Αυτή τη φορά από την «Ωρα του Πρωθυπουργού» έλειπε ο… Πρωθυπουργός. Ηταν όμως ο «αντ’ αυτού», ο Νίκος Παππάς ο οποίος άλλωστε ήταν και ο άμεσα θιγόμενος. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής καλείτο να απαντήσει σε ερώτηση του Βαγγέλη Βενιζέλου για το ταξίδι του το 2013 σε Βενεζουέλα και Καραϊβική, συνοδεία ενός τουλάχιστον αμφιλεγόμενου επιχειρηματία (του Μαχέντ Χαλίλ) και ενός δικηγόρου ειδικού στις off shore (του Αρτέμη Αρτεμίου).
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε απευθύνει την ερώτηση τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον κ. Παππά μετά από το γνωστό πλέον δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», όμως στη Βουλή απάντησε μόνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής – ο Πρωθυπουργός συναντούσε εκείνη την ώρα τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο Μαξίμου.
Οπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επίκαιρη ερώτησή του, το δημοσίευμα «τεκμηριώνει την ύπαρξη προωθημένων μυστικών επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικούς κύκλους της Βενεζουέλας και την επιρροή που ενδέχεται να έχουν ασκήσει αυτές στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης». Στην ερώτησή του, ο κ. Βενιζέλος ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει εάν «επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα στοιχεία του δημοσιεύματος και για την τυχόν συνέχεια των επαφών αυτών μετά τον Ιανουάριο του 2015».
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Παππάς δέχτηκε σφυροκόπημα ερωτήσεων από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Περιχαρακώθηκε πίσω από ευφυολογήματα περί «φτηνού αντιπερισπασμού», καταγγελίες για πολιτικές σκοπιμότητες, αιχμές για «τσουβάλι κουτσομπολιών» και επέμεινε στη θέση ότι όταν έγινε το επίμαχο ταξίδι δεν ήταν βουλευτής. Βέβαια μετά είπε ότι πήγε στο Καράκας για να ενισχύσει τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας – Βενεζουέλας. Είχε λοιπόν ιδιότητα ή δεν είχε;
Σχολίασε λοιπόν ο κ. Βενιζέλος: «Δεν αντιλαμβάνομαι ποιον ακριβώς φορέα εκπροσωπούσε και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο εκπρόσωπος ενός ριζοσπαστικού κόμματος και τι νόημα έχει ένα κόμμα να βολιδοσκοπεί για εμπορικές σχέσεις, είτε στον αγροτο-διατροφικό τομέα είτε πολύ περισσότερο σε άλλους τομείς που συνδέονται με μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα των πετρελαιοειδών»… Και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι αυτές οι σχέσεις με τη Βενεζουέλα αλλά και τους Χαλίλ – Αρτεμίου συνεχίστηκαν και μετά το 2015 αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος ρώτησε γιατί η ελληνική πρεσβεία στο Καράκας δεν είχε ενημερωθεί για το ταξίδι του κ. Παππά στη Βενεζουέλα, έθεσε ερωτήματα για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ -και πλέον της κυβέρνησης- με τον επιχειρηματία Μοφέτ Χαλίλ, αλλά και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος «ειδικεύεται στις offshore εταιρείες». Και ουσιαστική απάντηση από τον κ. Παππά δεν έλαβε.
«Πήγε, μου λέτε, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ως γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις. Πολύ καλά έκανε. Γιατί δε μου λέτε ότι ήρθε και υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της; Αλλά σας υποβάλλω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καλλιέργεια και τη συνέχεια των σχέσεων αυτών επί των ημερών της δικής σας κυβέρνησης. Ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ ήρθε στην Ελλάδα; Εκανε επαφές με εκπροσώπους της kυβέρνησης; Ηρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης; Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 που γίνατε κυβέρνηση έως σήμερα;», ρώτησε στη δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος.
