342
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον εορτασμό των Θεοφανείων, στον Πειραιά, τον περασμένο Ιανουάριο | Nikos Libertas / SOOC

Ιερώνυμος: «Δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας»

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 11:30
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον εορτασμό των Θεοφανείων, στον Πειραιά, τον περασμένο Ιανουάριο
|Nikos Libertas / SOOC

Ιερώνυμος: «Δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας»

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2017, 11:30

Για την Εκκλησία δεν υπάρχει διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, δηλώνει ο εκπρόσωπός της, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα», ο ίδιος μιλά για την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, για τον πόλεμο που δέχεται η «εξοντωμένη» Εκκλησία, για το μάθημα των Θρησκευτικών, για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων, για τη σχέση του ιδίου με τον Πρωθυπουργό, για τον Νίκο Φίλη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οποιος θέλει να μας ακολουθήσει, ας μας ακολουθήσει, όποιος δεν θέλει ας μην μας ακολουθήσει. Εμείς θέλουμε καθαρούς διακριτούς ρόλους. Αφού έχουμε διακριτούς ρόλους πώς μας αφαιρούν την περιουσία όποτε θέλουν;», τονίζει ο ίδιος.

«Πώς επεμβαίνει στη ζωή της Εκκλησίας ένα κράτος που λέει ότι είναι αριστερό; Πού δεν έχει σχέση με την Εκκλησία;», επισημαίνει μιλώντας για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Φανταστήκατε ποτέ τον υπουργό να πάει να πει σε έλληνες μουσουλμάνους ότι το Κοράνι δεν θα το διδάξετε έτσι αλλά θα το διδάξετε όπως σας λέω εγώ;»

Σύμφωνα με τον ίδιο «πολλοί άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου, δεν γνωρίζουν και συνεχώς αναπαράγουν το μεγάλο παραμύθι για την εκκλησιαστική περιουσία». Γι’ αυτό και υποστηρίζει ότι «η Εκκλησία δέχεται πόλεμο και αισθάνεται ότι είναι υπό εξόντωση». 

Σχολιάζοντας τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος υπογραμμίζει ότι πολλοί υπερβάλλουν όταν κάνουν λόγο για τον σύνδεσμό του με τον Αλέξη Τσίπρα. Πάντως οι δυο τους έχουν ιδιαίτερη σχέση και κουβεντιάζουν και όχι μόνο πολιτικά, όπως τονίζει. «Τον λυπάμαι τον Τσίπρα για όλα αυτά που τραβάει. Επεσα στα βάτα… Εχει διάθεση, θέλει, αλλά..», λέει χαρακτηριστικά.

Και επισημαίνει ότι πλέον δεν πιστεύει σε κόμματο. «Πιστεύω σε ανθρώπους. Ανθρωποι καλοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα όπως υπάρχουν και κακοί άνθρωποι», εξηγεί.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λέει: «Φροντίζει για όλα, η πατρίδα τού χρωστά αλλά δεν ξέρω μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητές του».

Για τον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, τονίζει ότι «ξέρει πολύ καλά τα πράγματα, είναι πανέξυπνος, επένδυση έκανε πάνω σε αυτό το θέμα και θα φανεί από την εξέλιξη των πραγμάτων».

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη λέει: «Συζητάμε εποικοδομητικά και πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις της Εκκλησίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...