Μία δεύτερη αναβολή της τηλεδιάσκεψης την οποία είχε προαναγγείλει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 7ης Απριλίου, δεν είναι σίγουρα θετική εξέλιξη σε αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα. Η τηλεδιάσκεψη που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τετάρτης αναβλήθηκε. Ο λόγος, σύμφωνα με το Μαξίμου, ήταν ότι δεν μπορούσε να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των Θεσμών. Τέθηκε λοιπόν η πρόταση να πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη η τηλεδιάσκεψη. Και πάλι όμως αναβλήθηκε!
Τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από πλευράς εκπροσώπων των πιστωτών διαρρέεται ότι η αιτία της νέας αναβολής είναι ότι οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να ταξιδέψουν για τη Βαλέτα, της Μάλτας, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής.
Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, το τοπίο θολώνει ακόμη περισσότερο με την προγραμματισμένη για σήμερα, Πέμπτη, συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο Βερολίνο. Μάλιστα την ίδια ημέρα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αβέβαιος για το αν αυτό επιτευχθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη Μάλτα.
Πάντως, συνεργάτες του κ. Σόιμπλε προσπάθησαν να μετριάσουν τη σημασία της συνάντησής του με τον κ. Ντάισελμπλουμ. «Πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο» έσπευσε να δηλώσει η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Πληροφορίες του Bloomberg, ωστόσο, ανέφεραν ότι στην κορυφή της ατζέντας αυτού του κρίσιμου ραντεβού είχε οριστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως αυτό το τετ α τετ του Ντάισελμπλουμ με τον Σόιμπλε θα καθορίσει πολλά.
Ο Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε από την πλευρά του ότι «η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι’ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα». Δυστυχώς για εμάς, ο γάλλος Επίτροπος είναι σε πολιτική αποδρομή, παραμένει στη θέση του ως τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών αναζητούν διέξοδο από το τέλμα όπου έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις, με το ΔΝΤ να επιμένει στις πιέσεις που ασκεί για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το Ταμείο επιμένει στις ενστάσεις του για την επίτευξη των στόχων, ζητώντας ουσιαστικά εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων από το 2018.
Συγκεκριμένα, η πρόταση για λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ στο Ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στο φορολογικό τομέα έπρεπε να εξεταστεί από το ΔΝΤ το οποίο- σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα- διατηρεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ζητήσει την επιβολή των μέτρων το 2018 αντί του 2019.
Το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Το πρόβλημα είναι ότι αντίστοιχη θέση προβάλλει και το Βερολίνο, που επιμένει ότι για να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε εκταμίευση το Ταμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τις ίδιες προβλέψεις.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μέσω τηλεγραφήματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέδωσε σκληρό προσωπείο στους δανειστές, καθώς σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο «έδειξε» ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ το Βερολίνο.
«Εντατικές προσπάθειες για την άρση των νέων εμποδίων που εμφανίστηκαν χθες και απειλούν τη δυνατότητα επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup καταβάλλουν οι Βρυξέλλες», γράφει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, επισημαίνει ότι το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News