Το ναυάγιο του EuroWorking Group –διότι περί ναυαγίου πρόκειται, μια δραματική αλλαγή του κλίματος σε σχέση με όσα αισιόδοξα μετέδιδε η ελληνική πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων– έφερε και νέα πολιτική εμπλοκή, με μια νέα εκδήλωση της υπόγειας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ομάδα Τσίπρα και στο υπουργείο Οικονομικών.
Καθώς το ορόσημο της 7ης Απριλίου μοιάζει πλέον να χάνεται, αφού δεν υπάρχει καν ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης των Βρυξελλών, εκδηλώθηκε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία ήταν τελικά και ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο οδηγήθηκε σε ναυάγιο!
Οπως αναφέρουν τα «Νέα», ο κ. Τσίπρας άλλαξε τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και τους Θεσμούς για το Ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να χαθεί το Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών ότι οποιαδήποτε περικοπή συντάξεων και αλλαγή στο Ασφαλιστικό δεν είναι πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από το 2020.
Η εκτίμηση που έχει κυριαρχήσει ήταν πως ο υπουργός Οικονομικών είχε όμως συμφωνήσει με τους δανειστές να τεθούν τα μέτρα σε ισχύ από το 2019, ενώ λέγεται πως το ΔΝΤ έθεσε και νέο ζήτημα εφαρμογής των μέτρων σταδιακά μεν, αλλά από το 2018!
Σύμφωνα με τα «Νέα», ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάψει προσύμφωνο με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Πρωθυπουργός έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να στείλει μια επιστολή στους Θεσμούς με την οποία να ζητεί αλλαγή στα αρχικώς συμφωνηθέντα για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις από το 2019.
Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, ήταν το ναυάγιο της Πέμπτης στο ΕuroWorking Group και η ματαίωση της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα. «Η αθέτηση μιας βασικής παραμέτρου της αρχικής προσυμφωνίας, θεωρήθηκε λίγο – πολύ “εχθρική ενέργεια” από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το ενδιαφέρον πλέον, στρέφεται στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απόσταση Τσίπρα – Τσακαλώτου μεγαλώνει και είναι άγνωστο με βάση τα νέα δεδομένα, αν ο υπουργός Οικονομικών θα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση. Μια διαδικασία η οποία πλέον μπαίνει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο ημερομηνιών και υπό οριακές για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα συνθήκες. Από την κυβέρνηση βέβαια λένε ότι υπάρχει καιρός για συμφωνία στις 22 Μαΐου, αλλά ως τότε η οικονομία θα συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και φυσικά ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% στο τέλος του 2017 να χάνεται.
Σε πολιτικό δε επίπεδο –και με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σε εκκρεμότητα από την Πέμπτη– είναι ένα μείζον ζήτημα τι πορεία θα ακολουθήσει στο εξής ο υπουργός Οικονομικών. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει διαμηνύσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να γίνει «ούτε Βαρουφάκης ούτε Ιφιγένεια», δεν έχει δηλαδή καμία πρόθεση να θυσιαστεί πολιτικά στον βωμό των επικοινωνιακών και άλλων τακτικισμών του Μαξίμου και της ομάδας Τσίπρα.
Προς κκ Τσίπρα κ' Τσακαλώτο: να κανονίσουμε ένα ραντεβού να τα βρείτε σε ουδέτερο έδαφος; Τι ψυχή έχει η αξιολόγηση μπροστά στην Επανάσταση;
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 31, 2017
Με ένα χαριτωμένο μήνυμα στο Twitter σχολίασε τις πληροφορίες για τη διαφωνία Τσίπρα – Τσακαλώτου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τους δύο πολιτικούς να κανονίσουν ένα ραντεβού σε ουδέτερο έδαφος…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News