. Η προεδρία του εξασφάλισε χρήματα για την υπόλοιπη ζωή του. Σύντομα θα βγάλει ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του. Και ήδη έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει μία ομιλία που θα του αποφέρει 400.000 δολάρια!

Ναι, μάλιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρουσιαστεί ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο για την Υγεία που διοργανώνει η εταιρεία της Γουόλ Στριτ Cantor Fitzgerald και θα πληρωθεί με το τεράστιο ποσό των 400.000 δολαρίων, δηλαδή σχεδόν όσο ήταν ο μισθός του όταν κατοικούσε στον Λευκό Οίκο.

Ηδη σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. «Νομίζω ότι είναι ατυχές. Ο Ομπάμα είναι τώρα ιδιώτης, μπορεί να κάνει ο,τι θέλει, αλλά είναι ατυχές», σχολίασε συγκρατημένα αλλά επικριτικά ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μπέρνι Σάντερς.

Αντίστοιχα αντέδρασε και η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. «Με προβλημάτισε», είπε κατά την παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Alter Family Politics».

«Ενα από τα πράγματα που θίγω στο βιβλίο μου είναι η επιρροή των χρημάτων. Το περιγράφω ως ένα φίδι που σέρνεται στην Ουάσιγκτον», σχολίασε.

Πυρά δέχθηκε ο ίδιος και από τη δημοσιογράφο του Fox News, Μέγκαν ΜακΚέιν, κόρη του Ρεπουμπλικανού Τζον ΜακΚέιν. «Η ειρωνεία είναι ότι ενώ ο Αγιος Ομπάμα υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το καλό και ουτοπικό της Αριστεράς, είναι στην πραγματικότητα ένας βρόμικος καπιταλιστής, όπως εμάς τους υπόλοιπους», τόνισε ειρωνικά.

Η απάντηση ήρθε από τον σύμβουλο του Ομπάμα, Ερικ Σουλτζ ο οποίος επιβεβαίωσε ότι όντως ο Ομπάμα θα παραχωρεί ομιλίες πού και πού, κάποιες θα τις κάνει επί πληρωμής, άλλες δωρεάν. «Ανεξαρτήτως όμως της πηγής εσόδων, ο Ομπάμα θα παραμείνει πιστός στις αξίες του και στο όραμά του», τόνισε μιλώντας στον βρετανικό Independent, χωρίς να σχολιάσει το ποσό που θα λάβει ο κ. Ομπάμα.

«Θέλω απλώς να σημειώσω ότι το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε από τη Γουόλ Στριτ τα περισσότερα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ποτέ αμερικανός υποψήφιος –και παρόλα αυτά πέρασε και εφάρμοσε τα πιο σκληρά μέτρα στη Γουόλ Στριτ από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ», πρόσθεσε, ο ίδιος.

Και τέλος πάντων, «it’s a free country», που λένε και οι Αμερικανοί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...