523
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης φέρνουν μία συμφωνία με σκληρά μέτρα |

Κλείνει η αξιολόγηση ως τις 22 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 09:18
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης φέρνουν μία συμφωνία με σκληρά μέτρα |

Κλείνει η αξιολόγηση ως τις 22 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 09:18

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι πλέον η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές που συνεπάγεται και το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της λήψης νέων περιοριστικών μέτρων.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησαν ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως τις 22 Μαϊου, ενώ, λογικά, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν μέτρα στη Βουλή. Τα μέτρα θα είναι σκληρά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, το περιεχόμενο της συμφωνίας προβλέπει περικοπή συντάξεων, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και εφαρμογή των αντίμετρων μόνο αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να υπάρχουν πόροι για τη χρηματοδότησή τους. Σε γενικές γραμμές εκπέμπεται αισιοδοξία από κάθε πλευρά και δεν αποκλείεται να δούμε λευκό καπνό από το «Χίλτον» ακόμα και τη Δευτέρα.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τα χρηματοοικονομικά, τους φορολογικούς ελέγχους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο επόμενος κύκλος επαφών αφορά την εφαρμογή μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, ασφαλιστικά, «κόκκινα» δάνεια κ.λ.π.

 

Το «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει τα τέσσερα κείμενα των μνημονίων, συνολικής έκτασης 128 σελίδων, οι όροι των οποίων θα περιληφθούν στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή για να κλείσει η συμφωνία.

Τα κείμενα βρίσκονται στη μορφή του τελικού σχεδίου (έχουν σχεδόν συμφωνηθεί) και δεν προβλέπεται να αλλάξουν σημαντικά, παρότι κάποια σημεία τους αποτελούν ίσως ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο «Hilton». Τα κείμενα είναι τα εξής:

Το Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών (MEFP) του ΔΝΤ και το τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει (TMU).

Το συμπληρωματικό μνημόνιο της ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) και αντίστοιχα το τεχνικό του σκέλος (TMU). Τα νέα μνημόνια περιλαμβάνουν τα πάντα: Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της τριετίας 2018-2020 (επιδόματα – συντάξεις – αφoρολόγητο), τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων, την πολιτική για τις τράπεζες, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Υπάρχει επίσης η λίστα με τα αντίμετρα και ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργοποιούνται.

Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

1. Μέτρα 450 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

2. Δημόσιο: μείωση συμβασιούχων κατά 1.028 άτομα. Με αίτημα του ΔΝΤ επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους όχι απλώς δεν επιτρέπεται να αυξηθεί, αλλά πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα το μνημόνιο του ΔΝΤ απαιτεί νομοθεσία για την προάσπιση της διαφάνειας, την αξιολόγηση και την κινητικότητα, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων (άρα νέες περικοπές) για τα ειδικά μισθολόγια. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

3. Αντίμετρα μόνο με πλεόνασμα 3,7%! Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζαμε ως τώρα, το τεχνικό κείμενο του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται όχι όταν η κυβέρνηση πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μόνο αν υπάρχει ένα περιθώριο 0,2% πάνω από το 3,5%. Αρα ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως στο 3,7%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News