Στο ξενοδοχείο Maritime της Κολωνίας συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αλλά πολλοί από αυτούς χρειάστηκαν τη συνοδεία αστυνομικών για να φτάσουν στο συνέδριο, καθώς έξω από το ξενοδοχείο δίνονταν «μάχες».
Τουλάχιστον 10.000 κάτοικοι της γερμανικής πόλης -ακτιβιστές, μέλη εκκλησιαστικών ή συνδικαλιστικών οργανώσεων και αντιφασιστικών ομάδων, ακροαριστεροί κ.λπ.- συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο για να διαμαρτυρηθούν κατά του αντιμεταναστευτικού κόμματος. Ο αριθμός τους αναμενόταν να ξεπεράσει τους 50.000!
Οι διαδηλωτές είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως με ευφάνταστα πολιτικά μηνύματα και έξυπνα συνθήματα: «Οχι μπίρα στους ναζί!». Οταν άρχισε η τεράστια πορεία διαμαρτυρίας κατά του AfD κάποιοι από τους διαδηλωτές έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα με δεκάδες ποδήλατα για να εμποδίσουν τους συνέδρους να εισέλθουν στο κτίριο. Απέναντί τους βρήκαν την έντονη παρουσία αστυνομικών -σε περιπολικά, σε τεράστια οχήματα, πεζούς, έφιππους. Τελικά η κατάσταση κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.
Το δίκτυο n-tv μετέδωσε εικόνες από τη στιγμή που περίπου 50 άτομα συγκρούστηκαν με έφιππους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού. Στα πλάνα εμφανίζονται οι αστυνομικοί να προσπαθούν να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από το ξενοδοχείο στο οποίο γίνεται το συνέδριο του AfD, ενώ παράλληλα περίπου 100 άτομα προσπαθούν να σπάσουν τις γραμμές της αστυνομίας.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις μπορεί τελικά να ευνοήσουν τους ίδιους τους ακροδεξιούς. «Για την προβολή τους χρειάζονται καταρχήν τα μίντια και λιγότερο τους διαδηλωτές. Είμαι λοιπόν υπέρ των διαδηλώσεων με έξυπνα και αστεία συνθήματα και σε καμία περίπτωση με τη χρήση βίας προκειμένου να μην τους κάνει κανείς και μάρτυρες», αντέτεινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε.
«Αυτή θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή, να δείξει κανείς ότι το AfD δεν είναι ένα κανονικό, σύνηθες κόμμα του δημοκρατικού τόξου, αλλά ότι είναι ένα κόμμα του αυταρχικού εθνικισμού, ένα κόμμα εχθρικό προς το Ισλάμ και τους μετανάστες, ένα κόμμα που επικαλείται τους κανόνες της δημοκρατίας για να αλλάξει και να περιορίσει εντέλει τη δημοκρατία», τόνισε.
Βέβαια οι τοπικές Αρχές είναι πολύ πιο ανήσυχες καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές θα βρεθούν και ταραξίες από τον ακροαριστερό χώρο. «Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Γιούργκεν Μάτιες, προσθέτοντας ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκκλήσεις αγνώστων όπου γίνεται λόγος για «φωτιά αντί κονφετί» και για την «κόλαση της Κολωνίας».
Διάφορες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ομάδες αναμένεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό των δρόμων περιμετρικά του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, προκειμένου να εμποδίσουν την προσέλευση των 600 περίπου συνέδρων. Η αστυνομία έχει διαμηνύσει ότι βάσει του γερμανικού συντάγματος απαγορεύεται η παρεμπόδιση κομματικού συνεδρίου ενός πολιτικού κόμματος.
Ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος
Αλλά και μέσα στο ξενοδοχείο, η πολιτική ηγεσία του κόμματος δέχθηκε ένα πλήγμα. Οι σύνεδροι καταψήφισαν την πρόταση που είχε καταθέσει η συμπρόεδρος τη Φράουκε Πέτρι, δηλαδή να γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κόμματα στο μέλλον προκειμένου το AfD να συγκυβερνήσει αντί να παραμείνει αντιπολιτευόμενη δύναμη.
Πάντως, στην εναρκτήρια ομιλία της και με κάποια μέλη του κόμματος να την χειροκροτούν όρθια, η Πέτρι άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις ως προς την αμφιλεγόμενη πρότασή της για τη μελλοντική στρατηγική του κόμματος.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, η ίδια ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός της ενόψει της αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι σκοπός της είναι να διαψεύσει όσους την κατηγορούν ότι μοναδική φιλοδοξία της είναι να γίνει η μία και μοναδική υποψήφια του κόμματος.
«Για να βάλω ένα τέλος στις υποθέσεις γύρω από αυτό το ζήτημα, δράττομαι της ευκαιρίας για να πω ότι δεν είμαι διαθέσιμη για μια ατομική υποψηφιότητα αλλά ούτε και για μια ηγετική ομάδα», διευκρίνισε. Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μία τακτική που επιχειρεί η ίδια, ίσως για να συσπειρώσει το κόμμα που έχει διασπαστεί και αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα.
Σημειώνεται ότι η αποδυνάμωση του ξενοφοβικού κόμματος ευνοεί τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, που εμφανίζουν πλέον σαφές προβάδισμα της τάξης του 6% έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News