337
Αυτή τη φορά ο Κιμ δεν χαμογέλασε, η εκτόξευση ήταν αποτυχημένη |

Αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 13:45
Αυτή τη φορά ο Κιμ δεν χαμογέλασε, η εκτόξευση ήταν αποτυχημένη |

Αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 13:45

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε δοκιμαστική, αποτυχημένη, εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου το Σάββατο, από μια περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ.

Ο τύπος του βλήματος που εκτοξεύτηκε δεν είναι ακόμα γνωστός, όμως αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν πως πρόκειται για πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς γνωστό ως KN-17.

«Η Βόρεια Κορέα δεν σεβάστηκε τις επιθυμίες της Κίνας και του σεβαστού της προέδρου Σι, όταν έκανε την εκτόξευση, αποτυχημένη βέβαια, πυραύλου, σήμερα. Κακό!», δήλωσε μέσω tweet ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποτυχημένη δοκιμή ήλθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει τεράστια οικονομική πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς μέσω σκληρών εμπορικών κυρώσεων, ώστε η Πιονγκγιάνγκ να υποχρεωθεί να αποκλιμακώσει το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Ο ίδιος είχε μιλήσει με ιδιαίτερα προειδοποιητικό τόνο. «Αν αποτύχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε το πιο ανησυχητικό πρόβλημα ασφάλειας στον κόσμο, θα έχουμε πιθανότατα καταστροφικές συνέπειες», τόνισε. «Η απειλή μίας πυρηνικής επίθεσης στη Σεούλ ή στο Τόκιο είναι πραγματική. Είναι ζήτημα χρόνου να αναπτύξει η Βόρεια Κορέα τη δυνατότητα να χτυπήσει το αμερικανικό έδαφος».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο, κατήγγειλε τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου ως μία «σαφή πρόκληση κατά της διεθνούς κοινότητας».

Σύμφωνα με το BBC, τόνισε: «Θέλουμε να τηρήσουμε μία στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, τον σύμμαχό μας, για να είμαστε σε ετοιμότητα και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας».

Αντίδραση σημειώθηκε και από τη γαλλική κυβέρνηση. «Παρ’ ότι ήταν αποτυχημένη, η δοκιμή αυτή επιβεβαιώνει την πρόθεση του βορειοκορεατικού καθεστώτος» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και «συνιστά μια απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ. «Η συλλογική μας ευθύνη είναι να αντιδράσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα», ανέφερε η ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...