1811
Ο Πρωθυπουργός είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνει ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητεί εκλογές και αυτές θα γίνουν με τη συμπλήρωση της τετραετίας | Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας: «Πάθατε βέρτιγκο μετά τη Μάλτα»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2017, 12:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/17 22:34
Ο Πρωθυπουργός είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνει ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητεί εκλογές και αυτές θα γίνουν με τη συμπλήρωση της τετραετίας
|Nick Paleologos / SOOC

Τσίπρας: «Πάθατε βέρτιγκο μετά τη Μάλτα»

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2017, 12:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/04/17 22:34

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, αντιμετωπίζετε βέρτιγκο μετά τη συμφωνία της Μάλτας που φέρνει μέτρα για τη μείωση του χρέους» είπε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει πιθανά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Η κυβερνητική πρόταση για Εξεταστική για το διάστημα 1997 – 2014, έλαβε 181 θετικές ψήφους και 81 αρνητικές. Σε ψηφοφορία τέθηκε και η πρόταση της ΝΔ, η οποία ζητούσε να διερευνηθεί και η περίοδος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 107 «ναι» και 157 «όχι».

Υπερασπιζόμενος την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στo Εurogroup, απευθυνόμενος και πάλι στη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε: «Δεν υπήρχε περίπτωση να φέρετε συμφωνία με αντίστοιχα αντίμετρα, ούτε με μέτρα για το χρέος, για το οποίο λέγατε πως ήταν βιώσιμο». Διερωτήθηκε δε, για ποιο λόγο η ΝΔ καταψηφίζει τα θετικά μέτρα της συμφωνίας. «Γιατί καταψηφίζετε τα θετικά μέτρα όπως η μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις; Γιατί καταψηφίζετε το επίδομα ενοικίου, την κατάργηση συμμετοχής στο φάρμακο των συνταξιούχων; Θα καταψηφίσετε δωρεάν παιδικούς σταθμούς, επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί;»

Αναφερόμενος στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η λέξη «πάρτι» είναι πολύ μετριοπαθής για να περιγράψει ό,τι συνέβη επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για πολιτική που δεν μπορεί να αποδοθεί σε άγνοια ή σε ανικανότητα. «Αν δεν ήταν τώρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει εξεταστική για το χώρο της υγεία»ς, συνέχισε, υποστηρίζοντας πως χάρη στην ισχυρή προστασία Μέσων Ενημέρωσης κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη διαφθορά.

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση άρχισε είχε τα πάντα.  Και μάλιστα στη συζήτηση εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά, ξανά, η σιλουέτα της Σκάρλετ Γιόχανσον, αυτή τη φορά μαζί με το φάντασμα της αείμνηστης Γεωργίας Βασιλειάδου, καθώς και οι εφημερίδες του ΔΟΛ.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να δεχθεί την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014» αλλά με μία προϋπόθεση: ότι θα εξεταστούν και οι χρονιές 1996 και 2015 – 2016.

«Τις δεχόμαστε αν μπει και το 1996 και το 2015 – 16» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Και επεσήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση αφήνει έξω το 1996 λόγω της θητείας του νυν υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή εκείνη τη χρονιά ως γενικού γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! «Οταν ανοίξατε την πόρτα στα ορφανά του Τσοχατζόπουλου και διάφορους άλλους, αναλάβατε και τις ευθύνες τους» παρατήρησε. Για να προσθέσει ότι σήμερα ο χώρος της Υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ και ότι τα νοσοκομεία διατηρούνται χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μη χρηματοδοτηθούν έργα επειδή οι υπηρεσίες της ΕΕ δεν εγκρίνουν τα σχέδια.

211882
Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές και κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι «δέχθηκε εκ των προτέρων να νομοθετήσει υφεσιακά μέτρα δεχόμενη ότι η χώρα δεν θα βγει από την κρίση ούτε το 2019». Εκανε λόγο για συνθηκολόγηση και επεσήμανε ότι «η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε κατηγορώντας τη ΝΔ για λαϊκισμό και ότι το μόνο που έκανε ήταν να βοηθήσει να πάει χειρότερα η οικονομία με το να κατηγορεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση,

Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για ανακρίβειες, επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων, ρεκόρ από το 2001, και ότι έχει σημειωθεί αύξηση θέσεων εργασίας κατά 150.000. Ο υπουργός δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να μιλήσει για την επιτυχία της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση στα εργασιακά αναφέροντας ως παράδειγμα ότι δεν καθιερώνεται ανταπεργία, ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα υπάρξει το μέτρο των ομαδικών απολύσεων.

