Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου, παρουσίασαν το πλαίσιο της συμφωνίας που θα τεθεί υπόψιν του Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα από πρωτοβουλία και σχετικό αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου.
Και τα δύο κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν αισιόδοξα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως και για την έγκρισή της από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παρουσίασαν το πλαίσιο των μέτρων – αντιμέτρων που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.900 – 6.000 ευρώ και τη διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% για τρία έτη μετά το 2018. Ως προς τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά, το βάρος θα πέσει σε ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.
Για τα εργασιακά, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες καθώς, όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ επικρατεί η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και, συνεπώς, τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019, ενώ για τα εργασιακά ο ορίζοντας επιχειρείται να τεθεί το 2020.
Στα αντίμετρα περιλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, η χορήγηση voucher για την απορρόφηση όλων των παιδιών δεν βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, η χορήγηση επιδόματος τέκνου στο δεύτερο παιδί αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα νησιά.
Κατά την ίδια συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος και ο χρόνος ψήφισης των μέτρων, με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνουν την προτίμησή τους στο χρόνο πριν το Πάσχα.
Την ίδια άποψη έχει και το Μαξίμου, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί, αμέσως μετά το Eurogroup, αναμένεται να υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου.
Και όσοι εισηγούνται την καθυστέρηση στην ψήφιση των μέτρων εκτιμούν ότι, υπό το πρίσμα και των ρυθμίσεων για το χρέος, το βάρος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρότερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News