315
Το μοναστήρι βρίσκεται σε ερημική περιοχή στο όρος Σινά | REUTERS/Aladin Abdel Naby/File Photo

Ενας νεκρός σε επίθεση του ISIS κοντά στην Ιερά Μονή Ορους Σινά

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 23:55
Το μοναστήρι βρίσκεται σε ερημική περιοχή στο όρος Σινά | REUTERS/Aladin Abdel Naby/File Photo

Ενας νεκρός σε επίθεση του ISIS κοντά στην Ιερά Μονή Ορους Σινά

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 23:55

Ενας αστυνομικός έχασε τη ζωή του και άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά στην Αίγυπτο.

Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου περίπου 800 μέτρα από την είσοδο του ελληνορθόδοξου μοναστηριού, το οποίο είναι ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο και ενταγμένο στους χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι οι μοναχοί και όλοι οι προσκυνητές είναι ασφαλείς.

Ακόμη, η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, καθώς και με τις αιγυπτιακές αρχές και παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης είχε αργά το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγο με τον αρχιεπίσκοπο Δαμιανό.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η χερσόνησος του Σινά είναι τα τελευταία χρόνια πεδίο συγκρούσεων της αιγυπτιακής αστυνομίας με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες κατά κανόνα επιτίθενται σε αστυνομικούς ή στρατιώτες που περιπολούν μονίμως στην περιοχή.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο Sky News Arabia, ότι οι πυροβολισμοί έγιναν από έναν δράστη κατά πάσα πιθανότητα από την κορυφή του βουνού, με στόχο τη μονάδα ασφαλείας που βρίσκεται στον δρόμο, ο οποίος οδηγεί στο μοναστήρι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών.

Ωστόσο, άλλοι κάνουν λόγο για γιλέκο αυτοκτονίας, φορτωμένο με εκρηκτικά, το οποίο βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης.

Η επίθεση γίνεται μόλις μια εβδομάδα μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών που κόστισαν τη ζωή σε 45 άτομα, αλλά και δέκα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο.

Αντιδράσεις

Τη θλίψη του για την επίθεση στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά εκφράζει το Ποτάμι. «Το μοναδικό ιστορικό και ιερό αυτό μνημείο, σημείο αναφοράς εκατομμύρια πιστών στον κόσμο, έγινε στόχος τρομοκρατών, γιατί συμβολίζει την αδελφική συνύπαρξη ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες. Οι μανιακοί του ISIS πολεμούν ό,τι δεν τους μοιάζει αλλά δεν θα μας λυγίσουν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...