Στο αίτημα της ΝΔ να ενταχθεί και η δική του χρονική περίοδος στο ερευνητικό αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για «γελοία υποκείμενα που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις». Σημείωσε ότι δεν έχει θέμα να εξεταστεί αλλά πρόσθεσε: «Βάλτε και την περίοδο αυτή γιατί θα πρέπει η οικογένεια Μητσοτάκη να πει που πήγαν τα εκατομμύρια που συγκέντρωσε η αείμνηστη μητέρα τους για το Μαρίκειο».

Οσο για τις κατηγορίες των μελών της ΝΔ ότι ο ίδιος ως υπουργός Υγείας δεν προχώρησε έγκαιρα σε έκδοση δελτίων τιμών φαρμάκων με αποτέλεσμα να κερδίσουν οι φαρμακοβιομηχανίες είπε: «Καθυστέρησε κάπως γιατί η τρόικα ζητούσε να καταργηθεί το όριο των 12 ευρώ. Ξέρετε τι προστάτευε το 12 ευρώ γι αυτό καθυστέρησε. Αλλωστε και τον επόμενο χρόνο τον Αύγουστο έγινε η τιμολόγηση».

Κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης πρότεινε να συσταθεί όχι Εξεταστική, αλλά Προκαταρκτική Επιτροπή και μαζί να εξεταστούν και τα πεπραγμένα από το 2015 έως σήμερα. Απέρριψε όλες τις κατηγορίες που του επιρρίπτουν και τους προκάλεσε να τον πάνε και στο  Ειδικό Δικαστήριο τονίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν διστάζει να παραιτηθεί κάθε παραγραφής.

211972
Οι δύο πολιτικοί που αγαπούν να μισιούνται: όρθιος ο Παύλος Πολάκης, στο έδρανο ο Αδωνις Γεωργιάδης (INTIMENEWS)

Απευθυνόμενος προσωπικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τον κάλεσε να καταθέσει την απάντηση της υπηρεσίας του ΚΕΛΠΝΟ για τους «δήθεν» -όπως είπε- 23 διορισμούς που έκανε. Ταυτόχρονα τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθεί η καταγγελία των εργαζομένων του ΚΕΛΠΝΟ ότι ο πρόεδρος του προσπάθησε να αλλοιώσει το πρωτόκολλο και πήγε η αστυνομία. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε 700.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία για την φύλαξη του ΚΕΛΠΝΟ, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Από την πλευρά του, μιλώντας για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο «μαυσωλείο της διαφθοράς, offshore των κυβερνήσεων», ενώ ανέφερε και μερικά παραδείγματα λέγοντας ότι «οι βηματοδότες στην Ελλάδα είχαν μέση τιμή όλα αυτά τα χρόνια, 6.500€, ενώ στην Ευρώπη 1.800€»ή ότι «στο όνομα ενός παιδιού που πέθανε από AIDS, τότε δώσαμε τη δουλειά στη NOVARTIS για να κάνουμε την εξέταση με 50€, όταν την ίδια στιγμή στην Πολωνία η ίδια εξέταση στοίχιζε 8€».

Ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις και για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας: «Η διαφθορά είναι πολιτικό φαινόμενο μας είπε ένας ‘βρυκόλακας’ που βγήκε από τη ντουλάπα πριν λίγο καιρό».

211822
Σχεδόν άδεια η αίθουσα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τον χώρο της Υγείας

Σε παρέμβασή του, ύστερα από την ομιλία του κ. Τσακαλώτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, προέβη σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό σχόλιο. «Ετσι που το πάτε και η μακαρίτισσα η Γεωργία Βασιλειάδου πολύ σας πέφτει», είπε, αναφερόμενος στο περιβόητο σχόλιο του κ. Τσακαλώτου για το κοκτέιλ που θα ήθελε να πιει με την αμερικανίδα σταρ Σκάρλετ Γιόχανσον. Η φράση του προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έσπευσε να τονίσει: «Σεβόμαστε και τη μνήμη της κυρίας Βασιλειάδου και την κυρία Γιόχανσον».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) και συγκεκριμένα στο «Βήμα» και στα «Νέα». Υποστήριξε ότι οι δύο εφημερίδες κυκλοφορούν χωρίς να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπόψιν του τη πρόσφατη δικαστική απόφαση για εκκαθάριση εν λειτουργία του ΔΟΛ!

