219
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ομιλία του | Alexandros Michailidis / SOOC

Ντάισελμπλουμ: «Πολύ σύντομα η συμφωνία» – Μέτρα από το 2018 (εάν χρειαστεί)

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 14:26
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ομιλία του
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ντάισελμπλουμ: «Πολύ σύντομα η συμφωνία» – Μέτρα από το 2018 (εάν χρειαστεί)

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 14:26

Την πεποίθηση ότι μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα θα επιτευχθεί «πολύ σύντομα», εξέφρασε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει, τονίζοντας όμως: «ευελπιστώ ότι θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την συμφωνία πριν από τα τέλη Μαΐου». «Ελπίζω η Ελλάδα σύντομα να συναντήσει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης στον δρόμο της ανάκαμψης» τόνισε ο ολλανδός πολιτικός.

Oι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστούν το 2019 και στο αφορολόγητο το 2020 -εφόσον όμως επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι- ξεκαθάρισε και πάλι ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων από το 2018 – εάν υπάρξει ανάγκη.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε, στο μέλλον, να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» πρόσθεσε, ανακαλώντας και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

«Στο μυαλό μου» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «ο ESM θα έπρεπε να είναι επικεφαλής στο σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των μελλοντικών προγραμμάτων. Επίσης, ο ΕSM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει μια ευρύτερη προληπτική εντολή όπως σήμερα το ΔΝΤ, αναπτύσσοντας τις δικές του Εκθέσεις για τα κράτη – μέλη για τη διασφάλιση αντικειμενικής μακροοικονομικής ανάλυσης».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε στην Ευρωβούλη ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα εννέα φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε ορίσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...