Η απάντηση του κ. Παππά; Περιορίστηκε να πει ότι αν θέλει να μάθει ο κ. Βενιζέλος για τις επίσημες πτήσεις από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα, να απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών!
Αυτό θα το κάνει ο κ. Βενιζέλος –θα καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών για το ταξίδι του κ. Χαλίλ στην Αθήνα, το οποίο δεν ανακοινώθηκε, αλλά και τα ταξίδια άλλων αξιωματούχων της Βενεζουέλας.
Ομως το θέμα δεν είναι ο κ. Βενιζέλος. Είναι ο κ. Παππάς. Ο οποίος απέφυγε να εξηγήσει το παραμικρό για τα ταξίδια του αλλά και τις σχέσεις, του ίδιου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με όλο αυτό το καινοφανές σχήμα βενεζουελάνικων συμφερόντων, ενός ελεγχόμενου από διάφορες Αρχές επιχειρηματία και ενός δικηγόρου ειδικού σε υπεράκτιες εταιρείες.
Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι όταν πήγε στη Βενεζουέλα, δεν ήταν ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός και ότι ήταν καλεσμένος της πρεσβείας της Βενεζουέλας. Μάλιστα υποστήριξε ότι στο ταξίδι τότε καλεσμένοι ήταν και εκπρόσωποι της Μότορ Οϊλ αλλά και των ΕΛΠΕ.
Επίσης, φρόντισε να αναφερθεί από μόνος του σε «ανάλογες θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς από τη Βενεζουέλα», σημειώνοντας ότι αντίστοιχες κατηγορίες κατά των Podemos από «λαϊκιστή δημοσιογράφο» κρίθηκαν δικαστικά και αρχειοθετήθηκαν. Κανείς όμως δεν ρώτησε τον κ. Παππά για τους Podemos.
«Μου λέτε ότι υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και λένε για διάφορα κόμματα, ξέρω τη συζήτηση για τους Podemos, ότι χρηματοδοτούνται από τη Βενεζουέλα. Δεν έχω κάποιο στοιχείο, δεν το επικαλούμαι, εσείς το είπατε. Εσείς σπεύδετε να απαντήσετε καθ’ υποφοράν. Δεν θα πω ότι όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται, θα πω ότι πάντως δεν αποτελούσε στοιχείο της δικής μου ερώτησης», του απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, σημείωσε ότι δεν μπορεί εκπρόσωπος κόμματος να λειτουργεί ως «μεσάζοντας»:
«Τι επιφύλαξη έχουμε, ιδεολογική, με τη Βενεζουέλα ως κράτος; Εχουμε πρεσβεία που λειτουργεί στο Καράκας, υπάρχει πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, υπάρχουν συναλλαγές, υπάρχουν διακρατικές σχέσεις. Αρα, γιατί δεν ενημερώσατε την κυβέρνηση πριν πάτε ή αφού πήγατε; Γιατί δεν υποβάλλατε προτάσεις να προωθήσουμε τις σχέσεις και να βοηθήσουμε επιχειρήσεις; Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ; Γιατί δε νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, και μάλιστα αριστερού όπως λέτε, να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις, με εμπορικές συναλλαγές, και να κάνει τον μεσάζοντα στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί, ποιος επιχειρηματικός φορέας θα έκανε εξαγωγές τροφίμων ή εισαγωγές ή θα έπαιρνε πετρελαιοειδή από τη Βενεζουέλα σε καλύτερη τιμή; Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον εκπροσωπούσατε; Και τι σημαίνει να συνυπάρχω με εκπροσώπους επιχειρήσεων ως αντιπολίτευση;» διερωτήθη ο κ. Βενιζέλος.
