322
|

Εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή της ΠΓΔΜ!

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 22:14

Εισβολή διαδηλωτών στη Βουλή της ΠΓΔΜ!

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 22:14

Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ μετά την εκλογή του πρώτου αλβανόφωνου στην προεδρία της Βουλής. Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991. Αν παραμείνει στη θέση του, τότε η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση με τη συνεργασία σοσιαλδημοκρατών και αλβανόφωνων.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα. Οι διαδηλωτές είναι οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και διαφωνούν τόσο με τη συμμετοχή των αλβανόφωνων στην κυβέρνηση, όσο και με τη χρήση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας της χώρας. Η χώρα πρακτικά είναι ακυβέρνητη καθώς ακόμα και οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ και τη ΕΕ δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στο σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μασκοφόροι μπήκαν στο κοινοβούλιο και άρχισαν να γρονθοκοπούν αδιακρίτως βουλευτές, κυρίως από τα έδρανα του Σοσιαλδημοκρατικού και του αλβανικού κόμματος. Την ίδια στιγμή, οι εθνικιστές του Γκρουέφσκι παρακαλούσαν τους αλβανόφωνους συναδέρφους τους να μην καλέσουν τους οπαδούς τους στο κοινοβούλιο καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε πλέον στην έναρξη εμφυλίου πολέμου.

Η νομιμότητα της εκλογής του Τζαφέρι αμφισβητείται βασίμως, αφού δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Οι οπαδοί του Γκρουέφσκι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή με στόχο να μπλοκάρουν την εκλογή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύσθηκε ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Επίσημη δήλωση για το ξέσπασμα βίας στα Σκόπια και την εισβολή στο κοινοβούλιο, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Eνωση. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασε την έξαρση βίας και ζήτησε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, έγραψε στο Twitter: «Η βία δεν έχει θέση στα κοινοβούλια. Η Δημοκρατία πρέπει να διατηρηθεί».

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στα Σκόπια, Ματς Στάφανσον, υπενθύμισε στους πολιτικούς της χώρας ότι απαιτείται διάλογος για την επίλυση των προβλημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ευθύνη της Αστυνομίας να διαφυλάξει ότι αυτού του είδους η βία δεν μπορεί να συμβεί».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...