Νωρίτερα, οι εισηγητές εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Αντώνης Μπαλωμενάκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) «αιτιολόγησαν» την άρνησή τους να αποδεχθούν την επέκταση της αρμοδιότητας της Εξεταστικής και για τα πεπραγμένα της δικής της περιόδου, ισχυριζόμενοι πως η δική τους «μάχη» είναι κατά του «παλιού συστήματος» και πως η αποδοχή της πρότασης της ΝΔ «θα έστελνε λάθος πολιτικό μήνυμα». Αρα το γνωστό αφήγημα: η «μάχη με το παλιό», ο «πόλεμος κατά της διαφθοράς», σημασία δεν έχουν τα μέτρα αλλά ότι «εμείς είμαστε καλοί και οι παλιοί κακοί» κλπ.

(Ο κ. Παπαχριστόπουλος βέβαια, υποστήριξε ότι εάν κάποιος έχει στοιχεία για την τελευταία διετία, «μπορεί να τα φέρει στην Εξεταστική». Μιλούσε εκ του ασφαλούς: κάτι τέτοιο δεν μπορεί να να συμβεί διότι βάσει του Κανονισμού δεν θα μπορούν να γίνουν δεκτά στοιχεία για άλλη περίοδο πλην αυτής που θα εξετάζει η Επιτροπή).

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε από την Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου: «Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια εντυπώσεων, την ώρα που καταρρέει», τόνισε για να συμπληρώσει ότι η νέα πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική για το χώρο της Υγείας, συνιστά «επιλογή αντιπερισπασμού για τα νέα σκληρά μέτρα».

«Οι εξεταστικές είναι τα πραγματικά “αντίμετρα” της κυβέρνησης, η οποία επειδή δεν έχει να μοιράσει “άρτο”, γι’ αυτό επιλέγει τα “θεάματα”» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ασημακοπούλου.

Η ίδια τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται το «όλα στο φως», επιμένοντας ότι δεν είναι κατανοητή η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την έρευνα και της δικής της περιόδου: «Φοβάστε κάτι; Εχετε να κρύψετε κάτι;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά στελέχη.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Ευη Χριστοφιλοπούλου σημείωσε, απευθυνόμενη στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας: «Από όσα λέτε, δείχνετε όχι μόνο ότι θέλετε να “παίξετε”, αλλά και πως κάτι φοβάστε» είπε. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε και αυτή καταθέσει πρόταση για επέκταση της έρευνας «μέχρι σήμερα». «Αν δεν πάμε τώρα ως το 2017, κάποια στιγμή θα γίνει η έρευνα και γι’ αυτή την περίοδο», σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την εξέταση και της περιόδου 2015-2017 ζήτησε. «Τι φοβάστε;» ρώτησε και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι το 2015 η κυβέρνηση δεν τιμολόγησε τα φάρμακα, παρότι ο νόμος Γεωργιάδη επιβάλλει δύο τιμολογήσεις φαρμάκων κατά έτος.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την επέκταση της έρευνας χωρίς χρονικούς περιορισμούς, είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει και την πρόταση της ΝΔ.

211872
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στο βήμα της Βουλής (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS)

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να στοχεύσει στην ουσία και όχι να αποσκοπεί στο θέαμα, ενώ υπογράμμισε πολλές φορές ότι αυτό που χρειάζεται είναι θεσμοί και η διασφάλισή τους, και όχι «εξεταστικές-σόου».

Η Ενωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, όπως επεσήμανε η ειδική αγορήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν μπορεί να στηρίξει «μία τέτοια παρωδία».

*Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση αφορούσε στη λήψη απόφασης επί των προτάσεων αφενός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αφετέρου της ΝΔ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής: η μεν των πρώτων τιτλοφορείται «για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υείας κατά τα έτη 1997-2014», η δε της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα», δηλαδή να συμπεριλάβει και τη διετία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (του κ. Πολάκη και του Ανδρέα Ξανθού) στον χώρο της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό για να ληφθεί απόφαση σύστασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής, στην ψηφοφορία πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία «επί των παρόντων», όχι μικρότερη των 120 βουλευτών. Δεδομένων των συσχετισμών (153 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και 147 η αντιπολίτευση), αν δεν υπάρξουν απουσίες και δεν σημειωθεί η «μεγάλη ανατροπή» με τη συγκυβέρνηση να συμφωνεί στο τέλος, η πρόταση της ΝΔ δεν θα έχει τύχη, όπως επισημαίνει το kathimerini.gr.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...