Και πάλι η απάντηση που έλαβε από τον σημερινό υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ήταν πως εκείνο τον καιρό είχαν κοπεί οι σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βενεζουέλα! «Σε αυτό το ταξίδι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Θέλω να σας ενημερώσω δε ότι οι εμπορικές σχέσεις, πολλών χωρών της ΕΕ είναι αναπτυγμένες δεν ήταν της Ελλάδας, ούτε την περίοδο που ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών και κακώς. Και δεν ήταν αναπτυγμένες διότι έπρεπε και αυτές οι σχέσεις να καμφθούν υπό το βάρος των ιδεολογικών εμμονών του κυβερνητικού σας εταίρου ο οποίος εμφορούνταν και εμφορείται από τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ακραίας δεξιάς» είπε ο κ. Παππάς.
Στο επίκεντρο της κριτικής του κ. Βενιζέλου ήταν πάντως, και η σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου:
«Ο κ. Αρτεμίου όμως είναι ένα θέμα, γιατί ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στις off shore εταιρίες. Έχουμε δει ότι το μεγαλύτερο γραφείο off shore εταιριών, με το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως εδρεύει στον Παναμά, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Και αναρωτιέμαι, πώς απόκτησαν τέτοια οικειότητα; Εκεί, για πρώτη φορά; Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου, όπως έχει καταγραφεί στα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε υπ’ όψη μας και τα οποία και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Εδώ δεν πρόκειται για μία αναψηλάφηση ιδεολογικών προτιμήσεων. Μπορείτε να συμπαθείτε το καθεστώς Τσάβες, το καθεστώς Μαδούρο, να έχετε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ζει ο λαός της Βενεζουέλας ή το παράδειγμα της Αργεντινής ή οποιουδήποτε άλλου κράτους ή καθεστώτος. Εμάς μας ενδιαφέρουν βασικοί κανόνες διαφάνειας. Γιατί αυτό το περιβόητο ταξίδι δεν ανακοινώθηκε; Και καλά, ήσασταν στην αντιπολίτευση, αλλά ενεργούσατε πολιτικά και θεσμικά, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της είναι πολιτειακός παράγοντας. Μετά τις 26 Ιανουαρίου του 2015, γιατί δεν ανακοινώνονται όλες οι επαφές με τη Βενεζουέλα ειδικά; Αυτό δημιουργεί ερωτήματα, δημιουργεί μία καχυποψία και έχετε μία ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις τώρα στα θέματα αυτά, τα οποία νομίζω ότι και εσάς σας ευαισθητοποιούν, αλλιώς δεν θα είχατε πάρει την πρωτοβουλία να έρθετε να απαντήσετε αμέσως σε μία επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό».
Η απάντηση Παππά σε ΝΔ
Σε αντίστοιχο ερώτημα της ΝΔ για το ταξίδι του στη Βενεζουέλα, απάντησε ο υπουργός Ψηφιακός Πολιτικής χθες Πέμπτη, εγκαλούμενος από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Είμαι στη διάθεση της επιτροπής, οποτεδήποτε και για οτιδήποτε. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό», είπε ο κ. Παππάς για να συμπληρώσει: «Οποτεδήποτε και οτιδήποτε, εννοείται ότι είμαι στη διάθεση της επιτροπής. Είμαι και στη διάθεση της ΝΔ η οποία μπορεί να καταθέσει ό,τι θέλει, εξεταστική, προανακριτική ή ότι άλλο».
Στη συνέχεια πέρασε μάλιστα και στην αντεπίθεση: «Μιλά η ΝΔ για ένα ταξίδι που έγινε το 2013, το οποίο μακάρι να είχε φέρει περισσότερα αποτελέσματα. Με τη Βενεζουέλα, πριν μπει στην περιδίνηση της βαθιάς οικονομικής κρίσης πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν τότε οικονομικές σχέσεις αλλά όχι η τότε κυβέρνηση Σαμαρά» είπε. Και εξήγησε: «Οι ελληνικές εταιρείες πετρελαιοειδών θα μπορούσαν να έχουν επωφεληθεί αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τέτοια στενή αντίληψη. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα έχουν μεγάλου όγκου εμπορικές σχέσεις με την Βενεζουέλα. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα υποδομής στην συγκεκριμένη χώρα. Άρα δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό» τόνισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News